REUTERS/Dominic Ebenbichler / REUTERS
TRENEROV POGLED

BLANKA VLAŠIĆ ĆE U LONDONU LOVITI POVIJEST Trener sjajne Hrvatice otkrio odlične vijesti: Na odličnom je putu, još uvijek može skakati i vezanih očiju

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 01. svibanj 2017. 17:35

Doha će u petak, 5. svibnja otvoriti vrata nove, osme sezone Dijamantne lige. Serije atletskih natjecanja i u 2017. imat će 14 mitinga. Hrvatsku atletiku više će zanimati druga dijamantna stanica, ona 13. svibnja u Šangaju, gdje će nastupiti peterostruka dijamantna pobjednica, diskašica Sandra Perković, a 26. svibnja u Eugeneu će sezonu otvoriti i olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak. U istom gradu na programu je i ženski skok u vis, ali već sada se zna da tamo neće biti naše najbolje skakačice Blanke Vlašić.

- Nama je ove sezone ključno Svjetsko prvenstvo u kolovozu u Londonu - jasno će naznačiti Blankin trener Joško Marinović.

- Puno je tu motiva u igri. Ipak se skače na Olimpijskom stadionu s Igara 2012, na koje Blanka zbog ozljede nije mogla ići, a uz to posebno je jaka činjenica da Blanka ima priliku prva u povijesti skupiti tri svjetska zlata.

Nema požurivanja

Bugarka Stefka Kostadinova pozlatila je Rim 1987. i Göteborg 1995. Južnoafrikanka Hestrie Cloete pak Edmonton 2001. i Pariz 2003, a uz nju je još samo Blanka uspjela obraniti svjetski naslov i povezati Osaku 2007. i Berlin 2009. S još dva srebra (Daegu 2011. i Peking 2015) već sada je uspješnija od bilo koga.

- Sasvim dobro znam koliko Blanka može, koliko vrijedi. I da će na ljeto biti spremna boriti se za najviše ciljeve. Da na svakom natjecanju bude spremna preskakati 2 metra, a ako tijelo dopusti da se spremi još i bolje, moći će i više. Ali za to “više” treba nam bar pola godine kontinuiteta skakanja. Da se razumijemo, Blanka stalno trenira, svaki dan, ali još nam fali skakanja.

U kojoj fazi priprema su trenutačno?

- Ono jako bitno je da nam trening ide dobro. Ali još se osjećaju posljedice što smo se ipak prerano počeli pripremiti za Olimpijske igre. Morali smo. I nismo mogli, niti itko može predvidjeti kad će se završiti s tom ozljedom. Još ne treniramo najvećim intenzitetom jer ne smijemo nikako požuriti, ali radimo i skokove i trčanja, radimo nešto i skok u vis, što ćemo uskoro pojačati...

Motiv uvijek na 100%

Kada bismo Blanku mogli opet očekivati na zaletištu nekog od mitinga?

- Nismo još sigurni. Moguće da će biti neki miting u lipnju. Možda Stockholm 18. lipnja. Ma, nije ni važno gdje će to biti. U svakom slučaju, Blanka neće imati više od 3-4 mitinga prije Svjetskog prvenstva. Njoj su dovoljna i 2-3 mitinga.

Dovoljna za što?

- Dovoljna da se na SP dođe u dobroj formi. Dovoljno joj je jer je iskusna. I bez obzira na to što neke stvari na treninzima ne radimo najjačim intenzitetom, Blanka i dalje može skakati i vezanih očiju. Ništa nije zaboravila ni jedan pokret, tehnički ništa ne gubi. Zato što ima stabilnu tehniku, uvijek istu. Ona i ne zna lošije odraditi tehniku.

Kakvo je trenutačno zdravstveno stanje?

- I dalje osjeća petu te desne noge, a uzrok svega je što kost nije još zacijelila, a mi smo se lani morali žuriti s povratkom zbog Igara u Riju.

Igara na kojima je Blanka bila brončana.

- Kod nje je motiv uvijek na 100%. Ni sada nije ništa drukčije. Kad bismo uspoređivali prošlu i ovu godinu u ovom dijelu sezonu, sada je čak i bolje stanje. A to je još jedna pozitivna stvar kad gledamo prema ljetu. I Londonu. E, sad, kakav će tamo biti plasman, hoće li biti medalja ili ne, to ovisi o drugima. Ja samo znam da će Blanka dati sve što ima u tom trenutku.

Ne treba maltretirati

Prije nekoliko dana stigla je vijest da je Marija Kučina, aktualna svjetska prvakinja u visu, dobila zeleno svjetlo za povratak međunarodnim natjecanjima. Jedna od rijetkih koju su izdvojili iz kompletno suspendirane ruske atletike.

- Zašto nekoga zaustavljati ako nema razloga?

Bojan nema ništa protiv što se Blanki vraća realno glavna konkurentica.

- Ne. Ako netko nije kriv za nešto, u ovom slučaju doping, ako je sve u redu, onda ne treba maltretirati ljude. Uostalom, nije ista vrijednost pobijediti u pravoj ili slabijoj borbi. Slađi okus je kad si najbolji među najboljima - zaključio je trener Marinović.

Linker
27. travanj 2024 02:24