REUTERS
ČAST JE POBIJEDITI ĐOKOVIĆA, ALI...

SRPKINJA MOŽE, A HRVATICA NE MOŽE!? Sandra Perković rekla 'NE' i za SN otkrila zašto je odbila nagradu za najbolju atletičarku Balkana!

KRALJICA DISKA REKLA ‘NE’ Sandra Perković zbog konstantnog podcjenjivanja Balkanske atletske federacije drugi put odlučila da joj njihova nagrada ne treba
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 29. listopad 2017. 20:59

Bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer (23) i rumunjska 400-metrašica Bianca Razor (23) na svečanosti u bugarskoj Staroj Zagori proglašeni su najboljim atletičarima Balkana. Pazite, atletskog Balkana, koji ima kraljicu diska Sandru Perković, pa jednog Stipu Žunića, koji je za razliku od Pezerova 21. mjesta na Svjetskom prvenstvu u Londonu osvojio ni manje ni više nego broncu. Pa ako hoćete, Balkan ima i jednu od najboljih svjetskih skakačica u dalj, Srpkinju Ivanu Španović, koja je ove godine postala dvoranska prvakinja Europe i bila 4. u Londonu...

E, sad, zašto onda Razor, koja je bila tek 18. u Londonu i 19. na EP-u u dvorani, a jedine medalje koji ima u 2017. su dvije bronce s Univerzijade? Razlog je što Sandra Perković nije željela ovu nagradu!

Srpkinja može, Hrvatica ne može

- Da, istina je, odbila sam nagradu - potvrdila je atletska šuškanja žena koja je ove godine bacila nešto što nije nitko posljednjih 25 godina, koja je vratila svjetski naslov, osvojila šesti uzastopni dijamant...

Iako je do sada osvojila po dva olimpijska i svjetska zlata, čak četiri europska, koja vlada Dijamantnom ligom kao nitko, Sandra nikad nije bila proglašena atletičarkom Balkana. I evo, sada kada je odluče proglasiti, ona kaže “ne”. Zašto?

- Zato što su me nakon sedam godina profesionalne, seniorske karijere koja je okrunjena s toliko zlata, oni dva puta poželjeli nagraditi. Prvi put 2014, ali i tada sam, isto kao i sada, odbila nagradu - otkrila je Perković.

- Sve je počelo 2012. kada sam se vratila iz Londona sa zlatom oko vrata i kad sam obranila europski naslov u Helsinkiju, no, to nije bilo dovoljno da se budem najbolja.

Tada je Balkanska atletska federacija, kojom vlada Bugarin Dobromir Karamarinov, kao razlog navela “pobjednik mora biti netko tko je nastupio te godine na prvenstvu Balkana”.

- Pazite, ta se prvenstva održavaju kada sam ja na pripremama za glavno natjecanje u godini. Uz to, prijevoz i razina natjecanja nisu bili na razini koja bi odgovarala mom pokojnom treneru Ivanu Ivančiću, ali ni meni.

No, Balkanskoj federaciji nije bio problem po potrebi promijeniti pravilo i srpsku daljašicu Ivanu Španović, koja također nije nastupala svake godine na prvenstvu Balkana, proglasiti najboljom.

Dragan Matic / CROPIX
CROPIX

Nelegitiman izbor

- Taj izbor uopće nije legitiman. Iz godine u godinu nizali su se razlozi, a moje ime nikada nije bilo na vrhu popisa. Nakon svih svojih uspjeha i nagrada koje sam dobila, mislim da mi ta njihova nije od neke važnosti jer u njoj se i ne znaju jasni kriteriji za dobivanje. Od balkanskih nagrada najvažnija mi je ona za sportaša/sportašicu Balkana.

Tu je titulu prošle godine dobila ispred Novaka Đokovića, a i ove će je dobiti.

- Đoković je apsolutni as, čast je pobijediti ga.

Iako zna da će novo “ne” dodatno razljutiti Karamarinova, koji je ujedno potpredsjednik Europske atletske federacije, koja je također nije uvrstila ni među troje finalista europskog atletskog izbora, Sandru nije briga.

- Ne bih željela da se ovo smatra nekakvim inatom, nego jednostavno - ne možeš poštovati druge ako ne poštuješ sebe. Otud sve kreće. Jedva čekam proglašenje najboljih hrvatskih sportaša u izboru Sportskih novosti i dodjelu nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora. Tu su pravila jasna - poručila je Sandra.

Linker
29. ožujak 2024 15:18