Ivan Rakitić
 Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
VEO TAJNE NAD IVANOVIM NEDOLASKOM

SVI ČEKAJU RAKITIĆA 'Rekao je da će se javiti kad sleti, no ne možemo reći zašto kasni'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. rujan 2016. 10:14

Ivan Rakitić stiže i igrat će u ponedjeljak s Turskom. To je uvjerenje u taboru Vatrenih koje su prenijeli novinarima u srijedu navečer. Ante Čačić neće morati tražiti alternativna rješenje, iako postoje. No, Rakitić je igrač Barcelone, a takvih nemamo dvojicu.

Rakitić se nije pojavio u ponedjeljak kad je očekivan u hotelu As, no jučer je izbornik Ante Čačić kazao:

- Svaki dan se čujem s Ivanom, on je opravdano odsutan, ima privatne probleme i čim ih riješi očekujem da dođe. Mislim da će to biti u četvrtak, i bude li tako, on će igrati s Turskom. Imamo dovoljno vremena i tri treninga na kojima bi morao biti s ekipom. Uostalom, ni Subašić nije ovaj tjedan s nama radio, a računam da će biti u ponedjeljak na vratima.

Međutim, Čačić je priznao:

- Dakle, nadam se da će doći tijekom četvrtka, očekujem ga, a vidjet ćemo. A kakvi su ti njegovi problemi, ne bih ja govorio, bolje je da to sam kaže kad stigne.

Ivan Rakitić je tako prvi reprezentativac koji kasni na okupljanje najmanje tri dana od termina u kojem se trebao pojaviti. Obično bi igrači ili potpuno otkazali ili stigli dan-dva nakon previđenog roka. Kako dugo nitko nije govorio o čemu se radi, jasno da se to počelo prikazivati kao misterij.

Veo tajne

Do novinara je doprla informacija da je Ivan ostao u Barceloni zbog bolesti kćerke Adare. Radi se o djetetu od četiri mjeseca. Budući da je znano koliko je brižan otac, naravno da je to razlog zbog koje izbornik itekako mora imati razumijevanja za njega. Ipak, ne vidimo razlog zašto se oko toga stvorio veo tajne. Rakitić je ne javlja, u nacionalnoj vrsti ne žele kazati zašto nije u Zagrebu, njegov brat Dejan također se ne odaziva na pozive, a njegovi hrvatski prijatelji govore:

- Doći će sigurno, rekao je da će se javiti kad sleti, no ne možemo reći zašto kasni.

Ovog ljeta je deset godina kako je Rakitić hrvatski reprezentativac, nakon što je odbacio Švicarsku, gdje je bio kapetan. Odazivao se i u mladu vrstu kad je trebalo, tako je 2010. godine i stradao u Varaždinu u utakmici sa Španjolskom u susretu U-21 kad su mu izbijena dva zuba. U međuvremenu se prometnuo u jednog od najboljih hrvatskih igrača koje smo ikad imali, jer karijera u Barceloni podignula ga je u orbitu. Prošle godine izabran je za najboljeg sportaša Hrvatske u izboru Sportskih novosti, dobio je i nagradu “Vatrena krila” od navijača nacionalne vrste.

Neki hrvatski mediji ovog su ljeta prema njemu bili iznimno nekorektni, bez imalo poštovanja kakvo zaslužuje reprezentativac, a kamoli čovjek koji je iz dijaspore došao igrati za Hrvatsku. Ivana su razočarale i silno naljutile insinuacije da je napad na njega i obitelj koji je prijavio bio insceniran, da se možda uopće nije dogodio. Zbog toga je odlučio prekinuti komunikaciju s hrvatskim novinarima.

- Ne mogu vjerovati da prema meni u Hrvatskoj nema niti tako malo poštovanja. Neko vrijeme neću davati intervjue za hrvatske medije - kazao nam je tada Rakitić.

Doista, Rakitić je u Hrvatskoj zaslužio da mu se skine kapa do poda. I zato kad god da se priključi reprezentaciji, dobro je došao. A vidjet ćemo tijekom četvrtka hoće li doista stići u Zagreb. Ako ne, morao bi se oglasiti i ponoviti objašnjenje.

Linker
02. svibanj 2024 14:26