Clive Brunskill/Getty Images / Getty Images
ZAKAZALE BROJNE SLUŽBE

STRUČNJAK ZA SIGURNOST 'Ako su u stadion unijeli baklje, mogli su i bilo koji drugi eksploziv'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 18. lipanj 2016. 12:58

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić za HRT je komentirao incidente na utakmici Hrvatska - Češka. Po njemu najveći propust napravljen je na samom stadionu gdje zakazalo nekoliko sigurnosnih 'prstenova'.

Laušić je potvrdio neslužbene informacije da je SOA znala da se pripremaju napadi navijača i o tome obavijestila cijeli državni vrh, ali i francuske organizatore.

- Očito je da je SOA raspolagala sa saznanjima o mogućim akcidentnim situacijama i sigurno ih je proslijedila partnerskim službama u Francuskoj. Sigurnosna provjera prilikom kupnje personaliziranih ulaznica očito je zakazala jer nije stopiran dolazak problematičnih navijača. Zakazali su i granični prijelazi, dok je pirotehnika vjerojatno nabavljena u Francuskoj - kaže Laušić.
- Ako su unijeli baklje i topovske udare mogli su unijeti bilo koje eksplozivno sredstvo - tvrdi stručnjak za sigurnost.

I povjerenik za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Miroslav Marković rekao je nakon utakmice protiv Češke kako je HNS imao dojavu da će doći do bakljade.

Imali smo dojavu da će u 85. minuti doći do nereda. Zato je i francuska specijalna policija ušla na stadion i ogradila tribinu s našim navijačima, rekao je Marković novinarima u Saint-Etienneu.

Rekao je da se dio izgrednika odmah razbježao, ali i dodao kako će pokušati utvrditi njihov identitet pregledom video zapisa. HNS će zbog cijele situacije u subotu u Deauvilleu imati hitnu novinarsku konferenciju.

Linker
07. svibanj 2024 03:42