TREĆI ELEMENT

'Mi smo dvojac koji želi da znanost na malim ekranima bude uzbudljiva i seksi'

Voditeljski duo, biokemičar dr. Marko Košiček i fizičar dr. Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković, vodit će emisiju iz popularne znanosti na Trećem programu HTV-a

Zaljubljenici u znanost konačno će doći na svoje. Početkom listopada na Trećem programu HTV-a starta popularno-znanstvena emisija “Treći element” čiji su voditelji biokemičar dr. Marko Košiček i fizičar dr. Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu.

- Urednica emisije Jozefina Stipančević u kolovozu me nazvala i pitala želim li voditi TV emisiju iz popularne znanosti. Zatim mi je poslala prvi koncept emisije - prisjetio se Marko Košiček.

- No, kasnije su promijenili koncept pa su tražili dva voditelja. Onda sam se sjetio Saše Cecija koji već ima iskustva u popularizaciji znanosti i tako smo krenuli s pripremama - dodao je Košiček (29), znanstveni novak na IRB-u.

Ovaj mladi znanstvenik postao je poznat u hrvatskoj javnosti kada je u lipnju 2008. godine pobijedio na Laboratoriju slave (FameLab) na Festivalu znanosti u britanskom gradu Cheltenhamu. FameLab svjevrsna je znanstvena inačica “American Idola”, a tijekom natjecanja mladi istraživači pokušavaju publici predstaviti neku znanstvenu temu na jednostavan i zabavan način. Marko Košiček osvojio je tada žiri i publiku svojom prezentacijom biokemije ljubavi.

U međuvremenu je doktorirao, a sada se na “Ruđeru” bavi istraživanjem povezanosti Alzheimerove bolesti i kolesterola. No, njegova velika strast i dalje je popularizacija znanosti.

- Jedan sam od članova Društva za edukaciju izvan okvira, a naš glavni projekt je Ljetna škola znanosti u Požegi. Sudjelujem i na Znanstvenom pikniku i Noći istraživača te festivalima znanosti kao i sličnim manifestacijama - istaknuo je Košiček.

Uzor mu je Carl Sagan

Njegov stariji kolega Saša Ceci (40), čija je specijalnost nuklearna i fizika elementarnih čestica, također je vrstan popularizator znanosti. Poznat je po blogu Blesimetar koji je pisao na portalu Jutarnji.hr, a u kome je obrađivao svakodnevne teme koje zanimaju široku javnost poput horoskopa i homeopatije, ali im je pristupao sa znanstveno prihvatljivim argumentima. Naposljetku, njegovi su blogovi prerasli u knjigu “Blesimetar, iliti koliko je krivo biti u krivu” koju je prije nekoliko mjeseci objavio zagrebački izdavač KruZak. On je, također, jedan od začetnika uspješnog projekta “Skeptici u pubu” u sklopu kojeg znanstvenici u neformalnom okruženju kratko i zanimljivo prezentiraju aktualne teme.

- Mislim da se znanost može predstaviti široj javnosti na razumljiv i zanimljiv način. Naša ideja jest pokazati kako su moderna znanstvena istraživanja uzbudljiva, bitna i korisna - rekao je Ceci, čiji je uzor pokojni američki znanstvenik Carl Sagan, uz čiju su popularno-znanstevnu emisiju “Kozmos” sazrijevale generacije mladih.

- Mi, naravno, nemamo ni znanja ni financijskih mogućnosti kojima je raspolagao Carl Sagan, no ipak mislimo da ćemo ljudima pokazati kako je znanost fenomenalno područje ljudske djelatnosti - dodao je Ceci.

Emisija “Treći element”, u trajanju od 30 minuta, obrađivat će široki spektar tema iz prirodnih znanosti, od postanka svemira do novih materijala ili najnovijih postignuća u medicini.

Vježbanje ponašanja

- Saša i ja ćemo u svakoj emisiji imati dva gosta s kojima ćemo pokušati rasvijetliti jednu temu iz različitih perspektiva. Emisija će počinjati petominutnim prilogom gdje će se otvoriti pitanja za diskusiju - objasnio je Košiček koncepciju emisije.

- Zatim bi uslijedio razgovor te u sredini emisije jedan kraći prilog koji bi trebao ilustrirati eksperimente vezane uz temu. Mi ne želimo samo pričati nego pokazati kako izgleda neko istraživanje u nekom laboratoriju ili institutu. Želimo otvoriti vrata naših laboratorija gledateljima i demistificirati proces znanstvenog istraživanja - dodao je Košiček.

Emisija “Treći element” bit će emitirana svakoga četvrtka u 22 sata i 50 minuta. No, oni koji zaspu ili iz nekoga razloga ne uspiju pogledati emisiju, ne moraju očajavati.

- Htjeli bismo napraviti emisiju dostupnu svima u svako doba dana putem HRT-ovih emisija na zahtjev, ali i putem YouTubea i Facebook stranice - rekao je Košiček.

Naši sugovornici istaknuli su da “Treći element” neće ići uživo te da će u početku gosti biti isključivo naši vrhunski znanstvenici koji znaju na jednostavan i zanimljiv način komunicirati s javnošću.

- Postoji mogućnost da ugostimo i strane znanstvenike ako su u Hrvatskoj ili ćemo s njima imati videolink. No, dok se mi ne uhodamo, družit ćemo se s našim znanstvenicima u studiju - naglasio je Košiček.

Voditelji “Petog elementa” ovih su dana jako zauzeti pripremama za emisiju, a susreću se i sa zahtjevima televizijskog angažmana.

- Kao da smo na nekom treningu. Dva puta tjedno smo s fonetičarima, a uskoro počinjemo vježbati ponašanje pred kamerama da naučimo kako komunicirati s redateljem. Dobit ćemo i stilista - rekao je uz smijeh Saša Ceci.

- Na predstavljanju emisije rekli su nam: ‘Vi ste dečki pametni i elokventni, a sada ćemo vas učiniti lijepima’ - dodao je Košiček koji tvrdi da će mu emisija “Treći element” u potpunosti oduzimati slobodno vrijeme i potisnuti druge hobije.

Pleše i dobro svira gitaru

- Završio sam gitaru i deset godina plesao standardne latinoameričke plesove - rekao je Košiček koji je i licencirani turistički animator i amaterski se bavio kinematografijom.

- I ja sviram gitaru, ali za svoj gušt. Također, volim držati nastavu. No, kad krene emisija, neće biti vremena jer moramo dobro proučiti svaku temu koju ćemo predstaviti - naveo je Saša Ceci koji je oženjen i otac dvoje djece.

- Otvoreni smo za sve komentare, kritike, sugestije i prijedloge kako bismo našu emisiju učinili zanimljivom i gledanom. No, uvjereni smo da ćemo gledatelje uvjeriti kako je znanost seksi - poručili su Marko Košiček i Saša Ceci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 21:41