OTVORIO DUŠU

BANUO NA POLJUD Kerum: 'Ulica vodi Hajduk, ja sam nebitan u ovom gradu! Ne razumijem što se događa, izgubimo od Istre, a navijači slave'

 Jakov Prkić/CROPIX

Željko Kerum pojavio se u ponedjeljak na Poljudu. Bio je to nenajavljeni dolazak, ali teško da je bio slučajan. Splitski gradonačelnik očito je imao potrebu nešto reći. Kerum nije indiferentan prema Hajduku, iako se nije pojavljivao na sjednicama Gradskog vijeća na kojima je najprije bilo uskraćeno pa potom nakon prosvjeda Torcide i izglasano jamstvo za 30 milijuna kuna kredita.

Iako se tvrdilo da se cijeli taj politički igrokaz događao uz njegov blagoslov, splitski gradonačelnik nije se oglašavao ni tada, a ni nakon što je Hajduk od Grada dobio jamstvo za spasonosni kredit.

Poznato je da Kerum ne podržava aktualno vodstvo Hajduka na čelu s predsjednikom Marinom Brbićem, govori se o njegovom razlazu s najvećim pojedinačnim dioničarom Jakom Andabakom, a otvoreno optužuje da navijači imaju prevelik utjecaj na vođenja Hajduka.

“Ulica vodi Hajduk!”, bilo je najžešće što je Kerum poručio. Nije se penjao u klub, nego je zastao u kafiću. Tamo se pristojno javio svima. Njegov dolazak izazvao je muk. I oni koji inače drže govore i zamjeraju Kerumu mali milijun stvari - kako u Hajduku tako i u gradu - sad su odjednom izgubili dar govora.

- Ne razumijem što se ovo događa. Hajduk izgubi utakmicu od Istre, a navijači slave i navijaju. Kad je Svaguša pobjeđivao onda su svi bili protiv njega, a bio je najplodonosniji Hajdukov predsjednik u zadnjih pet godina.

Zašto ste ga onda smijenili, kad je bio najbolji? - pitali smo Keruma.

- Da ga nisam smijenio, obojica bismo završili u zatvoru jer su svi bili protiv nas. Sad ulica vodi Hajduk, a ne Marin Brbić kojeg je Jako Andabak doveo iz svoje firme da ga ne treba više plaćati, nego je na plaći u Hajduku. Kakav je to Brbić stručnjak? Zašto nisu uzeli garanciju za transfer Sharbinija. Gdje će im uplatiti novac ako odu u stečaj?

Što imate protiv Jake Andabaka?

- Nemam ništa protiv Jake. On je dobar čovjek i dobar je u poslu. Ali izgubio se u Hajduku. Postao je poznat i to ga je zbunilo. Ali nije on jedini dioničar. Što je s nama drugima, i mi smo kupili dionice pa nemamo pravo glasa. U Hajduku ispada da pravo glasa ima Grad i ovi mali dioničari koji su kupili po jednu dionicu dok veliki dioničari ništa ne odlučuju.

Ali vi ste vlast, gradonačelnik i predstavnik većinskog vlasnika Hajduka?

- Ja sam nebitan u ovom gradu. Ne znam šta se uopće meni obraćaju. Eno im Anđelka (zamjenica gradonačelnika A. Visković) i Baldasar (šef splitskog SDP-a Ivo Baldasar). Moja zamjenica se priključila opoziciji, a pitam vas kako će Baldasar dobiti izbore u Splitu kad je glasao protiv Hajduka.

Očito se opet politika lomi na Hajduku?

- Gradu nikad nisam uzeo ni lipe, nego sam sve svoje račune plaćao svojim novcima. Nisam ni jeo, ni pio niti se vozio na račun Grada. Ja sam svoje novce zaradio i platio porez Lijepoj našoj za razliku od ovih klošara... Kad sam došao, riješio sam problem vrtića i knjiga za djecu, a odmah su me počeli minirati. Bilo je jasno da ne mogu ništa napraviti.

Konobar je nosio drugu pivu, i sad je Kerum već počeo postavljati pitanja.

- Je li Hajduku legla lova od kredita? Na što će potrošiti taj novac? Kako nitko ne spominje da čim se dogodi neki potencijalni priliv novca u klub, odmah se pojavi deset sudskih sporova za naplatu. Kao da čekaju kad će stići lova. Ovdje se priča o pljački, a Hajduk nije platio ljude deset godina. Svaka nova uprava plaća dugove prošlih uprava. Kakva pljačka? Kako ćeš pljačkat kad nemaš iz čega. Hajduk je gola kost, nemaju ni za struju ni za vodu... - završio je Kerum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:54