Albert Gea / REUTERS
VELIKA NAGRADA ŠPANJOLSKE

TO SE ZOVE UTRKIVANJE! HAMILTON PROJURIO KRAJ VETTELA I UKRAO MU POBJEDU Sjajnu utrku presudila strateška odluka Mercedesa kojom su nadmudrili Ferrari

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 15. svibanj 2017. 15:17

Scene koje su se priželjkivale od početka sezone napokon su viđene na petoj utrci sezone. Lewis Hamilton i Sebastian Vettel, dva najbolja vozača generacije, obojica u vrhunskim i što je još važnije, izjednačenim bolidima, upustili su se u bitku kotač uz kotač. A to je ono što se očekivalo još od predsezonskih testiranja, kada je bilo jasno da će ova dvojica vozača voditi glavnu riječ.

Pobjednik u Španjolskoj odlučen je u “borbi titana”, u izravnom obračunu na stazi između dva glavna kandidata za naslov prvaka. Hamilton je prvo mjesto izgubio odmah na startu, Vettel je poveo kolonu, ali Britanac je mirno i uz pomoć strategije sačuvao završni udarac za 44. krug.

Udarac koji je Vettela bacio na koljena.

- Nisam imao šanse, nikakve! Prošao je pokraj mene kao brzi vlak! - vikao je Vettel svojim ljudima u Ferrarijevoj garaži.

Vettel je prije toga žestoko branio svoju poziciju, dapače nekoliko krugova ranije došlo je i do malog međusobnog dodira gumama, a deblji kraj je izvukao Hamilton, koji je morao na kratko izaći sa staze.

- Ostavio sam ti mjesta - kasnije će Vettel.

- Nisi baš! - uzvratio je Englez.

Upalio plan B

Dok su to govorili nije bilo prepucavanja, ni svađanja, dapače, pri tome su se obojica - smijali. Kao dokaz da su baš uživali u otvorenom, “pravom” utrkivanju kakvog posljednjih godina nije bilo na F1 stazama.

Pri tome je Nijemčev potez bio posve čist, ali kod drugog Hamiltonovog napada, Vettel je ostao bez oružja za uzvratiti.

Mercedesov je vozač, doduše, imao prednost u tome što je njegova momčad odigrala prave karte u pravi trenutak. Kada su vidjeli da im pobjeda izmiče kroz prste, u Mercedesovu su taboru promijenili originalnu taktiku i za čas smislili plan B. S drukčijim rasporedom promjene guma, pri čemu je Valtteri Bottas poslužio kao “žrtveno janje”.

REUTERS/Brandon Malone
REUTERS

Njega su duže ostavili na stazi da bi “štopao” Vettela nakon što je Ferrarijev adut promijenio gume i došao iza Finca. Uspio je Bottas na nekoliko krugova usporiti Sebastiana, prije nego ga je Nijemac pretekao na spektakularan način.

Vettel je, naime, prvo bacio “lažnjak” na desnu stranu, pa odmah na lijevu, pa još jednom trznuo desno i k tome još “okrznuo” travu pokraj staze dok je prolazio pored Bottasa koji vjerojatno ni sam nije znao s koje strane je Vettel.

Pretjecanje je sasvim sigurno potez godine (za sada), ali na žalost nije pomoglo Vettelu u potpunosti. Hamilton je nešto kasnije na mekšem setu guma ulovio i “preletio” Vettela. Strategija Mercedesa je upalila, praktički su ukrali sigurnu pobjedu Ferrariju i Vettelu, a donijeli Hamiltonu njegovu 55. u karijeri, ali još puno važnije, sigurno mu vratila samopouzdanje koje je bilo barem malo poljuljano u Sočiju prije dva tjedna razočaravajućim četvrtim mjestom.

Daniel Ricciardo popunio je postolje nakon odustajanja Räikkönena (sudar) i Bottasa (kvar motora), ali Top 3 plasman zapravo je zavaravajuć za Red Bull jer koliko su zapravo bili spori u odnosu na Mercedes i Ferrari govori Australčev zaostatak od čak 75 sekundi.

Sljedeća utrka je za dva tjedna u Monte Carlu. Teško će tamo biti borbe kotač uz kotač Hamiltona i Vettela, ali čini se kako se borba tek zahuktava i da bi ova sezona mogla biti prava poslastica s ovim dvojcem u glavnim ulogama...

Linker
20. travanj 2024 06:25