Jean-Yves Ahern-USA TODAY Sports / USA Today Sports
POSLJEDNJI GRAND SLAM

ŠTO MOŽE BORNA ĆORIĆ NA US OPENU? Pun je samopouzdanja, ali s načetim koljenom

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 29. kolovoz 2016. 15:15

Ukakvom je stanju Borna Ćorić pred početak US Opena? U kakvom zdravstvenom stanju? To su pitanja na koja je vrlo teško dati precizan odgovor. Nakon što je u Cincinnatiju odigrao najbolji turnir ove sezone i prvi put preko Benoita Pairea, Nicka Kyrgiosa i Rafaela Nadala dohvatio četvrtfinale na Masters 1000 turnirima, 19-godišnji Zagrepčanin je izdržao samo 20-ak mučnih minuta u dvoboju s Marinom Čilićem.

Ćorić je tog dana zbog koljena stalno bio na tretmanima, nije htio odustati nego je pokušao, ali je vrlo brzo shvatio da igra uzaludnu utakmicu.

Otada se 40. tenisač svijeta povukao u svojevrsnu ilegalu, a u međuvremenu je izašao ždrijeb US Opena koji ga je gurnuo na 16. nositelja Feliciana Lopeza.

Dovoljno vremena?

Definitivno jedan od mečeva koji će biti poslastica 1. kola u Flushing Meadowsu, ako je Ćorićevo koljeno sposobno izdržati takav zahtjevan susret. Što nitko ne zna, riječ je o nekakvoj upali i to nije problem koji će nestati preko noći. Ne bi bilo loše kad bi naš tinejdžer na teren izašao tek u srijedu (u New Yorku se 1. kolo razvlači na tri dana, prvoga će igrati parovi iz gornjeg dijela, znači daleko od njega); što je više vremena za liječenje na raspolaganju, to bolje.

Pobjede u Cincinnatiju, sve odreda nad etabliranim igračima, oraspoložile su Bornu Ćorića, ali isto tako ga je vjerojatno ova situacija s koljenom deprimirala. Bez obzira na dva finala, Chennai i Marakeš, ove tri pobjede su njegov vrhunac sezone i sigurno su ga napunile samopouzdanjem pred US Open. Naravno, pod uvjetom da ga ne izda koljeno. U ovom trenutku Lopez je puno manja briga i kad bi samo on bio briga, Ćorićevo raspoloženje bilo bi sjajno. Veliki meč na startu US Opena ujedno je prilika za otvaranje ždrijeba, skineš španjolskog veterana i ideš dalje, Victor Estrella ili Joao Sousa, pa još dalje Michael Mmoh, Jeremy Chardy, Inigo Cervantes ili Grigor Dimitrov.

Ćorić vjerojatno gori od želje da napravi jedan pravi rezultat na Grand Slam turnirima, omjer od 6-8 ne može ga zadovoljiti. U tih šest pobjeda četiri su ostvarene u Roland Garrosu (3. kolo prošle i ove godine), jedna u debiju na US Openu prije dvije godine i jedna lani u Wimbledonu. Bez bodova na Grand Slam turnirima i na Masters 1000 turnirima ne može se napredovati, Borna je solidan 40. na rang-listi, nešto niže od najboljeg plasmana (33) u karijeri koji je zabilježio prošle godine nakon četvrtfinala u Umagu.

Upitan Davis Cup

Koljeno se upalilo možda i zato što se Borna preforsirao, previše je turnira odigrao u posljednjih godinu dana.

U Top 40 više nastupa na turnirima od njega, kad se gleda godinu dana unatrag, upisali su samo Paolo Lorenzi (33), Joao Sousa (31) i Benoit Paire (32), jednak broj (28) imaju Albert Ramos Vinolas i Steve Johnson. Možda nije loše da je koljeno sada poslalo upozorenje da smanji tempo i da bolje slaže raspored iako je to ove godine bilo dosta teško s upadom Olimpijskih igara u program kao i s činjenicom da je naša reprezentacija u polufinalu Davis Cupa.

Davis Cup? Polufinale je u Zadru od 16. do 18. rujna, neposredno nakon US Opena. Naravno da Ćorić ne razmišlja o propuštanju, ali je pitanje hoće li stići odmoriti koljeno. To će ovisiti o rezultatu u New Yorku.

Linker
06. svibanj 2024 01:52