Reuters
SREĆA HRVATSKE HEROINE

ODUŠEVLJENA SANDRA PERKOVIĆ NAKON SVJETSKOG ZLATA Drhtećim glasom poručila: 'Sve tri titule spojila sam u jednu... Predobro'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 14. kolovoz 2017. 01:31

Sandra Perković vratila je svoje zlato! Najveća diskašica današnjice, aktualna dvostruka olimpijska pobjednica i četverostruka europska prvakinja nakon četiri godine opet je prvakinja svijeta.

Nakon zlatne Moskve 2013. i srebra 2015. u Pekingu uzvratila je Kubanki Deniji Caballero za taj Peking i nije dopustila da sinoć u njezinu dvorištu, u krugu u kojem je osvojila svoje prvo olimpijsko zlato (2012), bude bolji netko tko se ne zove Sandra Perković. Kraljica diska.

- Presretna sam. Vratila sam titulu u svoje ruke - drhtao joj je glas dok je rukama čvrsto držala hrvatsku zastavu na sebi.

- Sve tri titule spojila sam u jednu. Ovo Svjetsko prvenstvo nije moglo završiti bolje. Osvojiti zlato za kraj ovog SP-a... Predobro.

-------------------------------------------------------------------------

“Ostavite svaku nadu, londonskim kavezom gospodarim ja”. Takvu poruku su njezini diskovi, kao najvjerniji golubovi pismonoše odaslali svijetu. U Londonu, na prekrasnom stadionu u Parku kraljice Elizabete, u natjecanjima diskašica pobjeđuje samo Sandra Perković. Pet godina nakon zlatnog olimpijskog prvijenca Sandra je s ponosom slušala “Lijepu našu”. Suza nije bilo, skoro su navrle samo nakon pitanja kome posvećuje ovo zlato…

- Imam dvije osobe. Ivanu Ivančiću s kojim sam ovdje osvojila olimpijsko zlato i baki Ruži koje od ove godine više nema…

Zastala je, pribrala se, nastavili smo s natjecanjem.

- Uživala sam iz hica u hitac, kao nikada prije u životu. I posljednji atom svoje snage sam dala. Toliko sam željela hice preko 70 metara, potpuno sam se ‘nabrijala’, znala sam da su oni jamstvo zlatne medalje. Ljepše nije moglo biti - napomenula je Sandra.
Na zaletištu se pojavila s pletenicom, bacala odmah poslije dosadašnje prvakinje Danije Caballero. Prekrižila se, udarila u pleća i “boom baby”: prvi hitac 69,30 metara i gesta rukama “polako”. Drugi, ovaj put bez tajica, u “punoj borbenoj opremi”. Još dalje, 70,31 metar. Probila se na treće mjesto u povijesti najboljih rezultata na svjetskim prvenstvima. Rekorderka je i dalje Martina Hellmann (71,62 iz 1987.), na drugome mjestu Cvetanka Hristova (71,02 iz 1991), a na trećem Sandra. Jedina koja u 21. stoljeću baca tako daleko…

Postala je i rekorderka britanske prijestolnice, nijedna žena u Londonu nije bacila disk dalje od Sandre Perković.

- I taj sam rezultat željela.

U trećem hicu zabetonirala se na liniji od 70 metara (70,28), četvrti na razini otvarajućeg (69,31), preostala dva neispravna. Do kraja se “glupirala” s maskotom prvenstva, nadimkom Hero (Junak), a životinjskom vrstom jež, prije petog pokušaja se skoro pogodila u glavu nakon što ga je bacala u zrak prije nego što je došao njezin red. Šetala je uokolo, smijala se, uživala.

- Ali nije me pogodio. Bacala sam ga u zrak da bih dobila što bolji ‘grip’, osjećaj.

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJIM NOVINAMA SN I JUTARNJEG LISTA

Linker
18. travanj 2024 07:17