POVRATAK KORIJENIMA

Nema više tiki take: Protiv Makedonaca sa pet veznjaka i jednim napadačem!

 Drago Sopta/CROPIX

Prvi pokušaj da piratski preuzme softver španjolske reprezentacije Igor Štimac platio je skupim penalima u vidu debakla protiv Švicarske (2-4). Tika-taka nogomet do daljnjeg ostaje zaštićen copyrightom “made in Barcelona” i opremljen pratećim upozorenjem da nestručna primjena može pogubno djelovati na neovlaštenog korisnika, a Štimac se okreće traženju nove, sretnije formacije. Kako će ona izgledati, zasad je u sferi nagađanja s obzirom na to da je izbornik u utorak nakon petnaestak minuta zagrijavanja ispraznio tribine Zagrebella sakrivši planove novinarima i malobrojnim navijačima.

Jurčićev utjecaj

Upitan o taktici i sastavu, izbornik je poslije odgovarao zakopčano i koncizno. Kaže da želi igrati brzo i racionalno, da suparniku ne želi ostaviti ni prostora ni vremena, da namjerava 90 minuta napadati, ali uz uredan defanzivni raspored. Prevodimo to kao odustajanje od hazarderskog 4-3-3 rasporeda kojim se na Poljudu ponudio Švicarcima i jačanje utjecaja Krune Jurčića, jedinog trenera s trofejnim pedigreom u Štimčevu stožeru. Ne tako davno Jurčić je s Dinamove klupe nastupao kao gorljivi pristaša tzv. kontroliranog nogometa, pa bi u sretnoj mješavini dviju nogometnih filozofija nacionalna momčad u budućnosti mogla igrati nešto poput kontrolirane tika-take. Ako je takav oksimoron moguće pretočiti u praksu...

Upitnici u vezi

Podsjetimo, protiv Švicarske su vatreni istrčali u formaciji: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Maloča, Pranjić - Rakitić, Badelj, Kranjčar - Mandžukić, Olić, Eduardo. Na papiru momčad koja jede loptu u stvarnosti je pojela samu sebe, što zbog neravnoteže između obrambenog i napadačkog dijela momčadi, što zbog individualnih pogrešaka i slabe forme pojedinaca. Izvjesno je da četvorica, vjerojatno i petorica igrača iz tog sastava neće započeti utakmicu u petak ( Pranjić i Maloča izostavljeni s popisa, Badelj ozlijeđen, dok su Olić i Kranjčar u blagoj defanzivi pred drugim kandidatima).

Kralježnica momčadi za Makedoniju se zna. Pletikosa, Srna, Ćorluka (normalno trenirao), Schildenfeld, Strinić, Rakitić, Modrić, Mandžukić i Eduardo Da Silva, koji je rezervirao mjesto na terenu s dva gola Švicarcima, već drže dresove u rukama. Upitno ostaje kako će Štimac komponirati vezni red.

Modrić kao u Realu

Unatoč činjenici da je ugrabio mjesto prvotimca u kijevskom Dinamu, krivulja forme Nike Kranjčara je promjenjiva i dojam je da bi reprezentacija više profitirala od hitrine i konkretnosti Ivana Perišića nego od Nikina razigravačkog dara. U sastav bi se mogao vratiti Vukojević, koji je malo izletio iz fokusa klupskog trenera, ali je jedini igrač u rosteru “opremljen retrovizorima”, uvijek usredotočen na zatvaranje rupa u pozadinskim redovima. Momčad komponirana od ovih igrača bila bi složena u 4-2-3-1 formaciju, dvojac defanzivnih veznjaka činili bi Rakitić i Vukojević, a Modrić bi zadužio mjesto razigravača u dubini neprijateljskog teritorija, uloga u koju se lako i uspješno uživio u Realovu dresu protiv Granade.

Koliko pozornosti Štimac i suradnici poklanjaju Makedoniji? Dovoljno, odgovara izbornik koji je proanalizirao videozapise makedonskih dvoboja s Portugalom (0-0) i Litvom (1-0). Može li novi šef Čedomir Janevski na startu mandata tako protresti svoju torbu da u petak uhvati Štimca na krivoj nozi?

- Ne vjerujem u to, ali ako se i dogodi da posegne za iznenađenjima, znat ćemo se prilagoditi - odgovara Štimac.

Prilagoditi se trenutku i rejtingu suparnika nešto je što bi trebali učiniti i čelnici HNS-a, koji su se visokim cijenama ulaznica odlučili vabiti na stadion decentniju publiku. Štimac kaže da mu treba dvanaesti igrač i nada se da će Savez u budućnosti imati sluha za ove “sitnice”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 04:34