CROPIX
TRADICIJA I PONOS

VIDEO, FOTO: SPEKTAKULARAN KROS SPORTSKIH NOVOSTI Brojni uglednici i osobe iz javnog života uveličali sportsko nadmetanje na Bundeku

Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. travanj 2017. 19:18

Kolika je istinska “težina” nekog sportskog nadmetanja, najbolje se može zaključiti temeljem posebnih gostiju. Od negdašnjih sportaša do sadašnjih dužnosnika. Svakog proljeća iznova smo ponosni kako na broj gostiju, tako i na različitost sportova i disciplina iz kojih dolaze, u kojima su nas oduševljavali ili to još uvijek čine.

- Drago mi je da je naš, zagrebački “dnevni boravak” ovako pun, svaka čast Sportskim novostima, a turistička zajednica se pobrinula da svatko ode kući s jednim našim “srčekom”. Divno je vidjeti ovoliku mladost - rekao je Milan Bandić, gradonačelnih Zagreba, koji je i otvorio 34. Kros SN.

Svi su uživali gledajući budućnost kako trči, ali neki se nisu ustručavali priznati da oni u svoje vrijeme baš nisu bili pretjerani ljubitelji ovakve aktivnosti.

- Nisam nikad trčao Kros SN, u biti kros uopće iz vrlo jednostavnog razloga. Trčao sam za loptom, a tu lopte, kao što vidite, nema, ha, ha - kaže Dario Šimić, jedan od rekordera po broju nastup za Vatrene s okruglih 100 utakmica, a predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat.

Iskreno, prije sam mislio da je glupo trčati bez lopte, ali što sam stariji, uviđam zabludu. Manje ozljeda, a za pojam rekreacije i zadržavanje forme gotovo idealno. Danas formu održavam kroz penjanje na Sljeme, tenis i stolni tenis. Nogomet manje, najviše Sljeme. Ova planina koju imamo nadohvat pogleda i ruke povlastica je koju na žalost još uvijek mnogo Zagrepčana ne koristi.
Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, na Kros SN sasvim sigurno nije došao po službenoj dužnosti.

- Sportske novosti i Hrvatski atletski savez veći dugi niz godina surađuju u organizaciji. Ovo je najmasovniji atletski događaj u Hrvatskoj! To zaista zaslužuje poštovanje - drži prvi čovjek atletike u Hrvata.
- Pohvalio bih gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji je za danas najavio predstavljanje projekta atletske dvorane. Bandić i ljudi koji vode sport u Gradu ući će u povijest atletike jer dvorana je ono što toliko dugo čekamo.

Na Krosu SN još jedan iz kruga sportova, koji su sve samo ne trkački. Vaterpolo! Vaterpolisti ne vole trčati.

- To je istina, ali zato što su vaterpolisti prvo plivači - kažei Boško Lozica, negdašnji vaterpolski reprezentativac, osvajač olimpijskog srebra u Moskvi 1980, a u dužnosničko doba poznat i kao “gradski ministar sporta” Zagreba.

- Plivanje i atletika su, uz gimnastiku dakako, bazični sportovi, te je čast i veselje uvijek biti na ovakvim manifestacijama. S druge strane, mi, idemo reći, stručnjaci u jednom dijelu, gledamo i uživamo u koordinaciji pokreta, koja je već vidljiva kod djece. Drugim riječima, gledajući ih, već razmišljamo gdje bismo ih, u koji sport mogli usmjeriti. Nadam se da kolege iz atletike neće zamjeriti ako netko od “atletičara” završi u vaterpolu. Kros SN je fenomenalna priča. Osobno je nisam propustio već 17-18 godina sigurno. Prelijepa atmosfera, puno djece, čuo sam navodno više od 4.000 jer ne trče svi, pa vrijeme idealno... ma, milina jedna. Čestitke Sportskim novostima i neka samo potraje još najmanje 4 puta više od dosadašnje brojke - iskreno će sretan Boško Lozica.

Ushićenje je dijelio i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, sportskog tijela koje je na najvišoj razini došlo na Bundek, uz predsjednika Matešu, ondje je bio i glavni tajnik Josip Čop.

- Iz godine u godinu je sve bolje i bolje - u početnoj će rečenici Mateša.

Linker
17. travanj 2024 18:22