Reuters / Matthew Childs Livepic
WANJIRU BOLJI OD BEKELEA

KENIJKA KEITANY NA LONDONSKOM MARATONU ISTRČALA NOVI SVJETSKI REKORD Srušila je rekord Britanke Radcliffe za 41 sekundu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. travanj 2017. 16:11

Kenijska atletičarka Mary Keitany pobjednica je lonodonskog maratona na kojem je istrčala i novi najbolji rezultat svih vremena (2:17:01 sati) u utrci u kojoj su nastupale samo žene.

Keitany je poboljšala prijašnji rekord za 41 sekundu, a držala ga je Britanka Paula Radcliffe. No, britanska atletičarka je i dalje vlasnica najboljeg vremena u apsolutnoj konkurenciji (2:15:25), a istrčala ga je 2003. godine na Londonskom maratonu, kad su atletičarke i atletičari zajedno nastupali.

Keitany je u nedjelju slavila sa 56 sekundi prednosti pred drugoplasiranom Etiopljankom Tirunesh Dibabom, a i treće mjesto je osvojila trkačica iz Etiopije, 32-godišnja Aselefech Mergia.

Kenijac Daniel Wanjiru (2:05:48) pobjednik je Londonskog maratona u konkurenciji atletičara, nakon što je u nedjeljnoj utrci za devet sekundi nadmašio svjetskog rekordera na 5.000 i 10.000 metara, Etiopljanina Kenenisu Bekelea.

Bekele je u London došao s najmerom da istrči najbrži maraton svih vremena i bio je u dobrom tempu na polovici utrke, ali je upao u krizu iz koje se uspio izvući i u završnici zaprijetiti Wanjiruu. Međutim, nije uspio dostići Kenijca kojem je ovo bio prvi nastup u Londonu.

Treće mjesto osvojio je Kenijac Bedan Karoki s minutom i 53 sekunde zaostatka za pobjednikom.

Linker
27. travanj 2024 06:30