CROPIX
VAŽNOST REYKJAVIKA

VATRENI, OPREZ! EVENTUALNI KIKS MOGAO BI NAS JAKO SKUPO KOŠTATI! Na Islandu nas čeka ključan meč za rasplet putovanja prema Rusiji!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. lipanj 2017. 14:41

Island je za Hrvatsku ključna utakmica za razvoj skupine. Na zadnja tri velika natjecanja Vatreni su se plasirali u dodatnim kvalifikacijama ili u napetom zadnjem kolu kad su ovisili o drugima. Preko Turske na Euro 2012, kroz Island u Brazil 2014. te iščekujući da Italija ne izgubi doma od Norveške, s minimalnom pobjedom nad Maltom u Francusku 2016. Otkako igramo kao država, finalni smo turnir najranije osigurali u pretposljednjem kolu, a trijumf u Reykjaviku otvara šansu da se to učini možda već u rujnu.

Tko će plakati?

No kao što Hrvatska zna da si pobjedom priskrbljuje bodovno blagostanje, Islanđani su svjesni da to nikako ne smiju dopustiti jer u tom slučaju mogu samo plakati za nama. Rijetko se u kojem ciklusu dogodi da je utakmica 6. kola tako prijelomna. Modrić i društvo nisu lako dobili sjevernjake u Zagrebu, bit će to ljut boj, ali ovo je čas u kojem moraju pokazati da imaju “ono nešto”. Površan pogled na tablicu čak ni ne ukazuje koliko će biti dalekosežne posljedice rezultata.


Marcelo Brozovic Goal HD - Croatia 1-0 Iceland... by all-goals-Highlights

Ako napune domaćina, Vatreni će Islandu odjuriti na šest bodova prednosti, Ukrajinu i Tursku držati na pet. Potonji se sastaju već 2. rujna, a nama dolazi Kosovo. Ako domaćin u Kijevu ne bi pobijedio, a Čačićeva momčad matira ekipu kojoj je lani poklonila pola tuceta, u Istanbulu bi 5. rujna Hrvatska mogla čekirati kartu za Moskvu. Čak i da to ne napravi, slijedi domaći ogled s Finskom u listopadu, za razrješenje od svih tereta.

Međutim, pretrpe li Kockasti poraz, Island bi ih uhvatio, Ukrajina i Turska primaknule bi se na dva boda, voda bi opet bila do grla, a jesen predestinirana za još jedan dramatičan finiš s totalno neizvjesnim ishodom. Danas će mnogi poput Igora Tudora hrabro najavljivati čak i svjetsko zlato, a samo jedna izgubljena utakmica bacila bi nas u glib. Umjesto da pišu scenarij za novu verziju filma “Iz Rusije s ljubavlju”, s Mandžukićem umjesto Bonda, lako bi mogli plivati po Jadranu kao 2010. Pretjerano? Sve bi i dalje ovisilo o Hrvatskoj, ali s gostovanjima u Turskoj i Ukrajini bili bismo samo jedan od kandidata za SP. Već bi i bod dao neki komfor, ne i sigurnost.

Ispit zrelosti

Hrvatska je prosula dva boda s “Terimovim juniorima”, kasniji čvrst hod doveo ju je na pole-position, ali Island je najopasniji zavoj, kao Eau Rouge u Spa-Francorchampsu našeg nogometnog Ferrarija, kako su mnogi krstili Vatrene. Prvo jako gostovanje, nakon poluizletničkih Skadra i Tamperea, ispit je zrelosti. Je li trenutak da se jednom suvereno i elegantno plasiramo, bez stresova i epskih utakmica? Da u miru pripremamo što kanimo napraviti 2018. godine?

Igrači i izbornik redom emitiraju više optimizma nego prpošne voditeljice na radijskim postajama, ali oni to moraju pretvoriti u djelo, u lipnju, koji zapravo nikad nismo voljeli. Očekujemo od Hrvatske da se postavi autoritativno i ide na pobjedu, ne dopusti domaćinu da od utakmice napravi “skandinavku”, iako Vatreni, makar i bez šestorice, imaju igrače koji bi i tu enigmu morali riješiti. I tako naplatiti kvalitetu.

Ova će utakmica definirati hoće li za nas skupina I biti razmjerno laka ili dokraja zaguljena!

Linker
02. svibanj 2024 23:01