ZA JUTARNJI.HR

ALTERNATIVNA LJEPOTICA IZ ZAGREBA 'Pin-up žene su umjetnost, Dita Von Teese mi je inspiracija'

 Dejan Barić Photography

Iako su vani pin-up, točnije alternativni modeli sve popularniji i poželjni, u Hrvatskoj je taj tip modelinga još prilično nepoznat. No, obožavateljice pin-up, alternativnih načina odijevanja i uljepšavanja postoje i daju sve od sebe da predstave takvu kulturu i lifestyle u što boljem svjetlu. Jedna od takvih je i Tamara Kamikaze , alternativni model. Ona obožava pin-up kulturu, rockabilly i još mnogo, mnogo toga, a za Jutarnji.hr je otkrila i nekoliko zanimljivih stvari o alternativnim modelima.

Zašto si se odlučila biti alternativnim modelom?

Najviše zbog mogućnosti da se vizualno izrazim na više načina, što je bitno u svijetu modelinga. Počelo je kao hobi. Frendica me ohrabrila da počnem i zahvalna sam joj za to. Stizali su upiti fotografa, to je bilo dovoljno da krenem.

Mogu li alternativni modeli imati karijeru u Hrvatskoj?

Ovisi o angažmanu samog modela, ima li kakvu potporu u obliku agencije ili ili radi sama, ali općenito mislim da je Hrvatska premalo tržište za stvaranje karijere tog tipa.

Gdje bi voljela u inozemstvu ostvariti karijeru, imaš li san otići raditi van?

Nemam takav san, ali ako bi se posložili svi faktori koji bi naveli na tu odluku, možda bi preseljenje i došlo u obzir. Trenutačno živim u Zagrebu i tu mi je dobro, a avionske karte mogu biti jako povoljne.

Što uopće znači biti pin-up model?

Pin-up žene su umjetnička djela s prikazom idealizirane verzije onoga kako su neki smatrali da bi posebno lijepa i privlačna žena trebala izgledati. U kasnom 19. stoljeću, burleskne izvođačice i glumice koriste fotografsko oglašavanje kao poslovne kartice za promicanje sebe. Razumijevanjem snage fotografske reklame za promicanje svoje točke ili predstave, samostalno izgrađuju svoj identitet kako bi postale vidljive. Pojam pin-up može se odnositi i na crteže, slike i ilustracije učinjene povodeći se za ovim fotografijama. Pin-up slike mogu biti izrezane iz časopisa ili novina, s razglednica ili kromo-litografija, i tako dalje. Takve fotografije često se pojavljuju na kalendarima, koji su predviđeni da budu 'pinned up', tj. prikvačeni na zid. Kasnije, plakati pin-up djevojaka su se masovno proizvodili i postali instant hit. Kako se socijalni standardi mijenjaju, na radost ženske populacije, muške osobe su također počele biti prikazivane u pin-up izdanju.

Salijeću li te frajeri svaki put kad izađeš van?

Ne, imam određen stav koji ne dozvoljava 'salijetanje'. To zapravo smatram neukusnim, a i nisam tip osobe koja izlazi van s ciljem da upoznaje nove ljude, izlazim van sa svojim društvom i to mi je dovoljna doza socijaliziranja.

Koliko vremena trošiš na uređivanje?

Ne previše. Dovoljno je sat vremena da se kompletno spremim.

Gdje pronalaziš inspiraciju?

Inspirirana sam svime što smatram lijepim, a posebno rockabilly, old school kulturom i svim divama (starim ili modernim) koje njeguju taj lifestyle, raznim uspješnim alternativnim modelima, burlesque plesačicama ili svakodnevnim entuzijastima koje srećem.

Bi li voljela nastupati kao Dita Von Teese?

Dita mi je velika inspiracija i smatram je predivnom, ali ne, mislim da nemam u sebi ono što je potrebno za jedan takav nastup.

Koji su tvoji najveći aduti, točnije prednosti, po čemu se izdvajaš od ostalih djevojaka?

Mislim da bi to bila visina. Impresivnih 180 centimetara!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:26