Dean Mouhtaropoulos/Getty Images / Getty Images
NAŠAO SE NA MARGINAMA

STVARNA ŽELJA ILI...? Dinamov odjegli sin ostaje u Ajaxu i ne razmišlja o Modrima

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 09. kolovoz 2016. 17:29

Što se događa s karijerom Roberta Murića? Talentirani hrvatski ofenzivac od odlaska iz Dinama u Ajax prolazio je očekivani i prirodni put, od mlade momčadi, gdje Kopljanici od talenta stvaraju prave igrače, pa preko druge momčadi sve do polakog kucanja na vrata prve momčadi. Cijeli taj proces zbivao se pod budnim okom trenera Franka de Boera...

Tražeći pritom da što prije nauči jezik, Murić se malo-pomalo probijao, bilježivši iznimno pristojne brojke: 54 nastupa, 13 pogodaka, 18 asistencija. Sve je upućivalo da je proces sazrijevnja završio, da će ovoga ljeta Murić postati punopravni član seniorske momčadi, što su sugerirale i dvije utakmice za A momčad potkraj lanjske sezone, gdje je bivši dinamovac upisao i jednu asistenciju.

Uglavnom, u klubu koji je svjetski autoritet po pitanju stvaranja igrača cijeli se taj proces samo neukima i nestrpljivima činio kao ‘zastoj u karijeri prerano odbjeglog maksimirskog sina’. Ne, bio je to prirodni put kojega svaki igrač mora proći. No, možda i ključni preokret zbio se ovoga ljeta, kada je umjesto De Boera na mjesto trenera stigao 52-godišnji Nizozemac Peter Bosz. Koji, barem zasad, Murića ne vidi ni na mapi.

Naime, u utakmici protiv PAOK-a u 3. pretkolu Europske lige, kao ni jučerašnjoj prvenstvenoj protiv Sparte Rotterdam, primjerice, Murića nije bilo u zapisniku, među 18 igrača, premda je Ajaxova ofenzivna linija satkana isključivo od momaka između 18 i 22 godine, a istovremeno se fizički osjeća odlično, spremno, pun je snage. Dakle, ni zdravstveno ga stanje ne priječi da uđe u kadar udarnog sastava. Dakle, prostora za talente ima. Samo, zašto prostora nema za Roberta Murića?


Bez razgovora

To trenutačno ne zna ni on sam, jer nije obavio razgovor s trenerom, niti mu je trener objasnio kakve su mu zamisli i ideje. No, premda se u medijima spominju razne opcije, mladi hrvatski reprezentativac, barem deklarativno, ne razmišlja o odlasku. Ako je vjerovati onome što smo čuli, čvrsto je naumio da se izbori za dres Ajaxa, vjerojatno i vjerujući da bi to bila pobjeda i za sve one koji su tvrdili da će odlaskom iz Dinama - propasti. Navodno, interes Maksimira za odbjeglog sina postoji, no zasad je daleko od finalizacije, premda valja imati na umu da je nogomet vrlo nepredvidljiv, a sjedenje na klupi za igrača pogubno.

SN/Arhiva

Upravo stoga, ne smije se odbaciti mogućnost odlaska, jer kolovoz je mjesec transfera, a svaki novi dan na tribini Muriću i ljudima koji skrbe o njegovoj karijeri mogao bi mijenjati mišljenje. I ipak ga gurnuti tamo gdje će se nesporni talent rasplamsati.

Linker
02. svibanj 2024 02:58