ŠTO NAS ČEKA U EU

Egzodus mladih igrača osiromašit će HNL: 'Igrače će nam uzimati i prosječni klubovi'

 Duje Klarić/CROPIX

Trebala bi to biti godina sportskih promjena, godina u kojoj će država, kako najavljuje, napraviti reda, u kojoj će se, nadamo se, većina klubova spasiti, neki, nažalost, propasti. No, to je i godina u kojoj će raznorazne posljedice po sport donijeti i ulazak u Europsku Uniju. Dakako, nogomet koji je ionako u najvećem fokusu, mogao bi i u priči oko EU-a doživjeti najviše 'šokova’. Naime, ne treba naglašavati kako hrvatski igrači poslije 1. srpnja više neće biti stranci u Uniji, a to će vrlo vjerojatno dovesti do egzodusa nogometaša iz HNL-a.

- Treba, svakako, očekivati veliki odljev nogometaša iz Hrvatske ovoga ljeta. Isto se dogodilo i Slovencima kad su ušli u Uniju, istoga trena deseci njihovih mladih igrača otišlo je u inozemstvo - upozorava ugledni nogometni menadžer Marko Naletilić.

Slovenska je liga bila desetkovana, a HNL bi se mogao provesti još gore. Iz više razloga. Prvi je da u Hrvatskoj ipak ima više talenata nego u Sloveniji, a drugi je ekonomska situacija hrvatskih klubova, koja je danas višestruko lošija no što je bila u Sloveniji u trenutku njezina ulaska u EU. Jednostavno, mnogi hrvatski klubovi ionako ne mogu plaćati igrače, ono što je i ugovorima zajamčeno kasni mjesecima, što je najplodnije moguće tlo za brz i jeftin odlazak igrača u inozemstvo. Tu ne mislimo na one najveće talente koji bi mogli ostvariti velike transfere i svojim klubovima donijeti pravu zaradu. Takvih, dajbože, neka bude što više.

Problem su oni koji će vrlo mladi odlaziti van za sitan novac, jer klubovi nemaju niti za minimalac, odlazit će samo da bi njihov sadašnji klub mogao pokriti tekuće mjesečne troškove. Ići će trbuhom za kruhom bilo kamo, za malu ali sigurnu plaću.

- Igrače će kupovati i prosječni klubovi, uzimati ih koliko god mogu, a pitanje je tko će od njih uspjeti. Kad već spominjem Slovence, ne sjećam se baš puno slovenskih igrača koji su otišli kao mladi u neku od liga u EU i da su postali neka trajna vrijednost. To je opasnost, mlade bi igrače trebalo nekako zadržati, trebali bi i oni biti svjesni toga da sam odlazak u inozemstvo ne znači da su uspjeli, i da bi im bilo bolje razvijati se u domaćoj ligi i onda odlaziti van kad budu gotovi igrači - kaže Naletilić.

I on priznaje da će se Hrvatska ovoga ljeta naći u situaciji u kojoj je gotovo nemoguće spriječiti egzodus.

- Samo dvije stvari mogu zaustaviti odljev mladih igrača. Jedna je ta svijest da možda neće uspjeti, no na nju je teško 'igrati’, jer kad dođe ponuda izvana teško ju je odbiti. Druga su stipendijski ugovori, kojima klubovi mogu vezati svoje najtalentiranije igrače i time ipak otežati posao zainteresiranima. E, sad, ako nemaju novac da bi te ugovore i isplatili, onda nemamo o čemu niti razgovarati - tvrdi Naletilić.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 23:42