Slobodan Dado Velikić
JEDRENJE

DRUGI HRVAT KOJI JE USPIO ZAVRŠITI JEDNU OD NAJEKSTREMNIJIH REGATA SVIJETA 'Svi koji ovo završe su pobjednici'

Piše: Jutarnji ListObjavljeno: 19. studeni 2017. 13:46

Subota se polako primicala kraju kada je Slobodan Dado Velikić postao drugi hrvatski jedriličar nakon Šime Stipaničeva 2007. koji je završio jednu od najekstremnijih regata na svijetu u jedrilicama duljine 6,5 metara. U 21 sat, 52 minute i tri sekunde dotaknuo je kopno Le Marina na Martiniku. Stigao je 27. među serijskim brodovima koji su u drugu etapu regate krenuli 1. studenoga iz Las Palmasa. Tri tisuće milja jedrenja većinom golemim prostranstvom Atlantskog oceana. Od Kanara do Martinika trebalo mu je 17 dana, sedam sati, 44 minute i tri sekunde.

- Bilo je dugo i lijepo, ali teško, pogotovo je teško bilo toliko dugo regatavati. Startao sam drugu etapu dosta dobro, bio sam među vodećima prvih dan, dva jer sam imao dosta dobre informacije o vremenskim uvjetima, a potom sam se kod afričke obale uhvatio u ribarsku mrežu, morao sam plivati kako bi se je riješio. Potom sam napravio najgluplju pogrešku ikad. Utipkao sam krive koordinate odredišne točke i promašio sam Zelenortske otoke za 40, 50 milja. Morao sam jedriti u vjetar kako bi to ispravio. Valjda sam jedini koji je na MiniTransatu to napravio, prve su Velikićeve riječi nakon ulaska u cilj.

Slobodan VELIKIC  / Série 602
Slobodan Dado Velikić

Slobodan je u prvoj etapi regate od La Rochellea do Las Palmasa imao tehničkih problema, pa je u Portu morao stati kako bi popravio jedrilicu.

- Druga trećina regate bila je najbolja. Imao sam dobar ritam i brzinu, hvatao sam grupu ispred sebe. Onda sam se jedne noći probudio, a jedrilica je ostala bez struje. Nula. Valjda je baterija procurila. Dan nakon toga ostao sam bez velikog spinakera. Podrapao se. U posljednjih sedam dana regate ušao sam bez struje na brodu i najvažnijeg jedra. Tako da sam mrtav umoran. Ali sve zaboraviš kad uploviš u cilj. Super sretan sam. Jedva čekam da popijem i pojedem nešto svježe. Svi koji završe MiniTransat su pobjednici, pojasnio je Velikić. Brada mu je podulja, malo je mršaviji, ali srce je puno...

Podsjetimo, prije par dana drugi je hrvatski predstavnik Vedran Kabalin morao odustati zbog puknuća jarbola. Pokupio ga je brod iz pratnje.

Linker
19. travanj 2024 22:58