Valentino Rossi
 Profimedia, Actionplus
MOTOGP

VIDEO: LJEPOTICA IZ KATEDRALE Kako je jedan 38-godišnjak ostvario svoju 115. pobjedu u karijeri, prvu ove sezone i vratio se u borbu za naslov prvaka

Piše: Karlo MeštrićObjavljeno: 27. lipanj 2017. 01:56

Za razliku od Formule 1 gdje se trenutno od jednog kontakta izmišlja članak, u MotoGP-u se piše uzbudljiva povijest sporta, a tragovi kontakta tuđe gume i tijela vozača poput onih iz jučerašnjeg duela Rossi - Zarco dio su sporta. Šteta da nijedna hrvatska televizijska kuća to ne prepoznaje.

U ubrzanom ritmu svijeta, smrt Nicky Haydena na svjetskoj razini, i gubitak jednog Barokera na lokalnoj razini, jučerašnje su vijesti, ali „moto-zajednica“ ne zaboravlja tako lako.

Vjerujemo da bi obojica uživala u utrci održanoj u nizozemskom Assenu.

Kada smo najavljivali ovu sezonu, najavili smo 6 vozača (Marquez, Viñales, Rossi, Pedrosa, Dovizioso, Lorenzo) koji imaju brzinu za borbu za prvo mjesto. Pogriješili smo jer ih ima više, „rookie“ Zarco, Petrucci i Crutchlow svojim su se vrlo dobrim vožnjama dodali na popis. I dok se čini da će u borbi za naslov sudjelovati Dovizioso, Viñales, Marquez, Pedrosa i Rossi, broj vozača koji će se u tu borbu uplitati snažnim nastupima dostojnim pobjedničkog postolja je stvarno impresivan.

Što se dogodilo na utrci u Nizozemskoj? Jedan 38 godišnjak ostvario je svoju 115. pobjedu u karijeri, prvu ove sezone i vratio se u borbu za naslov prvaka. Rečenica koju vjerojatno nitko više nikada neće imati priliku napisati. Njegov broj je 46, a njegovo ime Valentino Rossi i ostvario je to u sezoni u kojoj je konkurencija snažnih odnosno brzih vozača izuzetna. Prerano je za pisanje posebnog članka o Rossiju, jer borba za prvenstvo je tek počela.

Današnja utrka bila je uzbudljiva od prvog do posljednjeg kruga, a dodatno je bila začinjena kišom u samoj završnici. Dramu posljednjeg kruga možda je najbolje opisati razlikom između prvoplasiranog Rossija i drugoplasiranog Petrucija ili trećeplasiranog Marqueza i četvrtoplasiranog Crutchlowa– treptaj. Zarco „rookie“ koji je krenuo s prve startne pozicije, velik dio utrke vodio je utrku, s gotovo nikakvom razlikom u odnosu na trojku iza njegovih leđa. Kiša i taktičke pogreške koštale su ga dobrog plasmana u ovoj utrci.

Velik broj pretjecanja, dueli, padovi, spašavanja od padova, vožnja na rubu i preko ruba, dramatični posljednji krug, ova utrka je imala sve.

Viñalesova izjava kako najbrži ne pobjeđuju uvijek i kako je on to naučio u ovoj utrci, govori koliko je za njega pad u ovoj utrci, odnosno sam poraz gorak. Doviziosov komentar nakon osvojenog petog mjesta, kako je njemu bilo lijepo biti najbrži na stazi, zapravo pokazuje jasnu prisutnost ambicije za osvajanje naslova, nešto čega nije bilo na početku ove sezone. Rossijeva najava sljedeće utrke u Njemačkoj kao mjesta gdje je Marquez jako jak, govori o njegovoj realnosti i predanosti ostvarivanju cilja. Dok je Marquez u svojim izjavama zahvalan i sretan zbog osvojenog trećeg mjesta, što jako dobro opisuje koliko je sama utrka i cijelo prvenstvo zahtjevno.

Kakva je situacija u prvenstvu nakon ove ljepotice iz katedrale motociklizma? Prvog Doviziosa i četvrtog Marqueza dijeli 11 bodova – u ovoj fazi to znači da su drugi Viñales i treći Rossi unutar tog treptaja. Slijedi utrka u njemačkom Sachsenringu, u kojem su Honde na čelu s Marquezom do sada bile dominantne, no srećom kako će to izgledati idući vikend nitko ne zna.

Prvenstvo je ušlo u razdoblje kada se više ne smije padati, a vožnja mora biti toliko brza da skoro izazove pad. Tko će se najbolje snaći u takvim uvjetima bit će užitak pratiti.

Što se sve dogodilo prije današnje utrke? Puno toga.

Dovizioso je jednom pao, uspio je povezati dvije pobjede za redom i zahvaljujući konstantnosti u ostalim utrkama trenutno drži trenutno vodeću poziciju u prvenstvu. Marquez je dva puta pao u ostalim utrkama je bio među najbržima, ali sa samo jednom pobjedom nije uspio biti dominantan kao u sezonama koje je osvajao. Viñales je do ovog vikenda izgledao najmoćnije: jedan pad, tri pobjede, vodstvo u ukupnom poretku odavalo je dojam kontrole. Rossi je do ovog vikenda izgledao kao netko tko je izgubio prvenstvo padom u francuskom Le Mansu, kada je doslovno u zadnjem krugu usred borbe sa Viñalesom pao s tada druge pozicije. Važnost tog kruga za prvenstvo pokazat će vrijeme. Nijedna pobjeda i pad bacili su ga na peto mjesto ukupnog poretka prije nizozemskog vikenda. Pedrosa je pokazao zube, ali i prevelike oscilacije u brzini - pao je dva puta, pobijedio jednom ali imao i dosta slabih rezultata. Lorenzo će pak vjerojatno htjeti ovu sezonu zaboraviti, trenutno ima gotovo duplo manje bodova od momčadskog kolege Doviziosa.

Linker
18. travanj 2024 10:38