Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
EP U AMSTERDAMU

POLOVIČAN USPJEH NAŠIH ATLETIČARKI Perković rutinski u finale, Šimić ispala u kvalifikacijama

Piše: HinaObjavljeno: 07. srpanj 2016. 17:14

Najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković uvjerljivo se plasirala u finale natjecanja bacačica diska na Europskom prvenstvu u Amsterdamu, ona je u prvoj seriji kvalifikacija ostvarila hitac od 65.25 metara, čime je prebacila normu za 7.25 metara i tako izborila nastup u finalu u petak (20.15 sati).

Perković će tako u petak imati priliku osvojiti četvrti naslov europske prvakinje zaredom, nakon trijumfa u Barceloni 2010., Helsinkiju 2012. i Zurichu 2014.

Njezin rezultat bio je drugi najbolji u kvalifikacijama, jer je Njemica Julia Fischer u svom pokušaju dobacila do 66.20m.

S obzirom na vrlo nisku kvalifikacijsku normu, u finalu će nastupiti čak 15 diskašica koje su prebacile zadanih 58 metara.

Mateo Ružić izborio plasman u polufinale na 400 metara zauzevši treće mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini. Ružić je trčao 46.89 sekundi, što je 59 stotinki slabije od njegova osobnog rekorda, ali uvjerljivo dovoljno za novi nastup u Amsterdamu kojega će imati u četvrtak (16.45 sati).

Nažalost, preostale dvije hrvatske predstavnice koji su nastupili u jutarnjem dijelu programa prvoga dana nisu bile uspješne.

Najveći podbačaj je ispadanje Ane Šimić u kvalifikacijama skoka u vis. Osvajačica brončane medalje prije dvije godine u Zurichu i vlasnica četvrtog najboljeg rezultata među prijavljenim skakačicama u Amsterdamu zauzela je 14. mjesto u kvalifikacijama, dok je plasman u finale koji je na programu u četvrtak (17.30 sati) izborilo prvih 12 visašica.

Šimić je bila nesigurna od samoga početka, visinu od 1.80m je preskočila iz drugog, a 1.85m i 1.89 iz trećeg pokušaja, te je upravo zbog te velike količine neuspješnih skokova ostala bez finala.

Ivanu Lončarek četiri su stotinke dijelile od prolaska u polufinale na 100 metara s preponama. Ona je u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzela četvrto mjesto s vremenom 13.27 sekundi, što je za 18 stotinki slabije od najboljeg rezultata koji je trčala ove godine, dok je posljednja trkačica koja je po vremenu izborila prolazak dalje trčala 13.23.

U srijedu poslijepodne na EP u Amsterdamu nastupit će još Ivan Horvat u kvalifikacijama skoka s motkom i Valentina Mužarić u kvalifikacijama bacačica kugle.

Linker
23. travanj 2024 12:17