OPET ŠOKIRA

EMIR KUSTURICA 'Novac ne trošim na kokain i kurve, sve što zaradim ulažem u Mokru Goru'

Mecavnik, Mokra Gora, Srbija, 190113.Filmski festival Kustendorf.Poznata talijanska glumica Monica Bellucci gosca je Kustendorfa, medjunarodnog filmskog i glazbenog festivala u organizaciji filmskog redatelja Emira Kusturice.Festival se odrzava od 16. do 22. sijecnja u etno selu Drvengrad.Na fotografiji: Emir Kusturica s glumicom Monicom Bellucci.Foto: Drazen Aleksic / CROPIX
 Dražen Aleksić / CROPIX

Redatelj Emir Kusturica u intervjuu za srpski Blic progovorio je o svom projeku izgradnje Mokre Gore te koliko se njegov životni stil razlikuje od onoga na što smo navikli od slavnih glumaca te drugih redatelja.

'Kad sam došao u Mokru Goru prije 10 godina, htio sam napraviti ovdje sve ono što imaju najrazvijenija društva na svijetu: vodovod, kanalizaciju, zaštititi podzemne vode... Ukratko zaštititi sredinu u kojoj živimo. Da bih to napravio, bilo je potrebno mnogo više novca nego što država može priuštiti ovako 'beznačajnoj sredini'.

Novac koji zarađujem ne koristim za kokain i za kurve već za unaprjeđenje socijalnog okvira u kojem se nalazim. To je kao mala država koja se sufinancira svojim viškovima, a to ti tržište ne može vratiti. Sve male države su besmisleno upućene u taj svjetski liberalizam koji otpisuje mnoge teritorije i oni nestaju ne samo zbog suše, kao Inke, nego i zbog svojevrsnog socijalnog darvinizma', izjavio je Kusturica u intervjuu za Blic.

Na pitanje polazi li mu za rukom ostvarenje tog sna o razvijenoj Mokroj Gori, Emir odgovara: 'Ovo što sam napravio u Mokroj Gori i Višegradu je moje posvećenje ideji da Saint-Simon i Jean-Jacques Rousseau nisu mrtvi, odnosno da postoji ostvariva vizija drugačijeg života.'

Valja istaknuti kako zbog Kusturice Mokru Goru posjetile neke svjetske zvijezde poput Monice Bellucci i Johnnyja Deppa.

Osim toga, Kusturica svake godine održava i filmski te glazbeni festival u Mokroj Gori koji se naziva Küstendorf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:25