Lewis Hamilton
 REUTERS/Henry Romero / REUTERS
NEOČEKIVANI RAŠOMON

VIDEO: PRLJAVA IGRA ILI SAMO SLUČAJNOST? SVJETSKI PRVAK PRSTOM UPRO U VETTELA 'Dao sam mu dovoljno mjesta, a ipak smo se sudarili'

NEOČEKIVANI RAŠOMON Dramatična utrka u kojoj su se jedina dva kandidataza naslov međusobno sudarila okončana je pobjedom Maxa Verstappena
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 30. listopad 2017. 13:17

Lewis Hamilton prvak je Formule 1 za 2017. Za Engleza je to ukupno četvrta titula u karijeri čime je postao najuspješniji vozač s Otoka (tri ima Jackie Stewart) te se pridružio četvorki koja ima 4+ naslova (Michael Schumacher 7, Juan Manuel Fangio 5, Alain Prost i Sebastian Vettel po 4).

Engleski vozač u Mercedesu nije doduše na željeni način, odnosno ne baš u velikom stilu osvojio titulu jer je utrku u Meksiku završio na devetom mjestu, pomalo neprimjerenom za svjetskog prvaka, ali splet potpuno neočekivanih okolnosti tijekom utrke doveli su ga u takvu poziciju.

Hamilton pao i na začelje

- Nije završetak kakvom sam se nadao, ali titula se ne osvaja u jednoj utrci već kroz cijelu sezonu, a mi smo, momčad i ja, ukupno ipak pokazali da smo najbolji tako da imamo razloga biti sretni - slavio je Hamilton na već uobičajen način, ogrnut u zastavu “Union Jack”.

Sudar već u drugom zavoju poslije starta s jedinim rivalom za titulu, Sebastianom Vettelom, izazvao je potpuni rašomon u poretku te dramatičnih 70 krugova kao posljedicu. Hamilton je zbog probušene gume pao na začelje poretka, ali i Vettel je zbog oštećenog prednjeg krila također morao u boks pa su obojica krenuli u bjesomučnu jurnjavu probijajući se kroz poredak prema vrhu.

Namjerni sudar?

Hamiltonu je uoči utrke trebao Top 5 plasman za potvrdu titule, bez obzira što Vettel učinio, dok je Nijemac, da bi ostao u bilo kakvoj nadi za titulom, morao utrku pod obavezno završiti na prvom ili drugom mjestu, i onda se još nadati da da će Hamilton biti što lošiji.

Nakon sudara sve je bilo otvoreno, ali Vettel nije mogao nadoknaditi veliki zaostatak, došao je do četvrtog mjesta i dalje nije mogao. Postao je svjestan toga i sâm kada su mu iz boksa rekli da zaostaje čak 26 sekundi za trećeplasiranim Räikkönenom.

- Mamma mia! To je ipak previše za dostići…

Automatski je to značilo da je prvak Hamilton, bez obzira na njegovo samo deveto mjesto jer je njemu i takav rasplet bio dovoljan zbog velike bodovne razlike koju je imao uoči utrke.

- Ne znam što se dogodilo na startu, dao sam Vettelu dovoljno mjesta, a ipak smo se sudarili - komentirao je Mercedesov as jasno upirući prst krivnje u Nijemca, uostalom odmah nakon incidenta je pitao svoje ljude u boksu.

- Je li me namjerno udario?

Vjerojatno nije jer time je Vettel ionako mogao više našteti sebi nego Hamiltonu, što se u konačnici i dogodilo.

Pobjednik je inače Max Verstappen, no njegov treći trijumf u karijeri ostao je gotovo nezapažen uslijed konačnog raspleta borbe za titulu prvaka. Makar će jednoga dana vrlo vjerojatno baš mladi Nizozemac biti taj koji će odlučivati o naslovima...

K tome, Verstappen je ovom pobjedom naplatio to što je prije tjedan dana u SAD-u degradiran s postolja zbog nedozvoljenog pretjecanja Kimija Räikkönena u posljednjem krugu.

Sada su, pak, obojica bili na postolju, kao i Valtteri Bottas koji je nakon niza slabih utrka i nastupa barem malo popravio dojam pred kraj sezone.

Do kraja su ostale još dvije utrke, Brazil i Abu Dhabi, no one će sada praktički imati samo ceremonijalnu svrhu.

Linker
24. travanj 2024 02:41