CROPIX
PIŠE KRISTINA LEOVAC

LEGENDA SVJETSKE ATLETIKE PONOVNO U GLAVNOM GRADU HRVATSKE 'Sve dok je u Zagrebu najbolji party, uvijek ću se vraćati!'

67. memorijal Borisa Hanžekovića 29. kolovoza na Mladosti imat će atraktivnu utrku na 100 m s bivšim svjetskim prvakom Yohanom Blakeom, bivšim svjetskim rekorderom Asafom Powellom, svjetskim prvakom na 200 m Ramilom Gulijevom i prvacima na 4x100 m, Britancima Adamom Gemilijem i Dannyjem Talbotom
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 19. kolovoz 2017. 21:13

Prošle je godine obećao, “ako party opet bude dobar, povest ću sljedeći put sa sobom i Usaina Bolta”. Nažalost, Bolt se oprostio od karijere prošlog tjedna na Svjetskom prvenstvu u Londonu, no Asafa Powell, bivši svjetski rekorder na stotki i čovjek koji je više nego bilo tko u povijesti 100 m trčao ispod 10.00, točno 100 puta, vraća se u Zagreb, bez Bolta, ali s Boltovim trening-partnerom, svjetskim prvakom na 100 m iz 2011. Yohanom Blakeom.

Obiteljska tragedija

- Sve dok je u Zagrebu najbolji party, uvijek ću se vraćati - poručio je Powell nakon što je prošle godine osvojio Memorijal Borisa Hanžekovića.

- Volim trčati u Zagrebu. Svi su tako dobri prema meni, brinu se da dobro jedem, da imam dobre uvjete za trening, publika je odlična, konkurencija jaka... To je sjajan miting na koji se uvijek rado vraćam.

Ovaj simpatični 34-godišnjak koji zna reći da je veliki partijaner i od kojeg je “samo Usain Bolt bolji DJ, ali ne i bolji plesač” od lipnja 2005. do svibnja 2008. držao je svjetski rekord na stotki, prvo s 9.77 pa s 9.74, a s potonjim je još uvijek četvrti najbrži svih vremena. No ove ga sezone muče ozljede i jedina vrijedna utrka ove sezone bilo mu je drugo mjesto na Dijamantnoj ligi u Dohi s 10.08.

- Ja i dalje vjerujem da nisam istrčao najbolju utrku karijere. Zato sam i dalje tu.

Powell je unatoč nizu obiteljskih tragedija (njegov je brat Michael 2002. ubijen u taksiju u New Yorku, a godinu je poslije toga i drugi brat Vaughn doživio srčani udar igrajući američki nogomet) ostao u atletici.

- Obiteljske tragedije učinile su me jačom osobom. Bilo je groznih vremena, ali ponosan sam što sam imao snage nastaviti dalje unatoč svemu.

I bez obzira na ozljede, uvijek je dobar. Uvijek opasan i još uvijek motiviran u Zagrebu srušiti rekord svog prijatelja Usaina Bolta, koji je na Mladosti 2011. istrčao 9.85.

- Bolt i ja vrlo smo dobri prijatelji. To smo postali davno prije negoli je on postao Usain Bolt. Prije nego što je postao svjetski slavan. I ništa se nije promijenilo sa svim onim što je Bolt danas.

Asafin lov na 4. pobjedu

Za 67. izdanje našeg IAAF World Challengea organizatori su na stotki pripremili pravu poslasticu. Bit će to jedna od glavnih atrakcija na Mladosti 29. kolovoza i nikako lagan posao za Asafu, koji se Zagreb vraća četvrtu godinu zaredom i koji želi četvrtu pobjedu.

Naime, uz Savu će uz njega i Blakea trčati i dva novopečena britanska zlata na 4x100 m, Daniel Talbot i Adam Gemili, viceprvak s istovjetnom američkom štafetom Mike Rodgers, koji ove godine ima 10.00, zatim Ben Youssef Meite iz Obale Bjelokosti, koji je u Londonu bio deseti, a na Igrama u Riju šesti na stotki, a sve bi trebalo začiniti azerbajdžansko čudo koje trči za Tursku, novi prvak svijeta na 200 m Ramil Gulijev.

Prije dvije godine Zagreb je ovog prvaka vidio u najboljem izdanju ikada. Baš je na Hanžeku istrčao osobni rekord od 19.88 m, koji i dalje stoji. Te 2015. bio je to šesti rezultat sezone, no sada će trčati upola kraću dionicu.

Zagreb ga poznaje dobro, no London se prošlog tjedna na svakom koraku pitao: “Who the fu** is Guliyev?” Svima je čudno zvučalo da dominaciju Usaina Bolta na 200 m nastavlja tamo neki viceprvak Europe, neki 27-godišnjak rođen u Bakuu, koji se Turskoj prodao zbog love, ali tako je.

- U Londonu sam se natjecao protiv nekih od najboljih sportaša na svijetu i nije mi smetalo što je pažnja bila na njima. Možda će na sljedećem natjecanju svi gledati mene.

A baš je Zagreb to sljedeće natjecanje...

Linker
19. travanj 2024 14:21