Screenshot: Youtube
ATMOSFERA ZA PAMĆENJE

VIDEO: LUDO SLAVLJE U MOSTARU Ovakvom uspjehu na jugu BiH još nismo svjedočili: Stadionima je odjekivalo 'Ponosna moja je zemlja Hercegovina'

Troboj za prvaka BiH otišao je u ruke Zrinjskog, a ludo slavlje na ulicama Mostara nije izostalo
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 29. svibanj 2017. 12:43

Popularna skladba Ranka Bobana “Ponosna moja je zemlja Hercegovina” odjekuje na nogometnim stadionima na Pecari, pod Bijelim Brijegom i na Podavali. Zrinjski je novi prvak BiH, Široki Brijeg je pobjednik Kupa BiH, a GOŠK iz Gabele je novi premijerligaš.

To je uspjeh kakvome na jugu BiH još nismo svjedočili. Zrinjski i Široki Brijeg su se cijelu sezonu igrali sa živcima svojih navijača, ali na kraju su i jedni i drugi imali razloga za slavlje. U prvenstvu je Zrinjski gotovo cijelu jesen bio u vodstvu, koje je prosuo. Prošle subote sve se promijenilo. Sarajevo je pobijedilo gradskog rivala Željezničara 1:0, dok je Zrinjski u Bijeljini velikim preokretom stigao do 2:1 pobjede protiv Radnika i pretekao Željezničara. Pobjeda Mostaraca u Bijeljini došla je samo četiri dana poslije trijumfa Širokog Brijega u finalu Kupa protiv Sarajeva.

Široki Brijeg je u sezoni u kojoj je promijenio čak četvoricu trenera loše krenuo. Nije uspio plasirati se ni u Ligu za prvaka. No, sve je adute bacio na Kup. Na putu do trećeg trofeja Kupa Širokobriježani su eliminirali Slobodu, Zrinjski, Željezničar i Sarajevo, dakle, najjače klubove u ligi. Zanimljivo, Goranu Sabliću je ovo prvi trofej u trenerskoj karijeri, a Blažu Sliškoviću prvo prvenstvo osvojeno u trenerskoj ulozi.

Drakonska kazna izrečena Širokom Brijegu (25.000 KM i sedam utakmica bez publike) nakon finalne utakmice Kupa sa Sarajevom te prozivanje Zrinjskog homogenizirali su navijače dvaju klubova, mostarske Ultrase i širokobriješke Škripare. I Mostarci su bodrili Široki Brijeg na Pecari, a velik broj Širokobriježana jučer je bio pod Bijelim Brijegom, uz Zrinjski dakako.

Zrinjski je pet puta bio prvak, jednom osvajač Kupa. Široki Brijeg je dva puta bio prvak, tri puta osvajao Kup. No, nikada se još nije dogodilo da u jednoj sezoni oba trofeja dođu u Hercegovinu, u riznicu dvaju klubova koji se diče i svojim hrvatskim predznakom. A to je mnogima u Sarajevu trn u oku. Odgovor nogometnog puka iz Hercegovine je prkosan:

- I treći trofej će u Hercegovinu. Zrinjski i Široki Brijeg će igrati Superkup. Neka pobijedi tko bude bolji, a slavit ćemo zajedno.

- Pridružit ćemo se slavlju - poručuje Lujo Ilić, direktor novog premijerligaša GOŠK-a.

------------------------------------------------------------------------------

Premda su navijači Zrinjskog praktički naviknuli slaviti naslove prvaka, jer od 2014. proslavili su dva, uoči jučerašnje utakmice vladala je neuobičajeno velika euforija.

Za nju je zaslužna prije svega sama dramatika da se u jednoj utakmici odlučuje o naslovu, ali i sam HŠK Zrinjski, koji je dobro smišljenjom kampanjom #zrinjskitetreba privukao na tribine i one koji u drukčijim okolnostima vjerojatno ne bi došli.

Atmosfera ne samo da je bila euforična, nego i slavljenička, no to im se nije obilo o glavu.

Linker
28. travanj 2024 16:58