NOVI GAZDA NA GRIPAMA

Grad postao većinski vlasnik KK Splita

 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici jednoglasnom odlukom prihvatilo informaciju o postupku preoblikovanja Košarkaškog kluba (KK) Split u dioničarsko društvo u kojem će Grad Split postati većinski vlasnik tog kluba.

Također jednoglasno je prihvaćen i zaključak kojim se iskazuje interes Grada Splita da RH, sukladno Zakonu o sportu, "bez naknade prenese na Grad tražbine iz osnove duga za poreze i druga javna davanja" koje košarkaški klub ima prema državi a koja, kako je navedeno, iznose oko 23,4 milijuna kuna.

Taj dug košarkaškog kluba Splita državi, a kojeg bi preuzeo Grad, kako je objasnio Ivan Veštić savjetnik za sport splitskog gradonačelnika, "pretvoriti će se u vlasnički udio, to jest u dionice i Grad će , obzirom na temeljni kapital kluba, automatizmom postati većinski vlasnik KK Split". Danas je objavljeno i da temeljni kapital KK Splita iznosi oko 7,7 milijuna kuna.

Danas usvojenim zaključkom ovlašćuje se splitski gradonačelnik Željko Kerum za "potpisivanje Ugovora o prijenosu tražbina po osnovu poreza i drugih javnih davanja, koje Ministartsvo financija ima prema KK Split, na Grad Split".

Predsjednik KK Split Mladen Naletilić koji je nazočio sjednici Gradskog vijeća, novinarima je po usvajanju odluke o dokapitalizaciji kluba, izjavio kako je time "spašen klub jer se izbjegao njegov stečaj".

U diskusijama prije glasovanja sportski dirktor KK Split Nikola Vujčić je u više navrata upozorio da taj košarkaški klub ne može opstati bez potpore Grada. Vujčić nije mogao precizirati kolika će biti potrebna financijska potpora Grada košarkaškom klubu Split, rekavši da će se financijska izdvajanja kluba smanjivati prodajom ulaznica i igrača, te uključivanjem sponzora.

Dogradonačelnica Anđelka Visković je u svojoj diskusiji podržala potrebu za preoblikovanjem KK Split, ali je i upozorila da sada postoji mogućnost da mnogi sportski klubovi iz Splita zatraže preoblikovanje kao što su učinili KK Split i NK Hajduk.

"Može nam doći 200 klubova i tražiti preoblikovanje, ali mi to ne možemo učiniti i moramo objasniti kako je preoblikovanje NK Hajduk i KK Split bilo neophodno", rekla je Visković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:36