Getty Images
OSTVARIO DJEČAČKI SAN

NICO ROSBERG U SEDMOM NEBU NAKON OSVAJANJA TITULE PRVAKA FORMULE 1 'Drago mi je da sam ponovio uspjeh svoga oca!'

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 29. studeni 2016. 16:37

Nijemac Nico Rosberg okrunjen je 33. svjetskim prvakom u povijesti Formule 1 nakon uzbudljive utrke vožene na stazi Yas Marina u Abu Dhabiju.

Iako je poredak prve dvojice nakon kvalifikacija i utrke ostao nepromijenjen, Rosberg se susreo s brojnim problemima koji su ga mogli koštati naslova, a za većinu je zaslužan momčadski kolega i pobjednik VN Abu Dhabija Lewis Hamilton. Mercedesov dvojac odlično je startao utrku odmah se odvojivši od ostatka ekipe, dok je Ricciarda na trećem mjestu zamijenio Raikkonen. U cijeloj se gužvi Verstappen uspio izokrenuti nakon kontakta s Hulkenbergom, koji je Nizozemca koštao pozicije.

Verstappen unio nemir

Do osmog kruga, kada odlazi u boks, Hamilton je kontrolirao utrku vozeći sporije kako ne bi odvojio Rosberga od ostatka društva. Britančeva taktika urodila je plodom u devetom krugu kada Nijemac odlazi u boks, a za njegov sporiji izlazak na stazu zaslužan je Vettel, koji je po Rosbergovu izlasku ulazio u boks. Rosberg je izgubio drugu poziciju, a ispred njega se smjestio Verstappen, koji nije bio u boksu.

- Verstappen namjerno vozi sporije, moraš ga prestići - odzvanjalo je iz Mercedesa kao naredba Nici Rosbergu da što prije prestigne Red Bullov bolid, u čemu je i uspio u 20. krugu utrke. Deset krugova kasnije Rosberg je drugi i posljednji put ušao u boks, a najvažnije je za Nijemca bilo što se vratio ispred Verstappena.

- Zanima nas zašto si tako spor - opet se oglasio boks Mercedesa, ali ovoga puta Lewisu Hamiltonu. Naime Britanac je taktički vozio sporije kako bi ponovo približio Verstappena Nici Rosbergu.

- Pustite nas da vozimo - vikao je vidno frustriran Hamilton na sugestije iz vlastite momčadi.

U tim je trenucima Sebastian Vettel na petom mjestu vozio jako brzo, čega su u Mercedesu bili itekako svjesni. U 46. krugu uspio je na četvrtom mjestu prestići Ricciarda, no ni nakon toga nije stao.

- Brz je u prvom sektoru. Zato mi je teško. Možda se možemo zamijeniti. Ako bude drugi na kraju, pustit ću ga da me prestigne - žalio se Rosberg na Hamiltonovu vožnju nekoliko krugova prije kraja, a tek je tada krenula prava svađa između Britanca i njegove ekipe.

- Moramo podići brzinu kako bismo pobijedili. To je naredba! - kazali su iz Mercedesa trostrukom svjetskom prvaku, kojega je to vidno isfrustriralo.

- Vidim da sam u vodstvu, i to vrlo uvjerljivom - nonšalantno je uzvratio Hamilton koji je sa sekundom prednosti zaista kontrolirao stanje iza sebe.

U 51. krugu Vettel je na trećem mjestu uspio prestići Verstappena krenuvši u lov na Rosberga, zbog čega je Hamilton dodatno usporio. Ubrzo su vodeća trojica bila unutar sekunde i pol vremena, a uslijedila je nova dionica Lewisova nezadovoljstva.

- U ovom trenutku gubim Svjetsko prvenstvo, zato me ne dira previše hoću li pobijediti ili izgubiti - govorio je svom timu Lewis, koji je na kraju uspio pobijediti, ali je Nico Rosberg odnio naslov s pet bodova prednosti u ukupnom poretku.

Dječački san

- Uspjeli smo, uspjeli smo! - vrištao je u suzama 31-godišnji Nijemac, koji je naslov osvojio 34 godine nakon svoga oca Kekea.

- Ovo je ostvarenje dječačkog sna! Hvala vam svima - obratio se Nijemac momčadi preko timskog radija prije no što je izašao iz bolida nastaviti slaviti sa suprugom Vivian Sibold, svojom školskom ljubavi, koju je oženio 2014. godine.

Photo by Lars Baron/Getty Images)
Getty Images
Niki Lauda i Nicina majka Sina Rosberg

- Drago mi je što sam uspio u onome što je napravio i moj otac. On dolazi za pola sata, to bi trebalo biti zanimljivo - govorio je Rosberg na podiju tijekom podjele nagrada susprežući suze radosnice.

- Želim čestitati Lewisu, koji je nevjerojatan borac. Uvijek te je teško pobijediti - obratio se novi svjetski prvak svojemu kolegi koji s deset pobjeda u jednoj sezoni nije uspio doći do naslova prvaka.

- Iskreno, osjećam se odlično. Zahvaljujem svima koji nas dolaze podržati. Zahvaljujem i svojoj obitelji i momčadi, napravili su vrhunski posao - rekao je Britanac uz zaključak:

- Dao sam sve od sebe u posljednje četiri utrke. To je sve što sam mogao, ne možete pobijediti u svima.

Linker
23. travanj 2024 23:26