TKO ĆE USPJETI?

'BOLJI JE POSAO NAPRAVIO LAZIO S ELEZOM, NEGO ROMA S JEDVAJEM' Talijani su doveli čak 22 naša igrača

 asroma.it

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju hrvatski nogometaši preplavili su Italiju. U Serie A Hrvata je više nego ikad. Promatrajući profil tih nogometaša, primjetna su dva obrasca: Hrvati dolaze ili kao velike zvijezde, za ozbiljan novac - Kovačić u Interu za 15 milijuna eura, Jedvaj u Romi za pet milijuna eura, Vrsaljko u Genoi za 4 milijuna eura, Vukušić u Pescari za 3,8 ili Radošević u Napoliju za 3 milijuna - dok s druge strane imate primjere mladih neafirmiranih nogometaša koji dolaze za sitan novac i traže svoju afirmacije - Josip Elez u Laziju, Marko Livaja u Atalanti (via Inter) pa Mlinar, Bubnjić, Kelava u Udineseu, Tonči Kukoč u Bresciji i slični.

Velika razlika

- Usudio bih se reći da je bolje prošao Lazio s dovođenjem Josipa Eleza iz Hajduka, nego Roma kupnjom Tina Jedvaja iz Dinama - kaže nogometni menadžer Tomislav Erceg, ponudivši nam zanimljivu temu za raspravu.

- Jedvaj je plaćen pet milijuna, a Elez 400.000 eura. Možda će vrijeme pokazati da je Lazio za deseterostruko manje novca doveo Eleza koji je kvalitetom podjednak Jedvaju. Obojica su jako mladi, Jedvaj još nije navršio 18, a Elez je samo nešto stariji. Ne bih rekao da je kvaliteta između njih tolika koliko sugeriraju iznosi transfera, nego su različite pozicije s kojih su njihovi klubovi ušli u pregovore. Lazio je znao da Hajduk nema novca u blagajni i da će svaka ponuda koju stave na stol na kraju biti prihvaćena. S Dinamom se ne može tako pregovarati - objašnjava Erceg. To je financijska strana priče, ali što je s igračkom kvalitetom? Gdje vidite Jedvaja u Romi ili Eleza u Laziju?

Put u Primaveru

- Ne bih se iznenadio budu li obojica na početku igrali za Primaveru (mlada momčad do 21 godine). To ne treba doživljavati kao korak natrag. Jednostavno, takav je put mladih igrača. Kad dolaze iz HNL-a, trebaju neko vrijeme da se prilagode jačoj konkurenciji, drukčijim zahtjevima i sl. Naravno da je Jedvaj u prednosti jer kad klub plati toliki novac za jednog igrača od 17 godina, onda se očekuje da će mu dati priliku. Ali konkurencija mu je oštra, uz Brazilce Marquinhosa i Castana teško će doći do prostora... Elez pak dolazi na mala vrata i morat će ozbiljno zapeti da se izbori za svoj status.

Šime Vrsaljko otišao je u Genou?

- Rekao bih da je to baš klub po njegovoj mjeri. Za njega se očekivalo da bi mogao ići i na stepenicu više, ali imat će priliku pokazati koliko vrijedi. Matea Kovačića tituliraju kao prvu zvijezdu od Hrvata u Serie A.

- S obzirom na to da je Inter za njega platio toliki novac, Kovačić je dočekan kao velika zvijezda i dobio je takav status. Šteta što je Inter bio toliko loš prošle sezone, a onda se iz takvog sivila igraču, posebno ako je mlad, teško izdignuti. Mateo je nogometaš plemenitog kova, vrlo je talentiran i može se očekivati da će se dokazati u Italiji. Hoće li biti vođa Intera, e, to mi je teško reći.

Vukušić i Pescara

Prošlo ljeto je iz Hajduka otišao Ante Vukušić za 3,8 milijuna eura u Pescaru, a zimus je Radošević prodan za 3 milijuna eura u Napoli.

- Iako je zabio samo jedan gol u sezoni, a to je premalo za novac koji je Pescara za njega platila, Vukušić nema nikakav problem. Problema ima Pescara koja mu sad mora pronaći klub koji će preuzeti njegov ugovor. Vukušić se nažalost nije dokazao, a nije mu pomoglo niti to što je Pescara imala jednu tako slabašnu momčad koja je bila bez igre, a na kraju su ispali iz Lige. Žao mi je što ću to reći, ali mislim da Radošević neće zaigrati u Napoliju. Sasvim sigurno ne u ovoj konkurenciji. On može ići u neki manji klub, može i napredovati, može izrasti u ozbiljnog, pravog igrača, ali u ovom trenutku ne vidim da za njega ima mjesta u prvoj momčadi Napolija. Radošević je ‘falio’ klub kad je odlazio iz Hajduka. Napoli jednostavno nije za njega u ovom trenutku.

Možete li izdvojiti nekog od mladih hrvatskih igrača za koga procjenjujete da bi mogao biti otkriće u Serie A?

- Teško je to reći jer svaki od njih ima svoju priču. To je težak put, otići u inozemstvo, a da se nisi afirmirao u domaćoj ligi ili u reprezentaciji. Uvijek se takvi igrači dočekuju s rezervom. Ali, ako pogledate primjer Marka Livaje, onda se može reći da je sve moguće. On je morao pauzirati pa je bio u Švicarskoj, na posudbi u Ceseni, zaigrao je u Interu, sad je u Atalanti i to je prava sredina za njega.

Pustošenje HNL-a

Vjerujem da će napredovati. Talijani kupuju naše mlade igrače. Oni koji imaju sreće dolaze kao velike zvijezde, ali ima mjesta i za one koji neće biti pojačanja nego su popune, ali dobit će priliku. Ulaskom u EU otvaraju se velike mogućnosti za hrvatske nogmetaše. To nije dobro za HNL, ali je u svakom slučaju odlična prilika za hrvatske nogometaše, zaključuje Tomislav Erceg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:45