Screenshot
SVJETSKA PRVAKINJA

SPORTSKA LEGENDA BRUTALNO PRETUČENA, OSRAMOĆENA, PONIŽENA... Vikali su mi da nema što žena voziti motor!

Ana Guevara, bivša velika atletičarka, napadnuta je u nedjelju, a jučer je hrabro izašla pred medije, kako je rekla, ‘u ime svih žena’
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 15. prosinac 2016. 23:45

Jedna od najvećih meksičkih atletičarki, 39-godišnja Ana Gariela Guevara, doživjela je veliku traumu u Mexico Cityju. Svjetska prvakinja na 400 metara 2003. godine, brončana 2001. i 2005. te srebrna na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni, koja je danas meksička senatorica, pretučena je na autocesti na ulazu u glavni meksički grad.

Svakodnevna realnost

Guevara je vozila motor kad se u nju zabio automobil u kojem su bila četiri muškarca. Nakon što su je srušili, napadači su je pretukli i nanijeli joj ozljede glave, zbog čega je hitno prevezena u bolnicu i operirana.

- Vikali su mi da se žena nema što voziti na motoru - napisala je kasnije na društvenim mrežama Guevara.

S njom se na motoru vozila još jedna žena, no ona nije bila meta napadača. Ovaj napad odjeknuo je Meksikom na svim razinama, a Senat je zatražio hitnu istragu.

Istraga je jučer rezultirala identifikacijom dvojice od četiriju napadača.

- Zahvaljujući sustavu nadzornih kamera identificirali smo vozilo napadača - rekao je glavni tajnik meksičke vlade Jose Sergio Manzur Quiroga.

- Ovo što sam ja pretrpjela svakodnevna je realnost žena u Meksiku. Zabrinuta sam koliko je nasilje nad ženama rasprostranjeno u našoj zemlji. No najtužnije je što počinitelji uredno prolaze nekažnjeno - poručila je Guevara.

Podaci UN-a kažu da u Meksiku u prosjeku svakoga dana čak šest žena bude ubijeno.

- Bila sam smirena, hrabro sam im gledala u oči dok su davali svaki udarac. Nije mi bilo lako doći pred medije ovakva modra i ranjena, ali želim da ljudi vide što žene diljem naše zemlje trpe svakog dana. Ne smijemo stati. Sada ću biti još glasnija, dvostruko ću više raditi, u ime svih žena. Ta nepravda mora stati - rekla je Guevara, koja je unakaženo lice prekrivala naočalama.

Dosada je u 2016. godini u Meksiku ubijeno čak 240 žena, a u 70% slučajeva počinitelji su bili članovi obitelji ili poznanici žrtava. No ova je brojka zapravo još i veća jer se velik broj ubojstava u toj zemlji vodi pod ukupna ubojstva, ne ubojstva žene.

Linker
20. travanj 2024 16:59