NAKON ISKLJUČENJA

STEVE MONTADOR LJUTIT Ako Medvjedev želi ozbiljnu ligu, mora spriječiti glumatanje

 Ronald Gorsic / CROPIX Keywords

Uoči odlaska u Rusiju bio je sretan što će upoznati dio svijeta kojem se oduvijek divio i o kojem je, kaže, pročitao sjajne stvari. Međutim, nakon druge gostujuće utakmice u KHL-u, Steve Montador nije bio sretan viđenim. Nismo razgovarali o krajobrazu, tema je bila hokejska.

Duel u 24. minuti utakmice protiv Sjeverstalja, u kojem je Aleksander Bumagin pao nakon njegova naleta, strašno je razljutio beka iza kojeg je više od 600 utakmica u NHL-u. Montador je zbog naleta palicom izbačen iz utakmice, a Medveščak kažnjen petominutnom igrom s igračem manje koja ne prestaje s prvim primljenim pogotkom. “Medvjedi” su u tom periodu igre primili tri gola i trasirali put prema petom uzastopnom porazu. Steve je čekao kao napeta puška da objasni svoje viđenje događaja.

- Pogledajte ga, čovjek stoji do nas i daje izjave. Vratio se odmah u igru, postigao je i gol u kasnijem tijeku utakmice. Odglumio je cijelu ozljedu - započeo je Montador.

Bilo je jasno da se tek zahuktava cinično opisujući svojeg suparnika, koji je nakon utakmice za ruske medije rekao da ga rebra i dalje bole od udarca s leđa.

- Ako gospodin Medvjedev želi imati ozbiljnu ligu, onda mora razmisliti što će napraviti s ovim pravilom. Što će mene spriječiti da već u sljedećoj utakmici odglumim prekršaj i donesem svojoj momčadi petominutni “power play”?

Nekadašnji bek Chicago Blackhawksa usporedio je svoje “zločin i kaznu” sa slučajem Mathieua Carlea, suigrača koji je usred utakmice morao napustiti led zbog ozljede.

- Mathieu je sam došao do suca i zamolio ga da zaustavi igru jer je ozlijeđen. Otišao je u svlačionicu, stvar je riješena i vratio se na led, bez glume. Postoji razlika između ozljede i osjećaja boli. Možda je ovog igrača naš kontakt i zabolio, ali ozljedu je sigurno odglumio.

Elokventni Montador nije propustio istaknuti širi kontekst cijele priče i priliku koju KHL ima u svijetu hokeja.

- Ovo je liga koja se igra na dva kontinenta te može preuzeti primat od NHL-a. S ovakvim suđenjem, odnosno glumatanjem, liga se samo sramoti. U Sjevernoj Americi to se ne može dogoditi jer postoji kultura i tradicija, određeno poštenje prema igri. To je poštenje koje se može vidjeti u ragbiju ili rukometu, nešto malo i u europskom nogometu, ali u ovoj ligi ga očito nema - zaključio je Montador.

Zabrinut sam! Previše osciliramoi igramo bolje protiv boljih od nas



Mark French nije čovjek od velikih riječi. Prozvali smo ga Gospodin Proces jer često govori o tom momčadskom procesu, stvarima koje momčad treba napraviti da bi funkcionirala na pravi način. Nakon petog poraza u nizu u kojem je njegova momčad osvojila samo bod, a uoči današnjeg gostovanja u Jaroslavlju (17.00, French ne bježi od činjenice da mnogo stvari ne funkcionira.

- Zabrinut sam zbog činjenice da podižemo razinu igre kada igramo protiv boljih suparnika. Brine me i nedostatak konstante, dečki ne uče na pogreškama, ne vide da smo dobri samo kada igramo svojim stilom. Protiv boljih igramo svojim stilom, a kada to ne radimo, gubimo fokus - kaže French.

Nije posegnuo za pogreškama pojedinaca kao izlikom, rekao je da je poraz od Sjeverstalja došao kao rezultat rada cijele momčadi. Opet postoje stvari na kojima posebno mora poraditi. Previše bekovskih gafova i početničkih pogrešaka u predaji paka u vlastitoj trećini, napadačka neinventivnost i nedostatak discipline tri su bolne točke. Specijalni timovi, tj. igra s igračem više ili manje posebna je priča.

- Dobili smo pet od šest golova od Sjeverstalja na taj način. To nam se ne smije događati, napravit ćemo promjene i neki drugi igrači će dobiti priliku u tim situacijama. Moramo se brzo podignuti jer još možemo ispuniti cilj. Željeli smo se s gostujuće turneje vratiti sa 50 posto uspješnosti i još možemo - poručio je French.* T. Poljak

TRI STVARI NA KOJIMAFRENCH MORA RADITI:

1. Defenzivna neurednost

Medveščak je previše golova primio zbog individualnih propusta u defenzivnoj trećini. I bekovi (Švarny protiv Sjeverstalja i Slovana, Foster protiv Rige, Popovic protiv Slovana) i napadači (Glumac protiv Rige) skupili su previše pogrešaka, a nabrojali smo samo kažnjene. French igra sa šest bekova i s Vasiljevićem kao drugim golmanom, što se pokazalo rizičnim u Čerepovcu. Dekanich (90,5 % obrana i 3 gola po utakmici) i Brust (87,5 % i 4,02 gola) pokazuju da mogu spašavati, ali su obojica primili neke sumnjive golove., npr. Dekanich protiv Slovana, a Brust u Čerepovcu.

2. Prevelik broj isključenja

Ovaj Medveščak, drugi najstariji u ligi, nije klizački dominantna momčad. To je jedan od razloga zašto teško podnosi isključenja i teško brani igrača manje. U šest su utakmica igrali podjednako dugo s igračem manje (61 minuta), odnosno više (55), primili jedan gol više nego što su zabili (6-5), ali te brojke su varljive jer bi bile sasvim drugačije da nije bilo utakmice protiv CSKA (7-1, četiri postignuta gola s igračem više i samo jedan primljen u 12 minuta kazne).





3. Napadačka nemaštovitost

French će inzistirati na tzv. dump and chase igri, upucavanju paka u suparničku trećinu i pokušaj visokog pritiska na igrače. Ima malo napadača koji u ovoj ligi mogu sami stvoriti nered u suparničkoj trećini pa većinu golova Medveščak zabija iz gužve i odbijanaca pred golom. Uz jednu liniju fizikalaca (Jessiman/Kane/Glumac, Kostović ili Perkovich), u prve tri još nema kemije, barem u jednoj koja bi donosila bodove.

BROJKE



7-21 gol-razlika je Medveščaka u pet poraza nakon startne pobjede nad CSKA-om

1 bod osvojila je momčad u tih pet utakmica, u porazu u produžetku od Slovana





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:43