REUTERS/Laszlo Balogh / REUTERS
VODEĆI U UKUPNOM PORETKU

POBIJEDIO REKORDNI PETI PUT NA HUNGARORINGU Hamilton preskočio kolegu i zasjeo na prvo mjesto

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 25. srpanj 2016. 18:18

Britanac Lewis Hamilton ostvario je petu pobjedu u ovogodišnjem kalendaru Formule 1. Na desetoj utrci sezone, VN Mađarske na stazi Hungaroring branitelj naslova i trostruki svjetski prvak postao je prvi vozač u povijesti, koji je ostvario pet pobjeda u Mađarskoj.

Iza njega se smjestio momčadski kolega Nico Rosberg koji je ovim rezultatom skliznuo s vodeće pozicije u ukupnom poretku vozača, dok je mjesta na podiju trećim mjestom upotpunio Australac Daniel Ricciardo u Red Bullu. Najveći dobitnik na Hungaroringu je zasigurno Finac Kimi Räikkönen koji je startao sa 14. pozicije, dok je utrku završio na šestom mjestu iza Maxa Verstappena kojega je opasno pritisnuo u posljednjih desetak krugova, no, snage za pretjecanje 18-godišnjeg Nizozemca nije bilo.

Lewis Hamilton je odlično startao u Mađarskoj preuzevši vodstvo od Nijemca Nice Rosberga nakon prvog zavoja, no ovoga puta na sreću Totta Wolffa, šefa momčadi Mercedes, nije bilo incidenata nalik onima u Španjolskoj i Kanadi, a posebice u Austriji gdje je Hamilton u posljednjem krugu izbacio momčadskog kolegu sa staze te je Nijemac završio na četvrtom mjestu. Rosberg, koji je u četvrtak produžio s Mercedesom do 2018. godine, je pritiskao momčadskog kolegu tijekom cijele utrke, no u niti jednom trenutku nije došao do izraženije prilike za svoju 20. pobjede u karijeri.

- Start je bio najvažniji dio utrke. Bio sam pod pritiskom u prvom zavoju, ali momčad je napravila odličan posao sa strategijom - izjavio je Hamilton, koji se nakon pobjede u mix-zoni hladno pozdravio s Rosbergom koji je otkrio:

- Sve je ovisilo o startu i tu sam se malo pogubio. Bio sam sretan zbog prestizanja Ricciarda u drugom zavoju i pokušao sam napraviti pritisak na Lewisa, ali nije išlo.

Daniel Ricciardo je odličnom vožnjom na Hungaroringu ostvario svoje drugo postolje u sezoni. Među prvih deset Sebastian Vettel je nauštrb Maxa Verstappena iz Red Bulla završio na četvrtom mjestu, dok se mladi Nizozemac uspio othrvati napadu izvrsnog Raikkonena, no iza njihova dvoboja ostati će repovi. U 57. krugu VN Mađarske Finac je pokušao prestići Nizozemca, no umjesto preuzimanja pete pozicije udario je u stražnji dio Verstappenova Red Bulla oštetivši vlastito prednje krilo. Räikkönen se žalio na nepropisno zatvaranje putanje od strane mladog Verstappena, no žalba nije uvažena.

- Svjedočio sam kažnjavanju vozača za manje prekršaje od ovoga koji je napravio Verstappen, ali to nije moja odluka - odbrusio je hladni Kimi, dok je Nizozemac svojom izjavom bocnuo Raikkonena - Mislim da je odlično što smo konačno čuli Kimijev glas na radiju. Nemam nikakvih problema s njim. Sve je bilo prema pravilima.

Tragičar na Hugaroringu je zasigurno bio vozač McLarena Jenson Button koji je nakon starta s osmog mjesta tonuo u poretku, a na kraju je s 19. mjesta u 60. krugu odlučio prekinuti svoju farsu u Mađarskoj. Njegov momčadski kolega Fernando Alonso zadržao je sedmu poziciju s koje je startao, dok je njegov sunarodnjak Carlos Sainz iz Toro Rossa završio osmi. U bodovima su završili još devetoplasirani Valtteri Bottas iz Williamsa te Nijemac Nico Hulkenberg iz Force Indie.

Ovom pobjedom Hamilton je u ukupnom poretku prestigao Rosberga te sada ima šest bodova prednosti u borbi za naslov. Podsjetimo, Nijemac je u jednom trenutku imao čak 43 boda više od Hamiltona, a prvu priliku za popravak imat će već za tjedan dana kada u domovini vozi VN Njemačke na Hockenheimu.

------------------------------------------------------------------------------------------

Ukupni poredak u Svjetskom prvenstvu vozača (nakon 10 utrka)
1. Lewis Hamilton (VB) 192
2. Nico Rosberg (NJEM) 186
3. Daniel Ricciardo (AUS) 115
4. Kimi Räikkönen (FIN) 114
5. Sebastian Vettel (NJEM) 110
6. Max Verstappen (NIZ) 100
7. Valtteri Bottas (FIN) 56
8. Sergio Perez (MEK) 47
9. Felipe Massa (BRA) 38
10. Carlos Sainz (ŠPA) 30
11. Romain Grosjean (FRA) 28
12. Nico Hulkenberg (NJEM) 27
13. Fernando Alonso (ŠPA) 24
14. Danil Kvjat (RUS) 23
15. Jenson Button (VB) 13
16. Magnussen (DAN) 6
17. Wehrlein (NJEM) 1
18. Vandoorne (BEL) 1

-----------------------------------------------------------------------------------------

Linker
24. travanj 2024 20:49