Lewis Hamilton
 REUTERS/Adrees Latif
ZNANOST U SPORTU

HARVARD I NASA KONTROLIRAJU SNOVE TROSTRUKOM SVJETSKOM PRVAKU Određuju mu kad mora spavati, kad se mora probuditi, a mora piti i posebnu pilulu

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 27. listopad 2016. 22:05

Makar je njegov Instagram profil prepun fotografija iz različitih svjetskih destinacija, a takav način života zahtijeva čestu promjenu vremenskih zona, što iscrpljuje tijelo i um, Lewis Hamilton ništa ne prepušta slučaju kad su u pitanju pripreme za utrke Formule 1.


Pomoć s Harvarda

Ne, doduše, samo on, već njegova momčad Mercedes, koja je za pomoć angažirala stručnjaka za fizičku pripremu, doktora Akija Hintsa i profesora s Harvarda Stevena Lockleya, koji je vodeći neuroznanstvenik što se tiče sna. U cijelu priču uključena je čak i NASA, koja je pomogla napraviti specijalne tretmane za spavanje.

Trostruki svjetski prvak radio je s dr. Hintsom na početku svoje karijere u Formuli 1, dok su obojica bili članovi momčadi McLarena, a njegov doktorski tim sad je sastavio specijalni program za Hamiltonovu borbu s jet-lagom.
Tretmani za spavanje su velika pomoć za vozača Mercedesa koji je tijekom ljetnog odmora posjetio sedam zemalja.

- Jet-lag mi nikad nije predstavljao problem. Moje tijelo zapravo nikad ne zna gdje se nalazi - kazao je Hamilton, čija služba za odnose s javnošću šalje podatke o letovima profesoru Lockleyu, koji radi program koji pomaže Britancu da na sljedeću destinaciju stigne što odmorniji.

Hungary Formula One - F1 - Hungarian Grand Prix 2016 - Hungaroring, Hungary - 24/7/16 Mercedes' Lewis Hamilton celebrates after winning the race REUTERS/Laszlo Balogh
REUTERS/Laszlo Balogh / REUTERS

U suštini, program govori Hamiltonu kada mora spavati, kada se mora probuditi, ali čak mu govori i kada mora nositi sunčane naočale kako bi se njegovo tijelo uspjelo prilagoditi novoj vremenskoj zoni. Uz sve to, Hamilton također dobiva posebne instrukcije kada treba uzeti tabletu koja sadrži sintetički hormon melatonin, koji kontrolira cikluse spavanja i buđenja.

- Bitno je da se brzo prilagodim vremenskoj zoni i da održim tijelo zdravim tijekom letova i poslije njih. Spavam tijekom svih svojih letova, ali postoje specifične upute koje mi daju specijalisti - zaključio je vozač Mercedesa, koji tri utrke prije kraja za momčadskim kolegom Nicom Rosbergom zaostaje 26 bodova.

Germany Formula One - F1 - German Grand Prix 2016 - Hockenheimring, Germany - 31/7/16 - Mercedes' Lewis Hamilton sprays champagne after the race. REUTERS/Ralph Orlowski
REUTERS/Ralph Orlowski
Lewis Hamilton

Kontrola sna je sve

U tranziciji na novu vremensku zonu postoji nekoliko faktora kojima se može manipulirati, kao što su izlaganje svjetlosti i mraku. Stručnjaci Hamiltonu točno određuju vrijeme u kojemu mora izbjegavati svjetlost ili mora koristiti naočale kako bi maksimalno smanjio izlaganje.
Doktor Luke Bennett, direktor u tvrtki Hintsa Performance, pohvalio je suradnju s harvardskim profesorom Lockleyom, koji je u suradnji s NASA-om razvio sustav koji je pomagao astronautima u kontroliranju sna.

- Mercedes je iskoristio naše informacije i nalazi se ispred konkurencije. Koristili su naš sustav i za svoje inženjere, koji također često mijenjaju vremenske zone. Otkrili su da mogu pospješiti vlastite rezultate našim programima - rekao je Bennett.



Charles Coates / Stringer / Getty images

Put oko svijeta

Mercedes je nekoliko dana prije utrke radio treninge sa svojim inženjerima u isto vrijeme kad se održavala utrka kako bi ih doveo u rutinu.
Kalendar Formule 1 prepun je putovanja s jednog na drugi kraj svijeta. Krenuli su u Australiji prije kratke azijske turneje pa stigli u Europu, posjetili nakratko Kanadu i opet se vratili na Stari kontinent. Uslijedio je put u tropske monsunske uvjete južne Azije, sada su u Sjevernoj i Srednjoj Americi, čeka ih još i Južna (Brazil) prije no što sezona kulminira u - Abu Dhabiju.

Program borbe s jet-legom koju koristi Lewis Hamilton mogao bi predstavljati pravu revoluciju u Formuli 1 i ostalim sportovima. Ipak, dok ostali ne otkriju resurse i prave stručnjake, Mercedes će ubirati plodove svog rada.
Dobro, možda ne i sâm Hamilton koji još uvijek kaska za Nicom Rosbergom u utrci za naslovom prvaka, a vrijeme mu curi jer do kraja sezone su još samo tri utrke... No, u američkom Austinu Hamilton se utješio s jubilarnom 50. pobjedom u karijeri, a to je brojka kojom se mogu pohvaliti još samo dvojica vozača - Michael Schumacher i Alain Prost...

Linker
22. travanj 2024 19:31