Donna Vekić
 Jon Buckle/Getty Images
O SVEMU PO MALO

KRAJ MARATONA ZA DONNU VEKIĆ Jedna od najvećih hrvatskih nada otkriva: 'Nedostaje mi pobjeđivati najbolje na svijetu'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 18. studeni 2016. 17:31

Limoges je posljednja stanica u maratonskoj sezoni Donne Vekić. Odiseja u kojoj je prošla pet kontinenata, 17 zemalja i 32 turnira počela je trećeg dana nove godine u Shenzhenu, a završit će u gradu u srcu Francuske.

Tamo se 20-godišnja Osječanka jučer plasirala u četvrtfinale, svladavši Britanku Taru Moore 7-6(6), 2-6, 7-5 nakon gotovo tri sata borbe. Ulog je velik, jer Donna se bori za povratak u Top 100, što bi bila obećavajuća startna pozicija za sljedeću sezonu. Temelje je već udarila ITF naslovom u Sharm el-Sheikhu te finalom u Sankt Peterburgu što je, nadamo se, najava boljih rezultata i na WTA razini.

- Posljednjih nekoliko tjedana odigrala sam puno mečeva i imala dosta uspjeha. Nadam se da ću to samopouzdanje uspjeti prenijeti i u sljedeću godinu - kaže Vekić za Jutarnji.

Koliko vam je pomogao angažman novog trenera Nikole Horvata?

- Pomogao mi je puno, bila je to dobra promjena. Donio je neka nova iskustva i znanja u naš tim i ponovno me vratio među stotinu najboljih na svijetu. Veselim se daljnjem radu s njim.

U čemu se način rada s Horvatom razlikuje od onog s Davidom Felgateom?

- Jako sam zahvalna svim bivšim trenerima jer su svojim radom pridonijeli tome da danas budem tu gdje jesam. Nikola je došao u trenutku kad mi je trebala promjena, pojačan rad na fizičkoj spremi, ali i kvalitetna psihološka potpora. Trener je taj koji mnogo može učiniti za vaše samopouzdanje.

Je li vam serija loših rezultata od Miamija do Cincinnatija utjecala na vjeru u vlastite mogućnosti?

- Definitivno. Imala sam lošu seriju tijekom zemljanih turnira i onda bi mi nedostajalo samopouzdanja kada bi došla moja najbolja podloga - trava. Vjerujem da će uz dobar trening u jednom trenutku sve doći na svoje.

Smatrate li da ste ranije trebali otići na ITF turnire, umjesto primjerice odlaska u Nanchang?

- Svakako, ali nažalost nema puno takvih turnira tijekom godine, pa je teško uvrstiti ih u raspored.

Žalite li za nečim iz tekuće sezone?

- Najviše žalim za turnirima na zemlji jer mi to nije najdraža podloga. Ove sam godine bila jako motivirana i jako sam željela napraviti dobar rezultat, ali jednostavno nije išlo. Iz svega toga puno sam naučila za sljedeću sezonu.

NOTTINGHAM, ENGLAND - JUNE 07: Donna Vekic of Croatia hits a backhand during her women's singles match against Tara Moore of Great Britain on day two of the WTA Aegon Open on June 7, 2016 in Nottingham, England. (Photo by Jon Buckle/Getty Images for LTA)
Jon Buckle/Getty Images
Donna Vekić

Pobjede poput one nad Anom Ivanović u Cincinnatiju dokaz su da možete parirati najboljim curama…

- Sigurno. Dosad sam imala mnogo gustih mečeva protiv cura koje su u vrhu ženskog tenisa. Još mi malo nedostaje da te mečeve uspijem preokrenuti u svoju korist.

Kako će izgledati pripreme za novu sezonu?

- Sezonu počinjem u Brisbaneu. Pripreme će, kao i uvijek, biti teške i zahtjevne, ali veselim im se jer svoj tenis i fizičku spremu želim podići na viši nivo. Na treninzima ćemo najviše raditi na fizičkoj spremi. Ovih nekoliko tjedana jako su bitni kako bih novu sezonu dočekala spremna i tu razinu održala tijekom godine.

Imate li neki konkretan cilj za novu sezonu?

- Budući da ova sezona još traje, za novu još ne kujem velike planove. Cilj mi je napredovati na WTA ljestvici, nadam se čim više.

Kakva je situacija sa zdravljem?

- Potpuno sam zdrava, ali iza mene ostaje duga i naporna godina, pa je umor sigurno tu. Još me jedan turnir dijeli od malo odmora.

Hoćete li biti na finalu Davis Cupa u Areni?

- Nažalost ne, ali ću dečke pratiti na televiziji.

Za tri mjeseca čeka nas i Fed Cup, nova borba za Svjetsku skupinu II. Igrat ćete u Tallinnu?

- Naravno. Jako se veselim jer mislim da imamo jako dobru ekipu i da nam je plasman u drugu skupinu definitivno veliki cilj za sljedeću godinu.

Linker
27. travanj 2024 19:20