EUFORIJA NA OTOKU

ŽIDAK IZ WALESA Ovo su dani slave velškog nogometa, Bale i društvo vjeruju da mogu dobiti Hrvatsku

 AFP

Posljednji put smo ovdje bili prije šest godina i teško smo poraženi. Ali ne na nogometnom terenu, već u glasovanju za domaćina Europskog prvenstva, koje je prošle godine održano u Poljskoj i Ukrajini.

Izgubili smo 0-12 od Grigorija Surkisa i taj ponižavajući rezultat bio je početak kraja vladavine Vlatka Markovića. Nacija mu to nikada nije oprostila, iako je možda bolje da nismo dobili to domaćinstvo, zbog kojega bi se ionako prezadužena država još više zadužila.

U utorak Hrvatska igra na Liberty stadionu u Swanseaju utakmicu koja vrijedi više od tri boda. Padne li i Wales, Igor Štimac može komotno čekati finiš kvalifikacija i još samo jednu važnu utakmicu, s Belgijom na domaćem terenu. U Zagrebu ili Splitu, još nije odlučeno, ali Igor Štimac želi igrati meč istine u Splitu.

Nakon pobjede na Hampden parku u Glasgowu (2-1), Wales živi u euforičnom raspoloženju. Iako sedam bodova zaostaje za Hrvatskom i Belgijom, Velšani vjeruju da još mogu dostići vodeći dvojac. Uvjereni su da se u momčad vratio duh Garyja Speeda, pokojnog velškog izbornika. Imaju za to i pokriće, Gareth Bale danas kotira kao jedan od najboljih nogometaša svijeta. Potvrdit će to i Niko Kranjčar, koji je s Baleom igrao u Tottenhamu. “Bale je, uz Messija i Cristiana Ronalda, prvo ime svjetskog nogometa…”

Gareth Bale može učiniti nešto više od običnih igrača. Ali Wales nije samo Bale, imamo mi još aduta, tvrdi Craig Bellamy, izuzetno ponosan na pobjedu u Glasgowu.

- Ovo su dani slave velškog nogometa, rijetko kad sam bio tako ponosan - rekao je Bellamy, jedan od aduta izbornika Chrisa Colemana.

Ima li Igor Štimac protuotrov za Garetha Balea, koji se oporavio od želučane viroze i bit će potpuno spreman za meč protiv Hrvatske. Upoznao ga je u Osijeku, kad je nekoliko puta opasno prijetio Pletikosi. No, naš golman, jedna od najčvršćih Štimčevih karika, detaljno je prostudirao Baleove slobodne udarce, a vjerojatno će na njega motriti i Ognjen Vukojević.

Osim ako Štimac opet nije pripremio iznenađenje, kojim će šokirati velškog izbornika, kojega su novinari donedavno smjenjivali, a danas ga pitaju: je li Wales spreman za Rio de Janeiro? Od depresije do euforije kratak je put…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:05