Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images
PRETENDENTI NA POBJEDNIČKO POSTOLJE

SRBIJA U RIO IDE PO OLIMPIJSKU MEDALJU Đorđević voli hvaliti i sebe i igrače, no je li u pravu?

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. kolovoz 2016. 15:11

Euforija traje od 2014. i Svjetskog prvenstva u Španjolskoj. Tamo je Srbija pod vodstvom Saše Đorđevića, koji je zamijenio već vremešnog Dudu Ivkovića, zaustavljena tek u finalu, i to od SAD-a. Bilo je to srebro kojemu se malo tko nadao, ali srebro koje je od ove generacije srpskih košarkaša stvorilo novu veliku priču.

Đorđević je opustio krute, vojničko stroge odnose u svlačionici dok je njome ravnao Ivković, imao je svog generala na parketu, a Miloš Teodosić bio je u srpskoj reprezentaciji sve ono što nije uspijevao biti, bez obzira na svoj velik talent, u Olympiacosu ili CSKA.


Ostali bez kičme

Uz njega, Đorđević je kičmu reprezentacije slagao oko Nemanje Bjelice, sjajnog krilnog centra, koji se uspinjao na putu do MVP-a Eurolige. Bio je tu i silno darovit Bogdan Bogdanović, najbolji bek kojega je Srbija izbacila od slavnih vremena s kraja devedesetih i početka ovoga stoljeća, ali i snaga pod obručima iskusnog Nenada Krstića i razbuđenog Miroslava Raduljice.

Srbija je, možda i jače nego ikada do tada, imala kemiju. I hrabrog Đorđevića na klupi, koji se učas pretvorio u zvijezdu.
I malo ga je “prebacilo.” Čak malo previše jer je nakon osvojenog svjetskog srebra počeo pričati o tome da nije bio dio reprezentacije Jugoslavije s kraja osamdesetih jer “Dražen Petrović nije mogao istrpjeti još jednu klasu na vanjskim pozicijama”.

Što je notorna glupost jer ima nas koji se sjećamo. Đorđević je u to vrijeme bio talentiran play, daleko od onoga kakav je postao sredinom devedesetih, ali i predaleko od toga da bi ga se moglo trpati u istu rečenicu s Draženom...

U Srbiji, međutim, nošeni novim valom optimizma, nisu secirali Đorđevićeve izjave. Uoči Eurobasketa lani, on je, pak, bez imalo ograde najavljivao europsko zlato, “jer i na SP smo bili najbolji od svih Europljana”, ali nije se dogodilo. Nije se dogodila ni medalja, štoviše, Srbi su ostali na četvrtom mjestu, a Đorđević je izgovor tražio u suđenju.


U krugu od 7-8 u Europi

Iako ni to nije imalo previše veze s realnosti. Niti je Srbija u Španjolskoj na SP bila toliko sjajna koliko se to prikazivalo, niti je na Eurobasketu pokradena. Ona je samo reprezentacija u krugu najboljih europskih, a to je - prevedeno - krug od sedam-osam reprezentacija (i Hrvatska je unutra) koje su stanju dobiti svakoga, ali i izgubiti od svake od tih sedam-osam vrsta.

BELGRADE, SERBIA - JULY 09: Head coach Aleksandar Djordjevic of Serbia looks on during the 2016 FIBA World Olympic Qualifying basketball Final match between Serbia and Puerto Rico at Kombank Arena on July 09, 2016 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images

Saša Đorđević lani je u ruke dobio veliki klub, Panathinaikos jest takav, ali se tamo nije dugo zadržao jer je nakrcao klupu pomoćnicima (jedan od njih je i Zagrepčanin Goran Bjedov, koji ga prati i u reprezentaciji), čak i srpskim igračima, a Grci na to nisu najbolje reagirali. I nije dočekao kraj sezone.
Uoči ovoga ljeta Srbija se suočila s ozljedom Nemanje Bjelice. Velik je to udarac jer on je bio igrač koji je mnogo toga vezao. Doduše, u reprezentaciji je napokon zaigrao Nikola Jokić, a taj će biti paklen igrač. Već jest. Jokić je i velika snaga Denvera, igrač koji će raditi razliku.

Trebao je u reprezentaciji biti i Boban Marjanović, ali on je čekao novi NBA ugovor (potpisao konačno za Detroit za 21 milijun dolara za tri sezone) i bio je jedan od onih koji nisu zaigrali na olimpijskim kvalifikacijama. Marjanović je, doduše, želio zaigrati na Igrama, ali ga je Đorđević odbio.
Srbija je bez problema prošla olimpijske kvalifikacije u Beogradu, koje su, ruku na srce, bile puno slabije i od onih u Manili, a svakako od onih u Torinu. U međuvremenu je dočekao oporavljenog Milana Mačvana, no, kad je već odredio 12 za Igre, na turniru u Cordobi stopalo je ozlijedio Nemanja Nedović, dok je Miloš Teodosić iščašio prst na šuterskoj ruci. Srbi brižno čuvaju detalje oko ovih ozljeda, ali vidjet će se vrlo brzo o kakvim je problemima riječ.


U lakšoj skupini

Srbija ide u Rio po medalju, tako je to najavio Saša Đorđević, prvu otkako je samostalna. U Riju će zaigrati u lakšoj skupini. Onoj u kojoj su Venezuela i Kina, koje će teško do bilo koje pobjede, osim u međusobnoj utakmici. Srbija će, dakle, biti u četvrtfinalu Rija, a onda će na nekog od prve četiri reprezentacije iz naše skupine.
Možda i na Hrvatsku.

Linker
04. svibanj 2024 10:29