Screenshot: NK Rudeš
STVARANJE POVIJESTI U RUDEŠU

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O ŠPANJOLCU KOJI ĆE 'SENZACIJU IZ ZAGREBAČKOG KVARTA' VODITI U HNL-U Rušio je Real, a zagorčat će i Dinamu, Hajduku, Rijeci...

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 12. lipanj 2017. 21:50

Iñaki Alonso, 48-godišnji trener, trebao bi tijekom ponedjeljka biti predstavljen na zapadu Zagreba u NK Rudeš koji će voditi idućih godinu dana. I njemu i Rudešu to će biti prva sezona ikad u prvoj ligi. Rođen u baskijskom mjestu Durango, udaljenom 40 kilometara od stadiona Alavésa u gradu Vitoriji, pratio je zbivanja u klubu koji se prošlo ljeto vratio u Primeru. I oni su njega pratili dok je vodio trećeligaše Compostelu i Lorcu, no nikada ga nisu pozvali da preuzme plavo-bijele iz glavnog grada sjeverne pokrajine Baskije.

Srušio Real Madrid 2008.

Iñaki Alonso dosad se nije dugo zadržavao u klubovima. Karijeru je započeo u Culturalu iz rodnog Duranga pa B ekipi Eibara a onda je otišao u baskijski trećeligaš Lemonu. Godine 2007. sjeo je na klupu Real Unióna, također baskijskog trećeligaša iz grada Irúna koji je u Hrvatskoj bio poznat po rukometnom klubu Elgorriagi. Ona je 1995. slavila u finalu Kupa prvaka protiv Zagreba.

No i Alonso je uspio srušiti jednog europskog prvaka. Pobjeda u šesnaestini finala španjolskog kupa nad Real Madridom najveći mu je uspjeh u karijeri. U jesen 2008. Real Unión je u Irúnu slavio s 3:2 dominirajući terenom, a odličnu igru prikazao je i u uzvratu na Santiago Bernabéu gdje je poražen s 4-3 pa je zbog više postignutih golova prošao u osminu finala.

- Nisam plakao od sreće no bio sam na putu do toga - rekao je tada obuzet emocijama. - U takvim trenucima moraš zadržati mirnoću jer te gleda čitav svijet. Bio je to povijesni trenutak.

Na klupi Real Madrida sjedio je Berndt Schuster, a igrali Dudek, Cannavaro, Sneijder, Van der Vaart, Saviola, Higuain, kapetan Raul... i od aktualnih igrača Marcelo. Te je sezone Alonso uveo Real Unión u drugu ligu. S klupe je vodio 134 utakmice te se nigdje nije zadržao tako dugo kao ondje. No iduće sezone Real Unión se ponovno vratio u treću ligu.

Sportski novinar baskijske televizije ETB, Iñaki Mikeo, sjeća ga se iz tog vremena.

- Sviđa mu se igra s loptom, s puno dodira, no stil igre će ovisiti o igračima koje dobije na raspolaganje u Rudešu. Vjerujem da je dobar strateg - kaže Mikeo koji izvještava o Alavésu. Trenera Alonsa je prestao pratiti kada je ovaj otišao iz Real Unióna.

Devet mjeseci bez posla

Alonso je 2010. napustio Baskiju, regiju s dva milijuna stanovnika, te otišao na jug zemlje u Murciju. U trećeligašu Real Murciji proveo je dvije sezone vodeći ju 46 puta. S njom je također izborio ulazak u drugu ligu te dobio nagradu Španjolskog nogometnog saveza Ramón Cobo za istaknutog trenera treće lige. U svojoj drugoj sezoni ostvario je cilj - opstanak u drugoj ligi. Real Murcia je završila sezonu na 18.mjestu, s bodom iznad crte opstanka. No klub je u ljeto 2012. objavio priopćenje u kojem je naveo kako “nastavak suradnje nije najpoželjnije rješenje za ostvarivanje ciljeva”. Ugovor je raskinut.

Veliki radnik i skroman čovjek

Deportivo Alavés koji je Alonsa posjeo na klupu Rudeša tvrdi da je on pravo rješenje za prvoligaški debi zbog svog iskustva u Španjolskoj. “Ima veliko iskustvo, i kao igrač i kao trener, što će koristiti u vođenju momčadi”, priopćio je Alavés na svojoj internetskoj stranici. Prvoligaš sa sjevera Španjolske navodi veliki Alonsov entuzijazam prema prvom nastupu Rudeša u prvoj ligi. Alonso je preko priopćenja poručio kako se “identificira s vrijednostima Rudeša – skromnošću, radom i naporom”. “Nadam se da ću ih časno predstavljati”, naveo je.

Alonso pauzira godinu dana pa odlazi u Huracán, trećeligaša iz primorskog grada Valencije. Ondje je dobio ugovor na godinu dana i zadatak da napravi ono što je napravio s prethodna dva kluba, uvesti momčad u drugu ligu. Huracán je dvije prethodne sezone ulazio u doigravanje i tada je s njim htio dati završni udarac prema velikom cilju.

No nije mu išlo. Ekipa je sezonu završila na devetom mjestu s 15 bodova manje od četvrte pozicije koja je vodila u doigravanje.

- Obično ekipa koja bude na korak do ulaska u višu kategoriju, a ne uspije ući, iduće sezone ima problema. Vladala je depresija a politika dovođenja igrača nije bila dobra - objasnio je u razgovoru za internetske novine El Desmarque Bizkaia.

Povijest se zatim ponovila u Composteli, trećeligašu iz sjeverne pokrajine Galicije. Ondje je imao ugovor koji bi se automatski produžio u slučaju ulaska u doigravanje. Ali to se nije ostvarilo. Od studenoga 2015. do srpnja 2016. bio je nezaposlen. Tada je potpisao za Lorcu, trećeligaša iz pokrajine Murcije gdje mu je kineski poduzetnik i vlasnik kluba Xu Genbao zadao ulazak u drugu ligu. Nakon šest odigranih utakmica raskinuo mu je ugovor. Kinez je nakon ispadanja u kupu od četvrtoligaša Fomentere procijenio da mu projekt nije dobro počeo. Alonso je posljednjih devet mjeseci bio bez posla.

- Puno puta se govorilo da bi mogao postati trener Alavésa no to se nikada nije konkretiziralo - kaže Mikeo.

Rudeš je izazov

Alavés, koji je 2001. poražen u finalu Kupa UEFA, a 2006. se gotovo ugasio zbog financijskih problema, bio je ispao u treću ligu. Nakon 10 godina se vratio u prvu ligu pa prošli mjesec zauzeo deveto mjesto u prvenstvu dok je u finalu Kupa izgubio od Barcelone. U sklopu svoje internacionalizacije preuzeo je kontrolu nad Rudešom preko kojeg bi imao pristup igračima s prostora bivše Jugoslavije.

- Alonso je dio Alavésova projekta, a njegov dolazak u Rudeš je važan korak pa ćemo vidjeti što će biti - kaže Mikeo. - Ima puno iskustva jer je, osim jedne godine kada je imao pauzu, vodio momčadi čitavo vrijeme no nikada u prvoj ligi.

Mikeo ne vjeruje da će ovog ljeta s njim doći netko od igrača Alavésa. Zasad nije poznato niti da li je Iñaki Alonso bio jedini kandidat za klupu Rudeša.

On je sada postao drugi španjolski trener u Prvoj hrvatskoj ligi nakon Joana Carrilla, koji je prije šest mjeseci preuzeo Hajduk. Carrillo, koji je osim u Španjolskoj proveo tri godine u mađarskom Videotonu, rekao je po dolasku u Split kako se u Hrvatskoj “prakticira nogomet s naglaskom na talent i fizičku snagu pa se to mora obogatiti radom na taktici”. Alonso koji je dosad radio samo u Španjolskoj gdje se igra puno s loptom ističe kako je dolazak u Rudeš za njega izazov. Ondje će morati pokazati da nije zaboravio ispunjavati zadane sportske ciljeve. Štoviše, ovo mu je europski izlog i prilika za dokazivanje upravi Alavésa. Uoči predstavljanja izrazio je veliku želju.

- Htio bih nastaviti stvarati povijest ovdje - poručio je Alonso.

Linker
03. svibanj 2024 12:59