U GNIJEZDU 'ORLOVA'

Branislav Ivanović: 'U Skoplje idemo po pobjedu ili oproštaj...

Jednostavan i kratak naslov u Sportskom žurnalu - “Orao pao...” najbolje je opisao stanje u srbijanskoj nogometnoj reprezentaciji nakon 0-3 poraza od Belgije u Beogradu. “Orao pao...”, sjećaju se svi malo stariji, jedan je od citata iz kultnog filma “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića kojeg izgovara ostarjeli i prolupali staljinist Ilija Čvorović (Danilo Stojković) dok s bratom Đurom (Zvonimir Lepetić) špijunira i prati navodnog narodnog izdajnika.

Sve je jasno, Srbi su već nakon tri utakmice (...) kompromitirali plasman na SP u Brazilu, no nisu izgubili svojstveni im smisao za humor. Rekli bismo, sreća po hrvatsku reprezentaciju da je orao pao, no Siniša Mihajlović nije kompromitirao svoju poziciju i ne prijeti mu cipela. Dapače, on je krivnju usmjerio na nekog drugog. “Orlovima” su pokisla krila, pišu u Žurnalu, no Mihajlović ne strepi jer ima bezrezervnu podršku u SNS-u:

Pogreška u izboru igrača

- Stariji su igrači zakazali. Kada su trebali stati na loptu i pomoći mladima kojih je većina u momčadi, oni to nisu napravili. Ivanović i Kolarov radili su suprotno od dogovora iz svlačionice i išli grlom u jagode...

- Budemo li igrali i dalje kako smo igrali u prvom poluvremenu, možemo pobijediti svakoga. Budemo li igrali kao u drugom poluvremenu, možemo izgubiti od svakoga - nastavio je Mihajlović.

Poruka je bila jasna, njegovi su igrači u istoj utakmici igrali odlično i igrali očajno. Kamo sreće da su naše međusobne utakmice sa Srbijom na rasporedu već sada, a ne tek u ožujku i rujnu sljedeće godine pa da najljući suparnici i dalje igraju promjenjivo.

“Ko to tamo peva, Mihajloviću”, pitaju se ipak neki kritički nastrojeni novinari oštra pera koji se s njime igraju “Davitelja protiv davitelja”. Stara je to i dobra te u ovom slučaju opravdana novinarska navada.

- Ne, selektore, vi ste krivi - Mihajloviću je poručio Žurnalov Zoran Stojadinović, dodavši da Mihajlović izlaz traži na krivoj strani labirinta, a da vodstvo Saveza s Tomislavom Karadžićem na čelu hoda s “povezom preko očiju”.

Stojadinović je Mihajloviću otvoreno poručio da dvojac veterana nije kriv nego je kriv njegov izbor i poziv igrača koji ne mogu igrati ni za mladu reprezentaciju. I to igrača koji su se zanijeli nakon šest pogodaka Walesu, a zapravo su u reprezentaciji samo zato što ih pod svojom kapom drži menadžer Sergio Berti, Mihajlovićev intimus.

- O tome se priča sve više, a to nije samo plod zlobe nas Srba - zaključio je novinar.

Zasad je ipak jasno, Mihajlović ima Mamićevu i Šukerovu (pardon, Karadžićevu) podršku, no stvara se kritična masa i izraženi otpor njegovu izborničkom položaju. Pitanje je hoće li on preživjeti do utakmica s Hrvatskom, no najvjerojatnije ipak hoće. O istima Mihajlović ne želi još govoriti:

Svađa Kolarova i Delija

- Sada razmišljam samo o Makedoniji, gdje moramo nadoknaditi ovaj poraz...

No, s pravom se postavlja pitanje - koliko i ta pobjeda može pomoći “orlovima pokislih krila”. Ne treba biti zlurad prema tuđoj nesreći, no teško je odoljeti.

Jedan je suparnik, i to najozbiljniji, na pragu da to prestane biti. Igor Štimac sigurno ne treba biti nezadovoljan onime što se događa njegovu starom i najdražem “prijatelju”.

Otvorena svađa prozvanog Kolarova i Delija koji su ga napali nakon utakmice ipak govori da su u taboru ljudi tankih živaca. Sreća, verbalni sukob nije prerastao u fizički.

Unatoč tome, na Terazijama vlada (prividni) mir: Sudar vrućih glava... - kratko je komentirao Zoran Laković, glavni tajnik FS Srbije.

“Vruće glave” sada putuju u Makedoniju, ne pobijede li tamo, gotovo pa su otpisani iz utrke. Branislav Ivanović je realan, za razliku od drugih:

- U Skoplje idemo po pobjedu ili oproštaj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 16:16