USA Today Sports
POGLEDAJTE MLADOG MAJSTORA

VIDEO: DEBI ZA PAMĆENJE OSVAJA NASLOVNICE Dečko od tek 19 godina ispisao povijest najjače lige svijeta

PREMIJERA IZ SNOVA Auston Matthews postao prvi igrač koji je zabio četiri gola u svom debiju na najvećoj hokejaškoj pozornici
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. listopad 2016. 17:01

Prva večer nove NHL sezone ponudila je četiri utakmice, ali sve su, kao i rezultati, ostali u sjeni senzacionalne premijere Austona Matthewsa.

Dečko koji je prije mjesec dana proslavio 19. rođendan, nije mogao zamisliti bolju prvu utakmicu u NHL-u, nitko zapravo nije mogao zamisliti scenarij, u kojem će rookie zabiti čak četiri gola u svojoj premijernoj večeri na velikoj pozornici.

To je, jasno, novi rekord NHL-a, nitko prije njega nije zabio četiri komada, iako su četvorica bila blizu. Alex Smart (1943), Real Cloutier (1979), Fabian Brunnström (2008) i Derek Stepan (2010) zabili su hat-trick na svojim prvim utakmicama, ali sada je mladić u dresu Toronto Maple Leafsa pomaknuo granicu i ostvario definitivno najdojmljiviji debi u povijesti NHL-a.

- Bez teksta sam zapravo - rekao je poslije utakmice Matthews.

- Kako je utakmica odmicala, sve sam si više govorio “nemoguće je da mi se ovo događa”.

I bilo je prilično nevjerojatno. Dečko, koji je izabran kao prvi pick na ovoljetnom draftu, u svoja prva tri šuta prema golu zabio je tri gola. Sve se to dogodilo do 22. minute utakmice, a četvrti je pospremio u mrežu domaće Ottawe krajem druge trećine. Ono što je malo pokvarilo cijelu ovu priču jest poraz Matthewsova Toronta u produžetku (5:4)

- Idealno je krenulo za mene, ali mi smo došli pobijediti i nismo to učinili pa zato ne možemo biti potpuno zadovoljni - komentirao je Auston.

Sreća ili opet suze?

Makar rezultat nikome nije bio previše bitan, ne nakon povijesne večeri koju je kreirao 19-godišnjak rođen i odrastao u Arizoni, američkoj savezoj državi poznatijoj po Las Vegasu i pustinjama negoli hokeju i ledu. Uostalom, i Matthews otišao je od kuće kao 16-godišnjak da bi se mogao baviti hokejom jer u njegovu rodnom Scottsdaleu nema klizališta. Ubrzo je proglašen najvećom perspektivom generacije pa Toronto nije previše dvoumio na prvom “picku”.

Auston Matthews već je počeo isporučivati očekivano, ali u Torontu znaju da se ne trebaju prerano veseliti i zanositi snovima o velikim uspjesima ili čak Stanley Cupu. Kad su Maple Leafsi u pitanju, uglavnom sve završi u suzama. Doduše, drugi su najuspješniji klub sa 13 titula prvaka (24 ima Montreal), ali posljednja datira iz davne 1967.

No, dobili su barem malo razloga za optimizam u Matthewsovoj čudesnoj predstavi u Ottawi...

Linker
17. travanj 2024 06:38