Clive Brunskill/Getty Images
NOVI PODBAČAJ

OD HRVATSKE SENZACIJE DO ZVIJEZDE INSTAGRAMA Donnu još pet poraza dijeli od rekorda

Osječanka trenutno ima 14 uzastopnih izgubljenih mečeva na WTA turnirima i Grand Slamovima
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 03. kolovoz 2016. 11:19

Kada je prije tri godine u Wimbledonu doživjela svoj 18. poraz zaredom, Nizozemka Arantxa Rus zamalo se rasplakala pred novinarima. Jedino pitanje koje su joj postavljali ticalo se očajnih rezultata: u čemu je stvar, kako, zašto…

- Teško je, jer osjećam da svi ljudi oko mene šire negativnost. Olakotna je stvar što imam trenera koji puno radi sa mnom i hrabri me da će ovome brzo doći kraj - pričala je tada Rus.

EKSPRESAN PORAZ

Trener je bio u pravu, Rus se tri tjedna nakon Wimbledona izvukla iz ponora. Prvo je odigrala jedan ITF, a onda u Bad Gasteinu pobijedila dvije igračice iz Top 100. Zaustavila se tik od rekorda Abigail Spears, koja je od Miamija 2005. do Memphisa 2006. uspjela izgubiti 19 uzastopnih mečeva.

Today I learnt that it can be 40 degrees and 70% humidity at 11pm. Hello China.

A photo posted by Donna Vekic (@donnavekic) on

I Donna Vekić će, prije ili kasnije, ugledati svjetlo na kraju tunela. Zasad se, nažalost, opasno približava neslavnom društvu koje vlada crnim statistikama ženskog tenisa. Novi podbačaj, 14. u nizu na WTA Touru, dogodio se u Nanchangu. Dok svjetska teniska krema iščekuje početak Olimpijskih igara, Osječanka se nadala da će na Dalekom istoku prekinuti agoniju. Plan se izjalovio u roku od sat i devet minuta, koliko je Kineskinji Fangzhou Liu trebalo da je pobijedi 6-2, 6-2.

Amazing view for today's practice!

A photo posted by Donna Vekic (@donnavekic) on

Bacite li pogled na Instagram nekoć naše najbolje tenisačice (bila je 62.), sve je sjajno. Plaža, partijanje, turistički obilasci. Zadnja fotografija bila je iz Kine: trening u 23 sata na 40 Celzijevih stupnjeva, kako je napisala. Nema ništa loše u dijeljenju lijepih trenutaka s navijačima, no 20-godišnja Donna time samo pojačava dojam da joj tenis nije prioritet.

Umjesto da se prži u kineskoj pećnici i glatko gubi od 183. igračice svijeta, Vekić je nakon poraza u Montrealu mogla ostati u Kanadi, odigrati ITF-ovu “pedeseticu” u Granbyju, skupiti poneki bod i podići si samopouzdanje. Ona, pak, sve dok joj renking to omogućava, bira jake turnire i na njima skuplja gemove. U međuvremenu je opet stradao trener David Felgate, pa Donna od prošlog tjedna radi s Čakovčaninom Nikolom Horvatom.

Morning dip

A photo posted by Donna Vekic (@donnavekic) on

ZRNO LOGIKE

Solidna izvedba protiv Venus Williams na Wimbledonu bila je iznimka. Prije i poslije događale su se Tara Moore, Katerina Siniaková, Asia Muhammad i sada Liu. Na jedinom ITF-u koji je odigrala od početka negativnog niza u Miamiju, Donna je upisala dvije pobjede i osvojila 15 bodova. Na sljedećih pet turnira zajedno - 0 pobjeda, 14 bodova.

2️⃣0️⃣!! Thanks for all the birthday wishes!

A photo posted by Donna Vekic (@donnavekic) on

Porazi su sastavni dio sazrijevanja, ali za tenisačicu koja je ciljala na broj jedan, ovo je puno i previše. Preokret će se dogoditi, potrebno je samo puno rada i zrno logike. Dočekale su ga i Spears i Rus pa će i Donna. Nadajmo se, bez crnog rekorda i suza.

Linker
02. svibanj 2024 02:41