Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
'RAZLOG JE JASAN'

U DINAMU PROGOVORILI O BIJEGU DALMATINSKIH TALENATA U ZAGREB 'Da sam na Hajdukovom mjestu, ljutio bih se na - samog sebe!'

 
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. srpanj 2017. 23:29

Eto, nije prošlo ni mjesec dana, a još jedan talentirani dječak je iz Hajduka stigao u Dinamo. Nakon 15-godišnjeg Jakova Antona Vasilja, u maksimirski dom s Poljuda je preselio godinu dana mlađi Vinko Rozić.

Zašto talentirana djeca iz Hajduka prelaze u Dinamo, kake se vode te operacije, tko prvo kome pristupa...? Ta pitanja postavili smo direktoru nogometne škole Modrih Ivi Šušku.

- Ljudi koji se brinu o tim dječacima, roditelji ili njihovi zastupnici, prepoznaju da je kroz Dinamo najlakše mladim igračima doći na veliku scenu. To je to, nema velike filozofije. Jer dolazak na veliku scenu sa sobom nosi sportsku, ali i, da si ne lažemo, materijalnu afirmaciju - kaže Šušak.

Dinamo, dakle, ne nudi roditeljima i njihovoj djeci “avione i kamione”, nego lakši put do nogometnog odrastanja.

- Mi poput ostalih klubova s mladim igračima sklapamo stipendijske ugovore, nema tu nikakvih tajni ili bilo čega drugoga. Vrlo je jednostavno napraviti analizu posljednjih deset godina i vidjeti koja su djeca prošla kroz Dinamu školu. Onda vidite koliko je njih napravilo sjajnu sportsku karijeru, a koja je usput omogućila materijalnu dobit koja je logična u profesionalnom nogometu. Zato je sasvim normalno i pametno razmišljanje da je Dinamo najbolji put do velike scene. Svatko želi najbolje za svoje dijete.

Hanza Media

Iskusni strateg nastavlja...

- Evo, recimo, duboko se klanjam Rijeci na dvostrukoj kruni od prošle sezone. Ali ne vidimo ni jednog domaćeg riječkog igrača koji bi mogao napraviti ozbiljniju karijeru. Zato je svakom mladom igraču i njegovim roditeljima lako prepoznati da će dolazak u naš klub sigurno danas-sutra otvoriti vrata prve momčadi, a time i europske scene.

Kako započinju kontakti s roditeljima, djecom, njihovim zastupnicima? Kuca li Dinamo na njihova vrata ili oni kucaju na Dinamova?

- Nas zanima svaki talentirani dječak i, hvala Bogu, koliko je moguće pokušavamo napraviti komunikaciju. Ali isto tako, roditelji ili zastupnici tih mladih igrača samo kucaju na naša vrata. Mi onda procjenjujemo njihov potencijal, ako utvrdimo da je to “to”, takvi mladi igrači su dobrodošli. Jasno, oni odmah imaju status kao i naši igrači iz tih kategorija koji već jesu u klubu. Svaki igrač koji dođe kod nas je toplo primljen i osjeća se kao kod svoje kuće.

Čast, naravno, Rijeci, ali Dinamo i Hajduk su dva najveća hrvatska kluba i svaki prelazak, kao što nas je učila povijest, makar se radilo o mladim dječacima stvara kontroverze. Ne mislite li da se Hajduk ljuti što mu Dinamo preotima najtalentiraniju djecu?

Vlado Kos / Cropix

- Da sam na njihovu mjestu, ljutio bih se na - samog sebe! Dakle, sasvim je jasno da postoji razlog zašto djeca iz Hajduka žele doći u Dinamo. Ili Hajdukova sredina ne prepoznaje igrače ili nema moć, osim izuzetaka, plasirati te mlade momke prema prvoj momčadi te dalje u Europu. Dinamo to zna, to je lako vidjeti. Ali isto tako, mi također imamo nestrpljive igrače. Oni koji nisu čekali svoj trenutak, pa su otišli vrlo rano. Nažalost, nisu dobro prošli u Europi.

Kakav je taj mladi dvojac koji je u Dinamo došao iz Hajduka, radi se o Jakovu Antonu Vasilju i Vinku Roziću?

- Spadaju u top 15 igrača svojih kategorija u Hrvatskoj.

Dinamo dovodi mlade igrače iz cijele Hrvatske, ima tzv. dodatnu selekciju. A koliko ih proizvodi u vlastitoj školi?

- Mi u klubu imamo otvorenu školu, djeca kod nas počinju raditi u sedmoj godini. S njima se sustavno radi, a iz tog kadra postupno biramo najbolje koji se onda registriraju i počinju s natjecanjem. Dakle, mi u našoj školi imamo preko šezdeset posto onih koji su počeli kod nas, koji gravitiraju gradu Zagrebu i okolici, a ostale, dakle nešto manje od četrdeset posto, koji se profiliraju u dopunskoj selekciji, dovodimo iz svih krajeva Hrvatske - zaključio je Šušak.

Linker
03. svibanj 2024 04:39