CROPIX

LEGENDE HR SPORTA STIŽU U ARENU 'To što su naši sportaši napravili je čudo, znanstvena fantastika! Cijeli svijet će biti u Zagrebu i Hrvatskoj'

ANKETA Hrvatski sportski djelatnici prognoziraju ishod finala u zagrebačkoj Areni
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 25. studeni 2016. 09:14

Mnogi bivši i sadašnji hrvatski sportaši najavili su dolazak na Arenu da bi podržali naše tenisače na putu prema drugom naslovu u Davis Cupu.

Neki od njih i sami su zaljubljenici u “bijeli sport”, neki se rekreativno njime bave, neki su mu se, poput Patrika Ćavara, praktično u potpunosti posvetili.

Rukometna legenda Patrik Ćavar, osvajač zlatne olimpijske medalje iz Atlante 1996., sada je u ulozi teniskog trenera. Jedan od najpozvanijih sportaša iz rukometnog miljea živi tenis još iz vremena kad je aktivno igrao rukomet. Davis Cup finale u Zagrebu nipošto ne želi propustiti, iako je trenutačno u Italiji sa svojim teniskim pulenom Tomislavom Brkićem:

Patrik Cavar
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

- Imam dosta obaveza, no finale neću propustiti. Siguran sam da ih dobivamo jer je to prilika koja se ne propušta. Bit ću jako razočaran ne odemo li do kraja jer je apsolutno sve na našoj strani. Domaćini smo, imat ćemo punu Arenu, birali smo podlogu, naši dečki su u super formi. Čilić je trenutačno fantastičan, on i Dodig su pokazali da u paru mogu pobijediti svakoga, Karlović je u životnoj formi. Ne smiju podcijeniti Argentince, ali ne vidim način da ne osvoje ‘salataru’.

Isto tako olimpijskim zlatom proslavljeni vaterpolist Dubravko Šimenc također neće propustiti finale DC-a:

- To što su naši sportaši napravili u zadnjih 25 godina hrvatske samostalnosti, pravo je čudo, znanstvena fantastika. Legenda svjetskog sporta, veliki Diego Armando Maradona najavio je dolazak i to sve govori o kakvom je sportskom spektaklu riječ. Naši tenisači, evo, već drugi put igraju finale Davis Cupa i to je stvarno značajan sportski doseg u društvu tako velikih sportskih i teniskih nacija. Bit će mi čast doći u Arenu i podržati svaki njihov poen, a tako se treba ponijeti i prema njihovim suparnicima. Ovo nije neka floskula, ali ovih dana će cijeli svijet biti u Zagrebu i Hrvatskoj. Ja osobno jedva čekam da finale počne.

Zlatko Saračević također je s rukometnom reprezentacijom dosegao vrh, ali i on ističe posebnost Davis Cupa:

- Obožavam tenis, volim ga gledati, bio sam jednom i na Roland Garrosu. Nisam igrač, ali ga pratim stalno. To što su naši dečki napravili, to je pravo čudo. Bio sam jednom i na Davis Cup meču kad su naši igrali s Brazilom u Zadru. Ovo je toliko veliko da je teško i opisati, samo je desetak zemalja (14 konkretnije) do sada osvajalo naslov i to sve govori. Nažalost, mi se vrlo često prema takvim velikim stvarima ponašamo podcjenjivački, kao da se to samo po sebi podrazumijeva. Šteta, sada treniram Dubrovnik i imamo utakmicu i neću biti u mogućnosti doći na finale, ali ću sve mečeve gledati na TV-u.

Naš veliki teniski TV komentator i ekspert Mićo Dušanović također je oduševljen:

Zagreb, 290216.
Hrvatski novinarski dom.
Dodjela tradicionalnih nagrada i priznanja Hrvatskog zbora sportskih novinara.
Na fotografiji: Mico Dusanovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

- Dečki su prije sezone tako nešto najavljivali i priželjkivali, ali bilo je u to teško za vjerovati uz sve nedaće koje su ih tijekom sezone pratile. Unatoč svemu, sad su favoriti, iako ne volim taj pojam. Bolji su pojedinačno, bolji kao momčad, dovoljno su iskusni i, vjerujem, bit će dovoljno mirni da uzmu trofej. Nisam vjerovao da se taj uspjeh može tako brzo ponoviti nakon 2005., ali, eto, došli su u priliku koju neće propustiti.

U kultnom splitskom pa i svjetskom teniskom klubu na Firulama s velikim nestrpljenjem čekaju finalni meč za Davisov kup, premda prvi put u reprezentaciji Hrvatske nema tenisača iz Splita. Nikola Pilić, Željko Franulović, Goran Ivanišević i Mario Ančić, to je kvartet svjetskih asova, praktično svi iz jedne splitske ulice. Nažalost, u klupskom atriju nema slike Nikole Pilića, jer njegovu fotografiju ustrajno kriomice skidaju neki primitivci. No, tereni na Firulama su opsjednuti mladom gardom tenisača, a još više brojnim rekreativcima među kojima ima i sportaša.

Damir Šolman, bivši košarkaš, jedan od najpoznatijih splitskih sportaša:

- Tenis sam igrao s guštom još dok sam bio aktivni košarkaš, poslije karijere sve donedavno. No, imam problema s kičmom, poslije dvije operacije sad sam na rehabilitaciji. Što se tiče finala, to je jedna od naših najljepših priča, to što smo došli do njega već je podvig. Naravno, bilo bi lijepo da pobijedimo. Čilić je tu glavna snaga, izdržat će on tri meča, a na drugoj ploči, vjerujem, bit će Karlović, koji za Hrvatsku može osvojiti jedan poen.

Ivan Buljan, bivši nogometaš i sportski direktor Hajduka, strastveni teniski rekreativac:

- Mi smo mala zemlja s veličanstvenim tenisačima. U finalu imamo dobre šanse, ali treba tu i malo sreće. I, naravno, podrške s tribina. Marin Čilić mora dobiti oba singla, znam da mu se stavlja teški imperativ, ali on je toga svjestan. Bez njegove dvije pobjede teško možemo do slavlja.

Split, 250111.
Ivan Buljan nekadasnji nogometas Hajduka.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / Cropix / CROPIX

Josip Reić, srebrni veslač iz Moskve, tajnik Kluba splitskih olimpijaca:

- Bio sam u Bratislavi 2005. kad smo slavili i to je za mene jedan od tri najljepša sportska doživljaja u karijeri. Slovaci su bili vrlo korektni, naši fenomenalni. Veseli me ta podrška ekipe iz Bratislave. Pobjeda u Davis Cupu vrijedna je kao zlatna olimpijska medalja. Pobijedit ćemo!

Josip Bilić Biba, poznati košarkaški dužnosnik, inače teniski sudac:

- Naši su apsolutni favoriti, računam na našu pobjedu od 3-2. Po meni je bitan meč parova, Čilić i Dodig su u stanju osvojiti taj bod za Hrvatsku, sve drugo je rutina. No, prevaga mora doći s tribina.

Branko Macura, bivši košarkaš i djelatnik Splita:

- Moram priznati da ovdje u teniskom klubu radije zaigram na karte nego da se upuštam u tenisko nadmetanje. Ono što je značajno uoči finala je da su naši tenisači u pravoj formi. Ipak, Argentince ne treba ni najmanje podcijeniti. Po meni, odluka o pobjedniku past će u meču Čilić - Del Potro.

Nikola Smolčić, desetogodišnjak, jedan iz plejade talentiranih splitskih mladih tenisača:

- S velikim guštom ću pratiti televizijski prijenos, žestoko navijati za naše. Nadam se barem minimalnoj pobjedi, ali bih želio da neizvjesnost ne traje do zadnjeg meča.

OVAJ SADRŽAV VAM OMOGUĆAVA VARTEKS

Linker
30. travanj 2024 20:11