REUTERS/Phil Noble
ODUSTAO OD BORBE S VJETRENJAČAMA

HRVATSKI REKORDER OTIŠAO U AMERIKU 'Za medalju u Beogradu pripremat ću se s olimpijskim pobjednikom'

Naš atletski olimpijac u bacanju kugle Stipe Žunić, zajedno s Filipom Mihaljevićem i trenerom Martinom Marićem, priprema se na Sveučilištu Virginia
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 16. prosinac 2016. 17:50

Nakon što je godinu dana proveo u hrvatskim atletskim uvjetima, dakle, prilično lošim, u kojima si je na vlastitoj parceli morao betonirati bacački krug, apsolutni hrvatski rekorder u kugli (21,11 u dvorani 2015), Stipe Žunić odustao je od borbe s vjetrenjačama i vratio se u Ameriku. Doduše, ne na Floridu, gdje je diplomirao 2015, nego se priključio hrvatskom bacačkom timu na Virginiji.

- Još sam u početnoj fazi priprema, dosta radim na kondiciji, ali treninzi za sada idu dobro - javio se iz Amerike zadarski 26-godišnjak.

- Ovdje prije svega imam savršenu medicinsku skrb i opremu, sve što mi treba da se pokrpam. Zdrav sam, ali vrhunski sport je takav, uvijek nešto boli. Na sreću, ništa nije nerješivo, ništa me ne sputava u treninzima.

Stari poznanici

Stipe trenira s našom svjetskom dvoranskom broncom u kugli, još uvijek studentom na Virginiji Filipom Mihaljevićem.

- Radim u timu trenera Martina Marića.

Našeg bivšeg bacača diska, kojem je nedavno istekla suspenzija zbog dopinga, a koji je trener bacača na Virginiji.

- S nama trenira još jedan kuglaš, a uskoro će nam na sparinge doći i profesionalci Kanađanin Tim Nedow, ali i novi olimpijski pobjednik i rekorder Ryan Crouser.

Ryan i Stipe znaju se još iz studentskih dana. Upravo je naš bacač ispred njega slavio na dvoranskom NCAA-u prošle godine kad je bacio hrvatski rekord. Ljetos, nakon što je osvojio Hanžekovićev memorijal, bio je Stipin gost u njegovu rodnom Zadru.

- Tu imam sve što mi je nedostajalo kod kuće, a prije svega jake sparinge. Postoji opcija da na proljeće odem kod njega u trening-kamp u Kaliforniju.

Sljedeće godine ponovo se održavaju dva velika prvenstva u Kraljici sportova. Prvo u ožujku Europsko dvoransko prvenstvo u Beogradu, a onda u kolovozu Svjetsko prvenstvo na otvorenom na londonskom olimpijskom stadionu. Na stadionu na kojem je Stipe 2012. sanjao nastup u bacanju koplja, ali je potrgao rame i više nije mogao uzeti koplje u ruke. Prilikom oporavka i, kako on voli reći, “iz dosade”, uzeo je u ruke kuglu i u samo osam mjeseci treninga postao četvrti bacač kugle u Europi (2014).

- Filip i ja planiramo se nikad ozbiljnije pripremiti i za Beograd i za London. Ako bude zdravlja, vjerujem da će za nas oba natjecanja biti dobra. Apetiti su mi jako veliki za Beograd. Na svakom prijašnjem europskom prvenstvu ili bi mi se dogodio peh, ozljeda ili bi nedostajalo nešto malo za medalju. Dat ću sve od sebe da tamo dođem spreman i u najboljoj formi do sada.

-------------------------------------------------------

Žunić trenutačno živi s trenerom Marićem.

- Uskoro ću se preseliti u jednu kuću s trening partnerom. Iskreno, trebalo mi je malo vremena da se priviknem na novu sredinu, nove ljude, ali ovdje stvarno imam ogromnu potporu svih, odlična je atmosfera na treninzima, pa se ne mogu požaliti. No, tek kad krenu natjecanja u siječnju, vidjet ćemo koliko je sve ovo dobro.

Stipe koji je veliki gurman, sam je svoj kulinarski majstor svakoga dana.

- Hrana je nešto što je nama bacačima izrazito bitno, ali i najskuplje. Budući da znam kuhati, meni je ipak malo lakše i jeftinije.

Ako ne trenira ili ne kuha, onda svako slobodno vrijeme koristi svirajući gitaru.

- Imam dosta slobodnog vremena. Posvetim ga oporavku od treninga, relaksaciji, ali i glazbi. Na žalost nisam stigao upisati satove piana, ovdje nisu baš fleksibilni s terminima, a i dosta su skupi, tako da sam fokusiran na gitaru koju sviram 11 godina. Ona mi je najbolji prijatelj.

Linker
20. travanj 2024 02:37