Mark Thompson/Getty Images / Getty Images
VOZAČI PROTIV MAD MAXA

PRIJE ILI KASNIJE ĆE UZROKOVATI TEŠKU NESREĆU 'On je talent stoljeća, ali mu treba psihijatar!'

Mladi Nizozemac veliki je vozački talent, ali očito i velika opasnost na stazi, što je ponovo pokazao nekorektnom vožnjom na VN Belgije u nedjelju
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 30. kolovoz 2016. 21:56

Max Verstappen i Kimi Räikkönen ukrali su šou Nici Rosbergu, pobjedniku na VN Belgije voženoj u nedjelju. Iako je dvojac osvojio 11. odnosno 9. mjesto, njihov dvoboj je od početka utrke privlačio najviše pozornosti televizijskih kamera, a Ledeni Finac se po završetku utrke burno obrušio na mladog nizozemskog kolegu.

- Da nisam kočio, imali bismo veliku nezgodu. Koju će Verstappen uzrokovati prije ili kasnije, ako se ne promijeni. Slažem se s čvrstom vožnjom, ali ovo nije korektno - izjavio je vozač Ferrarija po završetku utrke referirajući se na incidente koji su se dogodili na ravnici Kemmel i dvostrukom zavoju Les Combes gdje je dvojac imao kontakt gumama.

- Njegov jedini interes bio je kako me izgurati sa staze. On se okreće dok ga pokušavam prestići - urlao je Räikkönen u boks preko radio-veze, a zbog eksplicitnosti sadržaja ne možemo dočarati punu raskoš Kimijeve izjave koji je nakon utrke nastavio smirenijim tonom.

- Drugi vozači brane poziciju, ali rade to korektno. On čeka i čeka dok ne krenem prestizati, a onda krene u moju stranu, zbog čega moram kočiti i usporiti. Možda se mora dogoditi nesreća kako bi svima postalo jasno, ali nadam se da neće jer bi to moglo biti loše za nekoga. Nitko ne želi vidjeti ozljedu drugog vozača - izjavio je Kimi pa pozvao suce da interveniraju.

Sve je to velika laž

- Ovdje nije sve po pravilima, iako suci imaju drugačije mišljenje.

Kimi i Max su već i u prvom zavoju utrke imali kontakt, u koji je bio uključen i Sebastian Vettel. Mladi Nizozemac je pri tome oštetio prednje krilo, zbog čega je morao ući u boks, a u jednom dijelu utrke bio je uvjerljivo posljednji. Da utrka nije prekinuta zbog nesreće Kevina Magnussena, Verstappen bi teško sustigao ostatak vozača i oporavio se od incidenta u prvom zavoju La Source.

- Bio sam na unutarnjoj strani dok me Kimi pritiskao s vanjske strane i Sebastian se pojavio pored nas. Ušao je u zavoj gdje su već bila dva vozača. To je oštetilo moje prednje krilo i donji dio bolida. Od tog trenutka utrka je za mene bila gotova - izjavio je 18-godišnji vozač Red Bulla koji se kasnije tijekom utrke nije libio agresivne vožnje u kojoj je zamalo oštetio bolide Räikkönena i Romaina Grosjeana.

No, Max nije bio agresivan samo na stazi, već i na jeziku. Pogotovo kada je čuo Räikkönenove komentare.

- Sve je to velika laž! - ispalio je klinac kojem Finac po godinama može biti i otac.

- Samo sam branio poziciju i ako se to nekome ne sviđa, onda je to njegov problem. Ako mi unište utrku već na startu, kao što su on i Vettel meni, neću im kasnije olakšati stvari. Mislim da bi to trebali razumjeti. Neću im reći da me prođu. Da se nije dogodio incident u prvom zavoju, ne bih bio toliko agresivan i ne bih izgurao Räikkönena na onakav način - dodao je očito osvetoljubivi Verstappen, kojega je u Spa-Francorchampsu bodrila horda navijača koji su potegnuli iz susjedne Nizozemske.

Razgovor oca i sina

Räikkönenov momčadski kolega Sebastian Vettel spustio je loptu na zemlju pokušavši smiriti tenzije koje su podigli 18-godišnji Verstappen i duplo stariji Räikkönen.

- Nisam zagovornik kažnjavanja vozača. Moramo međusobno razgovarati i imati poštovanja jedni prema drugima. Bilo je nekoliko poteza kojima ostali vozači nisu zadovoljni. Najbolji način za edukaciju je razgovor, a ne dizanje tenzija putem medija. Ipak smo muškarci - izjavio je četverostruki svjetski prvak.

I dok je on smirivao strasti, podršku je Kimiju Räikkönenu stigla od Nikija Laude, nekada trostrukog svjetskog prvaka, a sada direktora u Mercedesu.

- Kimijeva kritika je bila potpuno opravdana i Maxu je potreban psihijatar ako govori da je incident bio Räikkönenova pogreška. Mladić je talent stoljeća, ali ako nema razumijevanja kada napravi pogrešku, razgovarat ću s njegovim ocem Josom i dati mu savjet da porazgovara sa svojim sinom. Bilo je to daleko iznad dopuštene razine - rekao je vidno frustrirani Lauda u izjavi za RTL.

Linker
23. travanj 2024 23:38