IRAN POPUŠTA

Inspektori UN-a imat će pristup nuklearnim postrojenjima

(FILES) -- A handout picture released by the official website of Iran's presidency office on April 8, 2008 shows Iranian President Mahmoud Ahmadinejad visiting the Natanz uranium enrichment facility, 270 kms south of Tehran. Iran began on February 9, 2010 enriching uranium to 20 percent purity level at its Natanz plant in defiance of world powers but under the supervision of inspectors from the UN nuclear watchdog, state media said. AFP PHOTO/HO == RESTRICTED EDITORIAL USE ==
 AFP

TEHERAN - Međunarodna agencija za nuklearnu energiju IAEA izjavila je kako je Iran pristao riješiti probleme koje ima s agencijom i dopustiti međunarodnim inspektorima 'kontrolirani pristup' dvijema važnim nukelarnim postrojenjima koja se dosad nisu redovito nadzirala.

No izostalo je obećanje o obilasku jedne od najproblematičnijih lokacija, vojne baze Parchin jugozapadno od Teherana.Inspektori agencije mjesecima su pokušavali dobiti pristup pojedinim dijelovima te lokacije gdje je, vjeruje se, Iran testirao dijelove za nuklearno oružje. "Ovo je važan korak naprijed, no ostaje još mnogo posla, izjavio je Yukiya Amano, glavni direktor agencije.

Dogovoren je obilazak rudnika Gachin u Bandar Abbasu i postrojenje za proizvodnju teške vode koje se gradi u Araku. Za ova se dva mjesta sumnja da se koriste za proizvodnju dijelova potrebnih za nuklearno oružje, no zapadni diplomati ističu kako će u posjetu biti restrikcija. Dogovor postavlja i temelje za dobivanje cjelovitijih informacija o iranskom nuklearnom programu i odgovore na temeljna prošla i sadašnja pitanja.

Dogovor je pao u vrijeme pregovora Irana i šest zemalja o iranskom nuklearnom programu u Ženevi. No ti su pregovori završili bez dogovora koji bi doveo do labavljenja ekonomskih sankcija nametnutih Iranu dok se od Teherana tražilo da da sigurne potvrde da neće raditi na proizvodnju nuklearnog oružja. Zapadnjački diplomati izjavili su kako nije došlo do dogovora jer je Iran odbio predloženi sporazum i nije pružio dovoljno konkretna osiguranja o mikroljubljivim namjerama zemlje. No, brzi dogovor s IAEA-om unatoč propalim pregovorima ukazuje kako Iran želi pokazati da je voljan dogovoriti se Zapadom i da je voljan poduzeti korake koje nije ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:41