Getty Images
ROĐENA ZA VELIKE STVARI

HRVATICA BRILJIRA NA WIMBLEDONU! SJAJNA DUBROVKINJA UDARA NA TRI FRONTE, A OTAC MARIO JE 'NA APARATIMA' 'Ja sam mrtav umoran samo od gledanja'

DUBROVKINJA NA TRI FRONTE Otac Mario Konjuh nakon napornog petka, u kojem je njegova kći pobijedila Dominiku Cibulkovu, pa igrala s Nikolom Mektićem mješovite parove te u hotel stigla tek sat iza ponoći
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. srpanj 2017. 14:36

Novinar HRT-a Lovorko Magdić načekao se da bi porazgovarao s Anom Konjuh nakon što je 19-godišnja Dubrovkinja u Wimbledonu prvi put izborila osminu finala u pojedinačnoj konkurenciji pobjedom nad 9. igračicom svijeta Dominikom Cibulkovom. Ana je, naime, bila nedostupna sve dok nije odigrala meč 1. kola mješovitih parova s Nikolom Mektićem.

A taj meč... To je opet priča za sebe, gotovo tri sata za 12:10 u trećem setu protiv Andrea Saa i Raquel Atawo. I spašena meč-lopta kod 4:5 u setu odluke, plus što je svaki set otišao do maksimalnog trajanja.

DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - FEBRUARY 23:  Ana Konjuh of Croatia plays a backhand during her quarter final match against Angelique Kerber of Germany on day five of the WTA Dubai Duty Free Tennis Championship at the Dubai Tennis Stadium on February 23, 2017 in Dubai, United Arab Emirates.  (Photo by Tom Dulat/Getty Images)
Tom Dulat/Getty Images

Uglavnom, Konjuh je u ranim satima popodneva svladala Cibulkovu, a pred novinarima se pojavila kad je već mrak pao na All England Club. Nakon što je primila čestitke, Ana je logično pitala:

- Za koju pobjedu?

Činilo se da joj je jednako bilo stalo do one u singlu kao i do one u miksu. Inače ne bi ostala tri dodatna sata na terenu. U meču 1. kola mješovitih parova.

- A što ću? Bio je dug i naporan dan. Nisam ni znala da se meč u miksu može toliko oduljiti. Kad smo došli do 6:6 u trećem setu mislili smo da će se igrati tie-break, sudac je rekao da nije tako i onda smo nastavili igrati. Nije bilo šanse da odustanem i čuvam snagu za singl. Ovo je moj najdraži turnir, vidi se i po tome što igram u sve tri konkurencije. Pokušavam uživati u tome koliko god mogu.

Je li to pametan izbor, vrijeme će pokazati. Sa 19 godina Ana ne razmišlja o tome. Kad je izborila osminu finala singla, znala je da će meč s Venus Williams igrati tek u ponedjeljak. Subota je, umjesto za odmor, dovela Anu u All England Club na još dva meča, 2. kolo u parovima i miksu.

DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - FEBRUARY 20:  Ana Konjuh of Croatia plays forehand during her match against Shuai Zhang of China on day two of the WTA Dubai Duty Free Tennis Championship at the Dubai Tennis Stadium on February 20, 2017 in Dubai, United Arab Emirates.  (Photo by Tom Dulat/Getty Images)
Getty Images

Tati je sve to lijepo

I dok je trener Željko Krajan vjerojatno ludovao što se troši, singl je ipak najvažniji, Ana je rekla da je tata Mario uživao.

- Tata je došao gledati tenis, njemu je to sve lijepo.

Mami također, ona je isto u Londonu. Doduše, tata nam je u subotu ispričao neku drugu priču, ali ne baš potpuno različitu od one koju je spominjala Ana.

- Mogu samo reći da sam mrtav nakon šest sati gledanja tenisa, gledanja Ane. Drama u singlu, još veća drama u miksu. Iako je znam da bi za nju bilo bolje da je ovaj drugi meč glatko izgubila, isto tako sam znao da nema šanse da bi to pustila. Kad je izašla na teren, izašla je da bi pobijedila. Umorna je, to nema spora, ali idemo dalje. Mislim da se u hotel nije vratila prije jedan sat iza ponoći. Ne znam kad je zaspala.

U subotu je, rekosmo, opet bila na terenu. Prvo u paru s Beatriz Haddad Maijom, potom s Mektićem u miksu. Samo će nedjelja biti rezervirana za odmor. Potpuni odmor.

- Što misliš gdje će je postaviti igrati? Na centralni teren ili jedinicu? - pitao je tata Mario.

Upozorili smo ga da je ponedjeljak u Wimbledonu šlager dan, Manic Monday. Osmina finala u obje konkurencije, dan koji ljubitelji tenisa neće propustiti.

- Uh, nisam znao, bit će gužva. Nema veze gdje god igrala, samo da nije dvica. Tamo je lani iskrenula nogu.

Očito je da sazrijeva

Meč protiv Agnieszke Radwanske, to je prošlost. Budućnost u ponedjeljak donosi Venus Williams. Kad je Amerikanka 1997. godine debitirala u Wimbledonu, Ana se još nije rodila.

- Kakav podatak! Naježio sam se. I još peterostruka pobjednica. Navijao sam za Venus protiv Naomi Osake. Računam da će na Ani biti manji pritisak, k tome, ona igra najbolji tenis kad nije favorit. Objektivno, protiv Osake, koja je njena generacija, ne bi bilo tako. Protiv Venus nema što izgubiti. I siguran sam da će dati sve od sebe.

U to nitko ne sumnja.

Dobra je stvar što se kod Ane vidi napredak nakon tri mjeseca suradnje sa Željkom Krajanom. Postotak prvog servisa, koji se najčešće vrtio oko niskih 50 posto, sada je uglavnom oko 60 posto. Winneri su uglavnom u plusu nad pogreškama, a kad je tako, pobjede se nižu.

- Očito je da sazrijeva... Sve što sam oduvijek htio kad je ona u pitanju, jest samo da je zaobiđu ozljede. Otkada je postala profesionalka, skupilo se previše ozljeda i nije bilo kontinuiteta. To je sve što je njoj trebalo i nadam se da će tako ostati.

Linker
09. svibanj 2024 01:58