DRAMA U HKS-U

KOŠARKAŠKA AGONIJA Hoće li Repeša voditi Hrvatsku na EP-u? Radić navija da izbornik dobije otkaz u Malagi

 Drago Sopta / Cropix

Svaki tjedan nešto novo. Prvo je Jasmin Repeša objasnio u SN da sve u vezi s njegovim ugovorom drži u rukama Unicaja.

- Samo Unicaja može potvrditi ili otkazati drugu godinu ugovora. U tom ugovoru ja nemam nikakvu opciju.

A ako Unicaja potvrdi drugu godinu ugovora s Repešom, to prevedeno znači da Jasmin Repeša neće biti hrvatski izbornik na Eurobasketu. Jer pravilo ACB lige je jasno: onaj tko je trener u španjolskom prvoligašu, ne može biti ničiji izbornik. Pri tome su odaslali i zanimljivo tumačenje, odnosno pojašnjenje pravila.

- Trener koji završi sezonu s nekim klubom a nakon toga bude vodio reprezentaciju, pa opet nakon reprezentacije bude opet bio trener kluba s kojim je završio sezonu, neće dobiti licencu za vođenje momčadi u toj sezoni jer će se takav postupak smatrati prijevarom.

To objašnjenje, međutim, nije shvatio, ili ga nije čuo Danko Radić, predsjednik HKS-a, kad su ga ovaj tjedan anketirali na temu “izbornik” iz Media servisa. Spremno je Radić tada izjavio da će Repeša biti izbornik Hrvatske, ali i dometnuo da je za to pronađena formula.

- Repeša ima ugovor samo do kraja lipnja. Prema tome, ne mora suspendirati ugovor jer u ovom trenutku on i ne postoji.

Radić nije shvatio da Repeša u tom slučaju više ne bi mogao biti trener Unicaje sljedeće sezone. Ako bi vodio Hrvatsku.

Tu su izjavu prenijeli španjolski mediji, koji ionako već duže vremena imaju na zubu Jasmina Repešu i njegov nejasni odnos s Hrvatskom. Unicaja je promašila Kup Kralja, nakon 19 kola ima samo osam pobjeda u ACB ligi i bježi joj pozicija među najboljih osam koji će u doigravanje, a samim time Unicaji bježi i Euroliga dogodine.

A baš Euroliga trenutačno drži momčad glavom iznad vode. Prvi krug su lako prošli, čak ostavili odličan uz pobjedu nad Maccabijem u Tel Avivu. Top 16 je već nešto teži, ali kad je situacija bila gotovo bezizlazna, kad je Repeša bio u nizu od sedam uzastopnih poraza, svladao je protekli tjedan senzacionalno CSKA u Moskvi!

No, ta pobjeda i omjer 2-3 nakon pet euroligaških kola, ponovo su pali u zaborav jer je Joventut u nedjelju navečer svladao Unicaju u ACB ligi.

Jasmin Repeša nije oduševljen s organizacijom u Malagi, mnogo je toga zamišljao drukčije kad je iz Cibone odlazio u ACB ligu. S njim, pak, i onim kako igra Unicaja, nisu oduševljeni tamošnji novinari i navijači, ali u klubu za sada neće niti čuti o nekakvoj smjeni hrvatskog trenera. Po jednoj verziji koja stiže iz Andaluzije, kad bi klupska uprava smijenila Repešu, morala bi i sama otići jer je to njihov tko zna koji loš odabir u očima javnosti. I sada čuvajući Repešu, čuvaju zapravo sebe.

Nove kritične točke su petak navečer i nedjelja u podne. Prvo će u Euroligi Unicaja tražiti produžetak nade, nadajući se domaćoj pobjedi nad Efesom u Malagi. A nakon toga slijedi nedjeljna matineja u ACB ligi, u Malagu stiže obnovljena Bruesa. Po nekim indicijama koje su počele kružiti po Europi, Repešu mogu u sedlu održati samo dvije pobjede.

Doduše, to nitko službeno nije potvrdio, to je sve na bazi naklapanja, ali nije to jedina vijest koja se mogla doznati. Oni koji “sve znaju” Repešu već vide kao novog/starog trenera u Ciboni tvrdeći da je pitanje dana kad će Repeša napustiti Malagu.

A što se tiče Hrvatske, sve bi bilo jasno. Ako Repeša ode iz Unicaje, imamo izbornika. Shodno tome, znači li to da Danko Radić navija za Efes i Bruesu ovog produženog vikenda? Jer ako Repeša dobije obje, mogla bi Unicaja brže-bolje aktivirati i drugu godinu u ugovoru, a tada bi predsjednik HKS-a bio u velikim problemima. Nema izbornika, nema niti ideju tko bi to mogao biti. A nema niti novac za dovesti nekog ozbiljnog i kvalitetnog.

Ali pričekajmo vikend...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:53