Teški dani pred Vatrenima: Hrvatska do kraja NE SMIJE ispustiti ni bod!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. lipanj 2009. 18:50

Nakon maksimirskog remija Hrvatska i Ukrajina posve su poravnate. U Harkivu je bilo 0:0, u Zagrebu 2:2. Budući da međusobni susreti nisu među kriterijima kod određivanja tko će biti bolje plasiran, tako ni pogoci u gostima koje je postigla Ukrajina nemaju u tom kontekstu nikakvo značanje.

Međutim, Ukrajinci su ipak u prednosti. Zašto? I naša i reprezentacija koju vodi Oleksij Mihajlčenko dosad su već ostale bez sedam bodova od maksimalnog broja. Do kraja kvalifikacija Ukrajina ima samo jednu posebno tešku utakmicu na domaćem terenu protiv Engleske. To znači da Hrvatska, kako ne bi ovisila o tome hoće li Englezi biti raspoloženi za igru u tom susretu, mora pobijediti u svim dvobojima, tako i na Wembleyu. Dakako, loš ne bi bio ni bod u Londonu, jer u tom slučaju bi i neodlučeno u susretu Ukrajine i Engleske moglo ići nama u prilog.

Naime, u slučaju jednakog broja bodova odlučuje ukupna gol-razlika. Teoretski, kad bi Hrvatska i Ukrajina osvojile sve bodove do kraja kvalifikacija, presuđivala bi razlika pogodaka. Upravo zbog te činjenice naša reprezentacija više nema sve u svojim rukama, ukoliko će Ukrajinci uvjerljivo pobjeđivati svoje suparnike. Među njima je i Andora.

Engleska je praktično osigurala prvo mjesto, a šanse ima i Bjelorusija. Budući da Hrvatska i Bjelorusija igraju međusobno 12. kolovoza i 5. rujna, ako naši dobiju oba susreta, što imperativno moraju, tada bi Bjelorusi ipak ispali iz kombinacija za drugo mjesto. Nužno je naglasiti i da sama druga pozicija na jamči dodatne kvalifikacije za SP, budući da najlošiji od devet drugoplasiranih sastava automatski otpada.

Linker
03. svibanj 2024 00:36