Foto: Goran Mehkek / CROPIX
67. MEMORIJAL BORISA HANŽEKOVIĆA

KRALJICA SANDRA NIJE SKIDALA OSMIJEH S LICA Više od 13.000 gledatelja vidjelo je nešto zaista posebno: 'Najbolje izdanje mitinga ikada'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 30. kolovoz 2017. 15:07

Sandra Perković na nevjerojatan način zapečatila je svoj kraljevski status na Hanžekovićevu memorijalu. U svom jubilarnom, desetom nastupu na zagrebačkom IAAF World Challengeu pobijedila je šesti put, ali ono još veće - četvrti je put popravila rekord mitinga. I to na briljantan način, hicem od velikih 70,83 metara. A to je ni više ni manje nego drugi rezultat u svijetu ove godine. Jasno, Sandra drži i onaj najbolji, 71,41 m iz srpnja u Bellinzoni, no na kraju sezone, na njezinu pretposljednjem mitingu ove godine, samo tri dana prije velikog finala Dijamantne lige u Bruxellesu, baciti 70,83 m... To mogu samo najveći. Ne; to može samo Sandra Perković.

- Ovo je bilo najbolje izdanje ovog mitinga ikada. Publika me tjerala da iz serije u seriju budem sve bolja. Znala sam da to imam u sebi, samo mi je trebalo malo više energije da se probudim, a tu energiju dala mi je publika - nije skidala osmjeh s lice Sandra.

Kraljica Zagreba željela je svom gradu dati nešto veliko. A to je napravila kako samo ona zna.

- Zagreb ima novi krug, red je da ga krstimo nečim velikim. Nekim pravim hicem - poželjela je dan prije velike zagrebačke večeri.

A onda - eksplodirala. I nekoliko puta dizala stadion na noge. Stadion koji ju je nosio više nego ikada dosad. Onih 69,88 m otprije dvije godine, kada je vratila rekord mitinga u svoje ruke, bilo je veliko, no sinoć... Sinoć je to bila savršena večer.

Tek je u prvoj seriji disk poslala u mrežu, valjda od silne želje. No nakon što je u drugoj seriji sa 63,31 m preuzela vodstvo, više ga nije ispuštala. Samo je bila još jača. Još nedodirljivija.

U trećoj je disk odletio na 66,90, pa u četvrtoj na 68,07, a onda u petoj, u hicu za savršenu peticu, konačno, nakon nekoliko godina sanjanja 70+ u svom gradu, Sandra je bacila 70,83. No ni to nije bilo sve od nje, još nije bila sve rekla. Htjela je još. I dala još jedan veliki, još jedan preko 70 metara. Točno 70,44 m.

- Kaže mi sad direktorica Ivana Brkljačić ‘da smo znali da ti treba novi krug za 70 metara izbetonirali bi ga prije’ - kroz smijeh će Sandra.

- Ovo je stvarno bila proslava mog jubileja sa stilom.

O, kako je Mladost ludovala sinoć. I uživala u pobjedi svoje kraljice u Zagrebu četvrti put zaredom. Pobjeda božice diska.

- Pa ovo je bolji hitac nego onaj zlatni iz Londona od 70,31 m - sjetila se.

- Ovaj je na 70,83 bio položeniji. Da je onaj tamo bio tako položen, otišao bi puno dalje. Ali, ja sam ovdje stvarno rasla iz serije u seriju, da su bile još dvije serije, letio bi disk još dalje. Sigurna sam.

Osam metara iza sebe sinoć je ostavila Amerikanku Whitney Ashley (62,91), treća je bila njezina velika prijateljica iz Njemačke Nadine Müller sa 62,58, a onda daleko, daleko ispred aktualna olimpijska, svjetska i eurospka pobjednica.

Svijet je ove godine vidio četiri natjecanja na kojima se disk bacao preko 70 metara. Zagreb je sinoć postao jedan od ta četiri. A svaki put vlasnica hica od 70+ bila je ista žena. Sandra Perković. Na ta četiri natjecanja sedam puta je disk lansirala preko 70 m.

- Ja sam tek na pola puta svoje karijere. Tek toliko da znate, ispred mene je bar još 10 Hanžekovićevih memorijala. 70. Memorijal pada 2020. godine, taman nakon Igara u Tokiju. Taj bi mogao biti posebno velik.

Još veći od ovoga sinoć? A tko se usudi ne povjerovati joj...

Ponosna i umorna na kraju priče bila je direktorica zagrebačkog mitinga Ivana Brkljačić.

- Sretna sam da možemo reći da je uspjelo. Više od 13.000 zadovoljnih gledatelja na tribinama to najbolje dokazuje. Svi nam se čude, kako, jer recimo jedna Budimpešta ima višestruko veći budžet, ali nema ovako nešto…

Ali mi zato imamo.

- Imamo našu atletiku koja je idealna promocija za ovakav događaj, posebno sjajni rezultati posljednjih godina to dižu na visoku razinu. To je nešto što drugima fali. Imamo ljude koji nevjerojatno rade posao samo s jednim ciljem, da uspiju i svi su u tome kao jedan bez obzira koji posao rade u cijelom tom procesu. Imamo pomoć grada Zagreba, ZG Holdinga, Turističke zajednice, puno poslaganih stvari. Ova godina je bila sjajna, a 13.000 ljudi na tribini mislim da je bilo još samo 2011. To je vrh.

U svemu obilju nešto i fali?

- Fali nam definitivno staza. Ovu koju imamo krpamo već devetu godinu i definitivno je dala sve od sebe, više neće ići. Bez dobre staze nema dobrog mitinga, a ova je već u vrlo lošem stanju neprimjerena za ovu kvalitetu atletike. Nadam se da ćemo dogodine imati novu - s optimizmom je zaključila direktorica Brkljačić.

Linker
24. travanj 2024 01:16