REUTERS
NAKLON DO PODA

TO ŠTO RADI IVO KARLOVIĆ NA PRAGU 38. JE ČUDESNO Hrvat postao najstariji polufinalist u povijesti i sad je na korak do ostvarenja životnog cilja

Pobjedom protiv Hačanova, Karlović se približio ostvarenju cilja da prvi put u karijeri sezonu završi u Top 20
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 29. listopad 2016. 11:01

Kada je Ivo Karlović postao profesionalac, Karen Hačanov proslavio je četvrti rođendan. Kada je Karen Hačanov prvi put zaigrao na ATP turniru u rodnoj Moskvi (2013.), izbacio ga je Ivo Karlović.

U petak su im se putevi presjekli u Beču, a sudeći prema scenariju četvrtfinala, ovo neobično rivalstvo možda će dobiti još poneko poglavlje. Karlović je u drugom setu spasio meč-loptu i velikim preokretom protiv 17 godina mlađeg suparnika (6-7, 7-6, 6-3) postao najstariji tenisač u povijesti bečkog turnira.

Ni to nije sve: ulaskom među četiri, Div sa Šalate je vjerojatno izborio skok sa 23. na 20. mjesto i sada je sve realniji scenarij da će na pragu 38. rođendana prvi put u karijeri sezonu završiti među 20 najboljih tenisača svijeta.

Hačanov s kojim se Karlović susreo u Beču nije imao previše sličnosti s onim kojega je prije tri godine razmontirao sa 6-4, 6-0. Mladić iz plejade ATP-jeve “Nove generacije”, koji u slobodno vrijeme čita ruske novele, igra šah i studira kineziologiju, pokazao je zbog čega ga zovu “novim Safinom”. Pokazao je to, doduše, još prije mjesec dana u Chengduu, gdje je osvojio svoj prvi naslov. Sličnosti su brojne: od visine (198 cm), preko servisa do gromovitih forhenda.

Karlović mu je prvi set poklonio pogreškom u najgorem trenutku. Pri rezultatu 5-6 u tie-breaku, nakon drugog servisa je izašao naprijed i volej ostavio u mreži.

U drugom setu je Hačanov postao opasniji na reternu, ograničivši Karlovića na samo 43 posto poena na drugom servisu. Sjajno se kretao i na mreži ga bušio milimetarski točnim pasinzima, koji su mu i osigurali meč-loptu. Pri vodstvu 5-4, odlično je vratio servis i stigao na poen do pobjede, no Karlović se izvukao asom.

Uslijedio je novi tie-break, u kojem je Hačanov zahvaljujući Ivinoj dvostrukoj pogrešci ponovno stekao prednost (4-3 s dva servisa), no niti to nije uspio iskoristiti. Karlović se vratio odličnom reakcijom na mreži, a onda je Rus vratio poklon i jednom od svojih devet “duplih” izgubio set.

break na početku Bio je to početak kraja za Hačanova, jer u trećem setu mu je malo toga polazilo za rukom. Karlović mu je počeo vraćati servise i nastavio ga poklapati na mreži, gdje je tijekom meča skupio 33 poena. Odmah je napravio break i bez ikakvih problema sačuvao prednost.

Dok bodovi stižu na račun, nastavlja se vrtjeti i brojač asova - Hačanov ih je “popio” 29. U polufinalu će ubojite servise hvatati Tsonga koji je pobijedio Ramosa-Viñolasa.

----------------------------------------------------------------------------

Osvajača čekamo od 2006. godine

Kada u Beču stignu do polufinala, povijest kaže da hrvatski tenisači u dvije trećine slučajeva osvajaju turnir.

Naši su predstavnici dosad šest puta dočekali vikend u glavnom gradu Austrije, a četiri smo puta imali osvajača - posljednji put prije 10 godina, kada je Ivan Ljubičić u finalu sa 6-3, 6-4, 7-5 svladao Gonzáleza. Bio je to i zadnji finale koji se igrao na tri dobivena seta.

Linker
03. svibanj 2024 12:41