Screenshot
MASKE POLAKO PADAJU

VIDEO: LJUBAV PRERASLA U RAT - GLEDAMO JEDNU OD NAJUZBUDLJIVIJIH SEZONA FORMULE 1 Vettel je poludio, ovo što je napravio je kriminalno!

LJUBAV PRERASTA U RAT Lewis Hamilton i Sebastian Vettel u samo nekoliko mjeseci prošli su put od međusobnih riječi hvale, poštovanja i uvažavanja do prljave borbe za naslov prvaka
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. lipanj 2017. 00:16

Borba za naslov prvaka u Formuli 1 postala je - prljava. Lewis Hamilton i Sebastian Vettel nakon početnih mjeseci uzajamnog poštovanja i ljubavi, koju su proklamirali na sav glas, u Bakuu su skinuli rukavice i sasvim otvoreno krenuli u rat.

Koji je, nema sumnje, zakuhao Sebastian Vettel, makar on, naravno, tvrdi drukčije. Međutim, dok se njihov inicijalni sudar u koloni iza sigurnosnog automobila (SC) može prihvatiti kao incident za kojeg se u obojici mogu tražiti krivci (a i to je upitno), za divljanje na stazi koje je uslijedilo koju sekundu kasnije krivnju snosi samo Nijemac.

Vettel se prvo nabio u stražnji kraj Hamiltonova bolida, a onda iziritiran time ubrzao, došao paralelno uz Engleza te namjerno okrenuo volan da bi izazvao novi sudar. Bio je to šokantan trenutak, makar su u Formuli 1 sudari bolida na stazi normalna pojava, ali ovo je bilo drukčije.

Samo 10 sekundi kazne

Jedan je vozač svjesno, s očitom nakanom išao udarati u drugi bolid. Istina, sve se odvijalo pri maloj brzini, ali to svejedno nije prihvatljivo ponašanje četverostrukog svjetskog prvaka, bez obzira na to koliko mislio da su Hamiltonovi postupci koju sekundu ranije bili krivi.

Suci su nakon utrke analizirali telemetrijske podatke i nisu našli da je Englez napravio išta različito u odnosu na svoje ponašanje u ranijim krugovima u istoj situaciji. Naime, još su dva puta imali sigurnosni automobil na stazi, a svaki puta je Hamilton postupao jednako, gotovo bez ikakve razlike. Dakle, tu pada u vodu Vettelova priča da je Hamilton naglo zakočio kako bi ga blokirao.

- Vjerojatno je “zaspao” u tom trenutku pa pokušava svoju krivicu prebaciti na drugog - poručio je Englez.

- Uostalom, zašto bih išao išta raditi kontra Vettela? Bio sam ispred njega na stazi i bio sam brži od njega, zašto bih išao riskirati sudar? Nemam apsolutno nikakvog benefita od toga.

Drugi dio incidenta je Vettelov dolazak uz bok Hamiltonu i namjerno sudaranje kotačima.

- Formula 1 je za odrasle. Nisam bio zadovoljan što je Lewis učinio, a nešto slično je napravio i prije par godina u Kini, i došao sam mu to pokazati mašući rukama. I pri tome je došlo do manjeg kontakta kotačima.

Tako je Ferrarijev vozač opisao situaciju pažljivo izbjegavajući priznanje da se namjerno zabio u Hamiltona. Iako je to i slijepcima bilo vidljivo!

- Nikada ne bih pomislio da se tako nešto može dogoditi, ugroziti na takav način drugog vozača - šokiran je bio i Lewis Hamilton.

Još više i bijesan, ne samo na Vettela, već i na suce utrke.

- Samo 10 sekundi kazne za tako nešto nije dovoljno. Uostalom, završio je na četvrtom mjestu, ispred mene. Poruka koju šalje ta kazna je da možete ludovati na stazi i da se opet možete provući. Doduše, ne znam ni kakva bi kazna trebala biti jer ne sjećam se nečeg sličnog, ali za takvo nesportsko ponašanje ovo sigurno nije bila primjerena kazna.

Sljedeća moguća viša kazna, po pravilima, jest izravna diskvalifikacija, a suci su očito smatrali da bi bilo pretjerano. Iako bi im teško bilo zamjeriti da su upravo tako odlučili.

Ovo nije bilo prvi put Vettelu da je izgubio živce i kontrolu za volanom tijekom utrke. Prošle sezone je svako malo urlao preko radio-veze na bilo što što bi mu zasmetalo. Sada je to, međutim, eskaliralo...

- Postaje jasnije da nije uvijek sabran. U trenucima pod pritiskom pokazuje se pravo lice - rekao je Hamilton, a Nijemcu se “krvi napio” i F1 legenda Nigel Mansell u svom komentaru na Twitteru:

“Kriminalno je ovo što je Vettel napravio. Jako tužno za sport”

U Mercedesu su također bili ljuti što je rival iz Ferrarija dobio blagu kaznu, a na kraju još i povećao svoju bodovnu prednost u odnosu na Hamiltona u ukupnom poretku.

- Sebastian je inače OK osoba, ali ovo ne razumijem. Poludio je. Nastavi li ovako, Lewis će ga jednog dana odalamiti, ali ne bolidom već šakom - rekao je Niki Lauda, jedan od Mercedesovih direktora.

Maske polako padaju

Što god slijedilo, najveći dobitnici su F1 i gledatelji. Borba za naslov razbuktala se do krajnjih granica, maske polako padaju, a to može samo izazvati još više uzbuđenja na stazi.

- Sportu treba rivalstvo, borba. Nitko ionako ne želi gledati da se Lewis i Sebastian maze. Oni idu jedan protiv drugoga za naslov prvaka, a teško pri tome mogu biti prijatelj - rekao je Mercedesov šef Toto Wolff.

Šteta je napravljena, ljubav je pukla, a primirja teško može biti... Sastojci za uzbudljiv nastavak sezone su tu.

Linker
25. travanj 2024 01:38