SN/Arhiva
POMAŽE HRVATSKOJ

UGLEDNI ODVJETNIK IZ RIJA OTVORIO HRVATSKU KUĆU 'Bio je na bračnom putovanju i zaljubio se'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. srpanj 2016. 14:24

Kao i na prijašnjim olimpijskim igrama, i u Rio de Janeiru će postojati Hrvatska kuća. Oblik nacionalne promocije ne samo sporta, već gospodarstva i svih inih djelatnosti neke države. Načelo koje tijekom Igara provodi najmanje stotinjak država.

Kako doznajemo, na predstojećim će Igrama Hrvatska kuća primarno je zamišljena kao mjesto promovirana našeg gospodarstva na tržištu teritorijalno, ali i brojem stanovništa jedne od većih države svijeta.

- Brazil je država sa 200 milijuna stanovnika, članica Skupine G-20 najrazvijenijih gospodarstava svijeta. Stoga je ideja bila iskoristiti OI u Riju kroz Hrvatsku kuću za organizaciju sastanaka za potencijalne poslovne partnere u Brazilu. U tom kontekstu osobito će mjesto imati promocija turizma, u čemu se HOO-u pridružila Hrvatska turistička zajednica, kao i turističke zajednice Dubrovnika i Zagreba, koji posljednjih godina bilježi povećan broj dolazaka turista iz ove južnoameričke države - kaže Ranko Ćetković, direktor marketinga HOO-a.

Zanimljivo je da bi realizacija cijelog projekta bila teško zamisliva bez pomoći jednog Brazilca zaljubljenog u Hrvatsku.

- To je Otario Vilarinho Cardoso, ugledni odvjetnik iz Rija, koji je svojedobno bio na bračnom putovanju u Hrvatskoj. Istog se trenutka zaljubio u nju i sve što dolazi iz Hrvatske - napominje Ćetković.
- Čak je u Riju utemeljio Komoru za gospodarstvo, turizam i kulturu Brazil - Hrvatska, a sada nam potpuno besplatno pomaže, otvara mnoga vrata u Riju, dogovara promocije, sastanke...

U Hrvatsku kuću će redovito dolaziti i naši sportaši, ovdje će djelovati i press-centar HOO-a, a kuća će imati i diplomatsku ulogu. U dogovoru s Veleposlanstvom RH, koje je u Brasiliji, u Hrvatskoj kući u Riju djelovat će i diplomatsko-konzularni odjel za potrebe hrvatskih državljana.

Linker
06. svibanj 2024 12:02