Privatna arhiva
AUSTRALSKI NOGOMET NA CRO-NAČIN

HRVATI DRMAJU EUROPOM, A NEMAJU NOVAC ZA SVJETSKO PRVENSTVO Upoznajte sport koji je enigma većini, a simbol je hrabrosti, snage i neustrašivosti

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. listopad 2016. 00:34

Znate li da se u Hrvatskoj već 11 godina igra australski nogomet? Ako slučajno ne znate, taj sport igra se sa 18 igrača u polju, na ovalnom igralištu, lopta je jajastog oblika, ali ipak različita od one kojom se igraju ragbi ili američki nogomet.

Ipak, sport ima elemente ta dva sporta, ali i - nogometa. A znate li da je Hrvatska velesila u tom sportu? Da, Hrvati i Hrvatice drmaju Europom. Na Europskom kup u Lisabonu muška reprezentacija osvojila je zlatnu medalju, a cure se uzele broncu! To natjecanje je najveće u ovom sportu kad se radi o Starom kontinentu.

- Osim klubova naš najveći ponos su naše reprezentacije, muška i ženska. Ove godine u Lisabonu se od cura očekivala jedna pobjeda s obzirom na kvalitetu protivnika i skupinu. Međutim, cure su sve iznenadile i osvojile broncu - kaže Josip Kravar, predsjednik Saveza, uz Ivana Molnara i trener reprezentacija.

Najtrofejniji u povijesti

Nakon što su u skupini pobijedile Dansku i izgubile od Švedske, u polufinalu su poražene od svjetskih prvakinja Irkinja, da bi se onda u borbi za broncu opet sudarile sa Šveđankama i - trijumfirale! U samo dvije godine ozbiljnog rada, hrvatske djevojke došle su do medalje. Cure smo namjerno gurnuli u prvi plan jer su prvi put stigle do velikog uspjeha, muška vrsta daleko je najbolja u Europi, simbol je snage, hrabrosti, čvrstine i neustrašivosti!

/ Privatna arhiva

- Najtrofejnija smo reprezentacija u povijesti ovog natjecanja. Prvi put smo nastupili 2008. godine i odmah osvojili srebro! Godinu dana kasnije uzeli smo broncu, 2010. godine zlato, nakon toga još dva srebra i dvije bronce te ove godine opet zlato - govori nam Kravar.

Kroz skupinu naši momci su pobijedili lako Italiju i Austriju te imali malih problema protiv Walesa. U polufinalu su slomili Nijemce, a u finalu Irce, dvostruke svjetske i europske prvake!

Igor Gales i Ana Barišić su izabrani u najbolje sastave turnira, a naš sugovornik Josip Kravar bio je trener turnira.

- Ovo je stvarno velik uspjeh, uzimajući u obzir da naša reprezentacija nema ni svlačionice tijekom priprema i nikakvu pomoć od države. Samo entuzijazam naše zajednice nas održava. Osvajamo medalje, ispred smo država kao što je Engleska, koja ima 3.000 registriranih igrača, a u Hrvatskoj nas je negdje malo više od stotinjak. Klasična hrvatska priča. Iduće godine išli bismo na Svjetsko prvenstvo u Australiju, ako nađemo sponzore. Posljednja dva puta to nam nije pošlo za rukom pa smo morali odustati - zaključio je Kravar

Eto, najbolji u Europi nemaju novac za otići na svjetsko prvenstvo! Iako drmaju Starim kontinentom, dva puta nisu mogli na skup najboljih na Globusu. Valjda će netko prepoznati rad ovih entuzijasta, hvale vrijednih sportaša. Pa možda sljedeće godine ipak odu na svjetsko prvenstvo.

Privatna arhiva

Hrvatsko finale u Srednjeeuropskoj ligi

Australski nogomet se igra u Hrvatskoj od 2005. To je inače sport 'broj 1' Down Unde, prva utakmica odigrana je krajem 19 stoljeća.

U Hrvatskoj je pionir tog sporta Kolja Koračak koji ga je igrao na fakultetu u Arizoni. Skupio je par povratnika iz Australije te osnovao prvi klub, Zagreb Hawkse. Ubrzo se se osnovala još dva kluba, a onda je krenulo, Savez je utemeljen 2013 godine.

Danas u Hrvatskoj egzistira 7 muških i 2 ženska kluba (Zagreb Hawks, Zagreb Cvjetno Dockers, Zapruđe Giants, Sesvete Double Blues, Slavonski Brod Tigers, Ploče Eagles, Velika Gorica Bombers, Velika Gorica Mambas te Zagreb Panthers).

Klubovi nastupaju u HLANU (Hrvatska liga australskog nogometa) koja traje od ožujka do listopada.

Također, hrvatski klubovi nastupaju u Srednjoeuropskoj ligi (CEAFL) koju su upravo pokrenuli Hrvati, a osim naših klubova nastupaju klubovi iz Italije, Austrije i Češke.

Već tri godine hrvatski klubovi lako osvajaju CEAFL a zanimljivo uvijek se gleda - hrvatsko finale.

Linker
26. travanj 2024 01:26